Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Rdeče zore 2010

04 Marec 2010 > 08 Marec 2010 11. mednarodni feministični in queer festival
4. - 8. marec 2010, AKC Metelkova mesto, Ljubljana, Slovenija www.rdecezore.org

Vizualni program

Četrtek, 4. marec 2010
18.00, SCCA – Projektna soba
Otvoritev razstave/pogovor
Umetnica–umetnost preživetja

Trajanje razstave: četrtek (4. marec) - ponedeljek (8. marec) Odpiralni čas: v petek med 10.00 in 18.00, v soboto in nedeljo med 17.00 in 20.00, v ponedeljek med 10.00 in 18.00.
V dogovoru s SCCA si bo mogoče razstavo ogledati tudi izven uradnega odpiralnega časa. Na voljo bodo vodstva po razstavi.

Pogovor na temo Umetnica – umetnost preživetja s sodobno karierno umetnico Mileno Kosec, aktivistko in umetnico Aprilijo Lužar, umetnico Zvonko Simčič ter kuratorico in umetnostno kritičarko Uršo Jurman. Pogovor bo moderirala Ida Hiršenfelder, umetnostna kritičarka in publicistka.
V slovenščini.

V času mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče Zore 2010 bo Projektna soba SCCA ponovno gostila razstavo s feministično tematiko. Kuratorici Jadranka Ljubičič in Ana Grobler bosta tokrat predstavili umetniška dela avtoric, ki problematizirajo status ženske ter položaj umetnice v današnji družbi. Kriterij izbora umetniških del je bil raznovrsten, vendar angažiran pristop v delu in izjavah avtoric. Umetnice izhajajo iz svojih osebnih izkušenj. Že dejstvo, da ne opazimo veliko umetnikov, ki bi problematizirali svoj položaj na tak način, nam govori, da situacija za ženske in umetnice ni izenačena in zato tudi ne enakopravna. Avtorice morajo poleg umetniškega ustvarjanja, ki je zaposlitev za več kot polni delovni čas, opravljati še veliko drugih opravil. Gospodinjstvo, skrb za otroke, skrb za prepoznavnost v umetnostnem svetu...
Pogovor ob otvoritvi razstave bo sneman in naslednji dan vključen v razstavo. V projekt spada tudi predstavitev izsledkov raziskave o strategijah preživetja umetnic, ki sta jo opravili kuratorici ob pomoči in svetovanju sociologinje Mateje Zobarič Trplan. Razmišljanja o lastnem položaju ženske in umetnice bodo prek različnih vsebinskih in konceptualnih prijemov problematizirana v umetniških delih naslednjih avtoric:

Več informacij: www.scca-ljubljana.si
Ponedeljek, 8. marec 2010

19.00, galerija Kapsula (podhod Ajdovščina)
Otvoritev razstave
Evelin Stermitz: ArtFem.TV
Trajanje razstave: Od ponedeljka (8. marca) do četrtka, 19. marca. Odprto: od ponedeljek do petek, med 11.00 in 15.00.

Neprofitni spletni projekt ArtFem.TV je začel nastajati leta 2008 in je spletni televizijski program, ki gosti ženske v umetnosti, njihova umetniška dela in projekte. Njegov namen je vzpostavitev mednarodne on-line umetniške platforme, ki spodbuja kreativnost in poudarja zasluge žensk v umetnosti. Že zdaj, sploh pa dolgoročno, postaja ArtFem.TV pomemben tudi kot spletni arhiv.
Evelin Stermitz (1972), se ukvarja s fotografijo, videom, instalacijami in novomedijsko umetnostjo, zlasti z vidika družbenega spola in poststrukturalističnih feminističnih umetniških praks. S svojimi deli je gostovala na mednarodnih festivalih in razstavah po vsem svetu. Zaključila je magistrski študij filozofije na Univerzi v Celovcu in magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.
www.artfem.tv

Več informacij: www.kapsula.si


Nedelja in ponedeljek, 8. marec 2010

DELAVNICA SOCIALDRESS (SOCIALNA OBLEKA)
Šiviljska delavnica predelave starih, nerabljenih in odsluženih oblačil v nova oblačila

Vabljeni na zaključno predstavitev izdelkov, odprto za javnost, ki bo 8. marca 2010, od 19.00 h do 20.00h!

Kraj: Stavba Lovci, klub SOT 24,5 kjer deluje Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Metelkova mesto.
Trajanje: nedelja, 7. in ponedeljek, 8. marec 2010 od 15.00 h do 19.00 h.
Delavnica je zaprta za javnost, namenjena članicam Četrtne skupnosti Ljubljana Center.

Avtorica: Marija Mojca Pungerčar Vodstvo: Milena Kosec
Asistentke: Maja Švagelj, Stanka Kajba, Mateja Zorman in Špela Škulj
Pomoč pri organizaciji: Sebastian Robert Krawczyk
Šivalne stroje Elna je zagotovilo podjetje Lango d.o.o. Hvala!

O projektu Socialdress:
Izraz "socialna obleka" označuje oblačila, ki delujejo povezovalno v smislu skupnosti. Osnovna aktivnost projekta so brezplačne delavnice Socialdress, ki širijo znanje o izdelovanju oblačil, hkrati pa krepijo zavedanje o posledicah globalizacije za domačo tekstilno industrijo ter o izginevanju rokodelskega znanja in spretnosti. Na delavnicah nastajajo duhovita in funkcionalna oblačila, ki jih je enostavno izdelati. Na ta način ustvarjamo in širimo idejo blagovne znamke Socialdress: obleke Socialdress ni mogoče kupiti v trgovini, mogoče jo je le izdelati. Pomemben del projekta je komunikacija - izmenjava zgodb in izkušenj, ki pristanejo v spletnem arhivu ali pa kot grafični motiv Socialdress izdelkov in umetniških del.
Projekt Socialdress avtorice Marije Mojce Pungerčar se je prvič predstavil leta 2006 na festivalu Vmesni prostori v Ljubljani in v avstrijskem Gradcu (v okviru Štajerske jeseni), leto kasneje pa na razstavi NIT v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ter na 27. grafičnem bienalu v Ljubljani. Iz modne tkanine Socialdress je leta 2008 nastala "Socialdress vrečka z dolgo življenjsko dobo" za udeležence konference "Nove paradigme, novi modeli - Kultura v zunanjih odnosih EU". Lani smo izvedli delavnico predelave kravat za članice in člane diplomatske skupnosti v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, v Umetnostni galeriji Maribor pa delavnico izdelave mikrobov v okviru razstave Slovenske slikarke in kiparke 1918 - 1945.
Domača stran projekta: www.socialdress.net





Informacije:
040 454 714 (Jadranka Ljubičič)
kud.mreza@guest.arnes.si
galerija.alkatraz@gmail.com
info©3via.org

Foto: Jasmina Klančar

Umetnica–umetnost preživetja Umetnica–umetnost preživetja Umetnica–umetnost preživetja Umetnica–umetnost preživetja ArtFem.TV ArtFem.TV ArtFem.TV ArtFem.TV Delavnica Socialdress (Socialna obleka) Delavnica Socialdress (Socialna obleka) Delavnica Socialdress (Socialna obleka) Delavnica Socialdress (Socialna obleka)