Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Poziv za pomoč pri Mentorstvu+

09 Oktober 2024 > 04 November 2024 Vljudno vabljene_ni k sodelovanju v pozivu za pomoč pri umetniškem projektu v sklopu enote Mentorstvo+.

Javni poziv za pomoč pri umetniškem projektu v sklopu enote Mentorstvo+ v Galeriji Alkatraz

V sklopu enote Mentorstvo+ v Galeriji Alkatraz v letošnjem letu sodelujeta umetnika Zoran Srdić Janežič in Tom Winkler. Mentorstvo+ izpostavlja pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, v sklopu enote pa sodelujoči_a tekom celega leta oblikujeta dialoški proces, ki temelji na nehierarhičnosti. Obe osebi, ki se sicer prehodno ne poznata, prevzemata vloge svetovalke_ca, mentorice_ja, (so)kuratorke_ja in ustvarjalke_ca ter skozi ta proces ustvarjata končno razstavo. Zoran Srdić Janežič in Tom Winkler tako že od pričetka leta razvijata projekt, ki se bo obiskovalkam_cem razkril v njuni razstavi NEVENKA in bo na ogled od 12. decembra 2024 v Galeriji Alkatraz.

Umetnika za potrebo realizacije svojega projekta iščeta (študijska) umetniška dela, na katerih je upodobljena Nevenka Pečlin, dolgoletna modelka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ki hkrati sodeluje v tem projektu.

Že od renesanse naprej risanje človeške figure velja za najboljši način razvijanja risarskih veščin. V moderni dobi je študij risanja po živem modelu ključen tako za formalno podobnost kot za predstavitev telesa v prostoru risbe, slike ali kipa, saj vključuje tudi psihološki moment, ki ga ni mogoče doseči z drugimi naravnimi motivi. V učnem okolju, kjer je cilj učenje risanja ali slikanja človeške oblike v vseh njenih raznolikostih, modelke_i pogosto ostajajo nevidne_i spremljevalke_ci umetnic_kov – izvršnih producentk_ov podob – a hkrati originalne_i nosilke_ci javne reprezentacije podobe človeške figure.

Nevenka Pečlin združuje številne generacije slovenskih umetnic_kov in je prava kultna osebnost. Avtorja menita, da bi bila njena predstavitev na retrospektivni razstavi različnih slogov in tehnik izjemno zanimiva, saj bi jo kljub raznolikosti upodobitev povezovalo nekaj skupnega – Nevenka kot ena in edinstvena.

Vljudno vas prosimo za posredovanje fotografij vaših risb, slik, skic, skulptur ali drugih del, ki ste jih izdelale_i tekom študija ali izven. Fotografije naj bodo v resoluciji 300 dpi, primerne za tisk, velikosti formata med A4 in največ A3. Poleg, prosim, posredujte še podatke o avtorstvu, letnici nastanka (lahko je ocena), tehniki in merah. Podatke in fotografije del (največ 3 na posameznico_ka) nam, prosim, posredujte preko spletne povezave https://mega.nz/filerequest/o0mGldhPzGM do 4. novembra 2024.

Vsako datoteko naslovite s svojim imenom in priimkom, priložite pa, prosim, še tekstovno datoteko, prav tako naslovljeno z imenom in priimkom, ki vsebuje podatke o avtorstvu, letnici nastanka (lahko je ocena), tehniki, merah ter vašim e-naslovom in telefonsko številko, da vas lahko kontaktiramo. (Primer naslavljanja datotek: Tom Winkler1.jpg, Tom Winkler2.jpg, Tom Winkler.doc)

Izbrane fotografije bodo postale del razstave, vsa razstavljena pa dela bodo imela priloženo omembo avtorstva. Vse_i sodelujoče_i v projektu bodo navedene_i na spletni strani Galerije Alkatraz.

Z morebitnimi vprašanji se nam oglasite na: galerija.alkatraz@gmail.com. Vnaprej se vam zahvaljujemo za podporo, pomoč pri umetniškem projektu in poslane materiale.

Zoran Srdić Janežič, Tom Winkler in ekipa Galerije Alkatraz