Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Elke Auer in Esther Straganz: / The Queen of Eggs

05 Marec 2010 > 26 Marec 2010

Na razstavi bodo predstavljena izbrana dela Esther Straganz in Elke Auer: ogrlica Queen of Eggs/In honour of a legend in fotografije, objekt I Am Not A Venus But A Worker  of the Anus in fotografije ter digitalizirani slideshow z zvokom Inside the Diamond sea.

I Am Not A Venus But A Worker Of The Anus je nosljiva skulptura. Za objekt - pošastni falus, ki sta ga našli v gozdovih Ibirapuera parka v Sao Paulu v Braziliji, trdita da je mojstrovina Velikega Mapinguarija (brazilski bigfoot), zelo znanega dlakavega dvonožca, živečega v Amazonskem deževnem gozdu. Pritjenega na par hlačnih nogavic sta ga lahko nosili za njun performans Dick Waving Contest/Tekmovanje mahanja s kurcem na art sejmu v Sao Paulu (2008) v pavilijonu Bienala. S ponosno držo sta se držali za strap-on in na vsake toliko prijazno pomahali mimoidočim ljubiteljem umetnosti. Za ogrlico Kraljice jajc/Queen of Eggs verjamejo, da je bila trofejna. Naredila jo je težavna Kraljica jajc, ki je po legendi zbrala sedem kosmatih jajc v času 500ih let. Izvrstne povezave njunega prijatelja Mapinguarija so omogočile, da sta ogrlico pokazali prvič na razstavi v Avstriji Hey Bastard, Turn Me On!‚ Cause Some Things Must Break Now, pravita umetnici. Fotografije ogrlice sta posneli z zelo dobro napravljeno repliko z jajci, ki so bila po njunem mnenju najbrž tako napeta in polna kot pred nekaj sto let nazaj. Sedaj bomo ta "izjemen" artefakt kot tudi fotografije lahko videli tudi v Ljubljani. Video Inside The Diamond Sea, ki je bil razstavljan marsikje po svetu, govori o ekstremnem telesu. Uporabljali sta tehniko rezanja lepenke kot analogijo rezanja mesa telesa. Po besedah Elizabeth Grosz, "V samem srcu spola  in teles je nestabilnost, dejstvo, da je telo to, česar je telo zmožno storiti in to kar je vsako telo zmožno storiti je zelo onstran tolerance vsake dane kulture."

Elke Auer (1980) in Esther Straganz (1979)

ustvarjata skupaj od leta 2000. Obe sta študirali na Univerzi za aplikativne umetnosti na Dunaju/Universität für angewandte Kunst Wien in sta bili v letniku Karla Dudeska in Petra Weibla ter diplomirali v letu 2005.
V letu 2007 sta soustanovili skupino GirlsOnHorses z Evo Egermann in Julio Wieger, z njima tudi vodita emancipacijski govorni forum PostProloClub. V zadnjem času se ukvarjata predvsem s pošastmi. Leta 2008 sta zbrali The League Of Extraordinary Bastards v Sao Paulu v Braziliji. Z mnogimi pošastmi, ki sta jih rekrutirali, kot se izrazita, sta raziskovali normativnost in poželenje, radikalno podaljšana in fragmentirana telesa, subjektivne konstrukcije in drag.

Foto: Jasmina Klančar

The Queen of Eggs The Queen of Eggs The Queen of Eggs The Queen of Eggs The Queen of Eggs