Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

10. Reciklart | Skupinska razstava Recollections

07 Avgust 2024 > 23 Avgust 2024 Vljudno vabljene_i na otvoritev skupinske razstave "Recollections" avtoric: Katarine Kolenc, Nine Pernat in Doroteje Erhatič, v sredo, 7. avgusta, ob 19.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je del 10. Reciklarta - umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture.



 

Razstava ob 10. festivalu Reciklart je tokrat tematsko posvečena prav obletnici, za povrh pa se še posipa s plastiko, kar je tudi osrednja tema letošnje edicije festivala. Podstat vseh predstavljenih del torej vsaj diši po plastiki, če delo že ni v celoti plastično. Pojav plastičnih odpadkov v umetnosti nagovarja drugačno vrsto občinstva. Iz sveta umetnosti se poskuša prebiti v globalno vizualno polje. Gre za pomemben komentar o stanju našega planeta in morda tudi prihodnosti Zemlje. Na tej točki se moramo tudi v umetnosti posvetiti razpravi proizvajanja nepotrebnih predmetov, materialov, objektov. Morda se zdi recikliranje materiala v umetnosti bolj etično kot uporaba neobnovljivih materialov, pridobljenih iz naravnih virov. Proces arhiviranja, ki zavoljo digitalizacije zadnje čase obstaja zgolj kot enke in nule na računalih, bo tokrat zaživel v vsej svoji materialnosti. Kar se je izrodilo preko različnih tehnik, ki kot spomin lovijo fragmentirane delce podob in občutkov, razcefrane trenutke, ki jih obujamo na približno kot občasne rahle meglice. Včasih kakšne zavržemo tako kot poceni plastiko. Ali jih potlačimo ali se preprosto zdijo tako nepomembni, da samo odplavajo mimo. Nina Pernat poskuša plastiki ponovno vrniti njen mali trenutek slave v reciklaži spominov ter v poplavi vizualnega balasta najti oprimek in trenutke, ki obstanejo dlje. Pridržujemo si pravico, da nas ne morete tožiti, če si na fotografijah niste všeč. Lahko pa jih ukradete. In uničite.

Doroteja Erhatič v svoji praksi izvira iz osebne ekologije, kjer v procesu ustvarjanja poskuša vse materiale dobiti z druge roke, jih ponovno uporabiti in jih reciklirati tudi kot umetniško delo ali pa kar idejo samo. Njeno delo navdihuje efemerno in začasno, izkušnje, ki jih prinaša s seboj, integrira z materiali, ki jih najde v prostoru, in išče nov občutek zakoreninjenosti, prilagodljivosti spremembam. V delih se nanaša na ekološko misel, ki jo Timothy Morton opisuje kot virus, ki okuži vsa področja mišljenja. Trdi, da ekologija ni samo globalno segrevanje, recikliranje in sončna energija in tudi ne samo vsakodnevni odnosi med ljudmi in neljudmi. Povezana je z ljubeznijo, izgubo, obupom in sočutjem, z depresijo in psihozo. Povezana je s kapitalizmom in s tem, kar bi lahko obstajalo po kapitalizmu. Povezana je z dvomom, zmedo in skepticizmom. Povezana je s konceptoma prostora in časa. To je povezano z zavestjo in zavedanjem. Z ideologijo, kritiko, idejami o sebi ter z družbo in s sobivanjem.[1]

Katarina Kolenc v svojem projektu raziskuje pojav plastičnih napihljivih predmetov, ki jih ljudje nosimo na plažo, jih uporabljamo za zabavo in jih dojemamo kot nekaj pozitivnega. Na drugi strani pa čez čas postanejo še ena težko razgradljiva plastična smet, ki duši in uničuje planet ter ogroža vsa živa bitja na Zemlji. Kontrastna postavitev na eni strani utesnjujoči plastičnih napihljivih igrač in na drugi strani prilepljenih fotografij »na oltarju«, ki predstavljajo novodobno čaščenje – materializem, gledalcu ob sprehodu skozi prostor želi neposredno prikazati problematiko zgoraj opisanega in mu postaviti ogledalo. Fotografije in postavitev v prostoru ustvarjajo tudi kontrast resničnosti in neresničnosti, čeprav oboje lahko predstavlja oba svetova, saj se lahko sami odločamo, v kateri resničnosti živimo.

