Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomaž Tomažin / Okrog moje glave

14 Januar 2011 > 11 Februar 2011 Kuratorica: Jadranka Ljubičič

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave v petek, 14.januarja ob 21 uri

Umetniška  dela Tomaža Tomažina raziskujejo in razkrivajo odnos posameznika do družbe. Bistvo njegovih del je manipulacija vidnega, njegov namen pa spodbuditi razmislek o sodobni družbi in identiteti posameznika v njej.

Okrog moje glave je razstava, sestavljena iz nanovejših panoramskih fotografij iz Serije 360. Panorame so fotografski posnetki, s pomočjo računalniške obdelave sestavljeni tako, da zajemajo celoten prostor; 360 stopinj  okoli osi snemanja. V njih se avtor pojavlja pomnožen; v mnogih telesih samega sebe in v različnih vlogah. Izredno pomemben in dolgotrajen postopek njihovega nastanka je izbira interierjev oz. lokacij v katerih fotografiranje predhodno poteka, saj izbrani prostori končni fotografiji dodelijo kontekstualni okvir. V njem avtor s svojo fizično pojavnostjo ne ostaja le na likovnem nivoju, temveč obenem v fotografije vključi tudi družbene teme.

V panorami z naslovom V čast klobuku se tako opazovalec znajde v tovarni klobukov, kjer je v manjšini prisotno izdelovanje klobukov kot aktivno delo, prikazano je predvsem sproščeno posedanje in razmišljanje v krogu domačih. Puščica in violina prikazuje atelje goslarja Daniela Muska, v njem pa Tomažina vidimo v vlogah od izdelovanja pa do preizkušanja že izdelane vijoline, vmes pa smo priča že skorajda samomorilskemu preizkušanju loka. V fotografiji je prikazan dolgotrajen in natančen procesa dela, ki spominja na arhiviranje in človeško zgodovino kot tako.

V Čakajoč na idejo ga zalotimo v naravi, obdanega z multiplicirano polgolo mladenko z živalsko masko. Umetnik v meditativnem položaju „zen budista“ z zaprtimi očmi in zlato obarvanimi dlanmi z iztegnjenimi prsti, aludira na mit genija – umetnika – moškega in se norčuje ter obsoja patriarhalnost, ki se skriva za njim. Ta „genij“ za svoje delo nujno potrebuje navdih in s svojimi „zlatimi“ rokami premišljeno in navdahnjeno lovi - ustvarja ob pomoči svojih muz, katerih edini namen je zadovoljiti vse želje in strasti svojega boga – umetnika. Pri tej panorami se zgodi obrat; tisti, ki je tu pomnožen ni avtor, ki izhaja iz svoje situacije preobremenjenega posameznika ampak poudarek leži na preobremenjenosti nasprotnega spola. Ta je prav tako prisiljen opravljati veliko število oz. gledano zgodovinsko; še več vlog, da si omogoči stabilen položaj v svetu.

In kot bi v resnici potrebovali več kopij nas samih za uspešno opravljanje vseh zadolžitev, nas tudi sama izdelava panoram prefinjeno opozarja na vsakodnevni ritem preobremenjenosti. Le-te so pravzaprav svetlobne škatle, kot je to tudi osebni računalnik, v katerega vedno bolj pogosto zremo dan za dnem. Ker so Tomažinova dela obenem tudi inscenacije fragmentarnih zgodb, ki vsaka po svoje ustvarjajo naključno naracijo in tako vzpostavljajo vez s fotografijami Jeffa Walla in Andreja Gurskyja, z mešanico vseh prisotnih elementov pa begajo bralca/gledalca, ustvarjajo psihološke napetosti med prostori in sodelujočimi ter gradijo težko berljive zgodbe, je morda aspekt osvetlitve ekrana moment, ki gledalca nezavedno poveže z njimi in ga vpelje v lažje poistovetenje s tematiko.

Absurdnost dialogov in situacij umetniškim delom Tomaža Tomažina dodaja komponento humorja. Soočeni z njegovimi panoramami so gledalci vedno znova neustavljivo prisiljeni, da si zastavljajo vprašanja o svoji identiteti, kot tudi umetnik preko njih reflektira o svojem položaju v svetu ter si zastavlja vprašanja o lastni podobi in identiteti.

....................................................................................................................................................

Samostojna predstavitev večmedijskega umetnika Tomaža Tomažina (1971) predstavlja njegova najaktualnejša dela in kaže na kontinuirano ukvarjanje s fotografijo kot medijem, saj se je s prvimi panoramskimi fotografijami predstavil že leta 2007. Svoja fotografska dela je razstavljal na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah doma in po svetu, med drugim tudi na Moskovskem bienalu leta 2009. Tomaž Tomažin je študiral umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani (1991 - 1997). Leta 2000 je diplomiral na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2004 magistriral iz kiparstva in novih medijev. Leta 1999 je prejel študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo.

www.tomazin.org

Foto: Sunčan P. Stone



Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝ Otvoritev razstave Tomaža Tomažina ˝Okrog moje glave˝  Tomaž Tomažin / Cakajoc na idejo Tomaz Tomazin / Puscica in violina Tomaz Tomazin / V cast klobuku