Postavitev Katarine Kolenc z naslovom Vročinski val (drugi del) nadaljuje njen istoimenski projekt, ki govori o mainstream turizmu preživljanja časa na plaži kot odraz potrošniške družbe. V nadaljevanje projekta, ki se dotika teme plastike in mikroplastike, je torej vključila en element prejšnjega projekta – napihljive predmete, ki jih nosimo s seboj na plažo. Smeti vztrajno odstranjujemo z našega obzorja, pri čemer gre za prostorska dejanja prehoda z ene na drugo stran tako, da ohranjamo čistočo in red. Daleč od oči, daleč od srca/Out of Sight, Out of Mind.[2] Princip izločanja je dosegel vrhunec v povojni dobi z vzponom proizvodnje efemernih izdelkov, ko je blago narejeno prav z namenom zgolj enkratne uporabe. Ob tem pa nas T. Morton sooča tudi s pojavom hiperobjektov, kot so podnebne spremembe, stiropor, plutonij in drugi. Gre za objekte, ki se intenzivno raztezajo v dimenzijo prostora, časa in materije. Kako se soočiti z obstojem materialov, kot sta stiropor in plutonij, ki obstajajo v skoraj nepredstavljivih časovnih okvirih? Čez sto, petsto ali tisoč let bodo predmeti iz polistirena, kot so skodelice za hrano in ostale embalaže za enkratno uporabo, še vedno obstajale.

Doroteja Erhatič, Katarina Kolenc, Nina Pernat


Katarina Kolenc (1994, Ljubljana) je diplomirala iz fotografije na Fakulteti za aplikativne vede (VIST) v Ljubljani. Njeni avtorski projekti izhajajo iz dokumentarnega beleženja vsakdanjih trenutkov življenja in malenkostnih posebnosti njene okolice, ki jih kasneje razvije v obliki dokumentarnih in konceptualnih zgodb. Največkrat je to spontana ulična fotografija s poudarkom na človeških prigodah in humorni kritiki sodobne družbe, ki jo razširi z dodajanjem različnih predmetov oziroma instalacij. Trenutno dokumentira okolja in ustvarja projekte, ki se tako ali drugače navezujejo na temo potrošništva.

Nina Pernat (1987, Sežana), diplomirana umetnostna zgodovinarka in italijanistka, se v praksi predvsem z zadnjim ukvarja na ravni slučajnega usmerjanja turistov po Ljubljani, jo pa fotografija spremlja že od nekdaj na tak ali drugačen način. Deluje tudi širše na polju kulture v sklopu različnih kolektivov. V zadnjih petih letih je prispevala večino fotografskega arhivskega materiala za festival Reciklart, kar že samo po sebi zavoljo fine desete obletnice kliče o predstavitvi dogajanja zadnjih let širši publiki.

Doroteja Erhatič (1990, Ptuj), deluje na področju vizualne umetnosti in ohranjanja kulturne dediščine. Študij restavratorstva je zaključila leta. 2012, z diplomo Vpliv obdelave kamna na trajnost njegove površine, pod mentorstvom Jurija Smoleta. Leta 2017 je nadaljevala študij na, smeri Kiparstvo in druge sodobne prakse na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2021 magistrirala z nalogo Smetim, torej sem pri mentorjema Alenu Ožboltu in Maji Smrekar. Sodelovala je na projektu oživitve študentske forme vive v Rožni dolini, kjer je postavila skulpturo: Koliko embalaže, ... (beton, 2018). Leta 2019 je bila prva izbrana v seriji sodelovanja Galerije Alkatraz z ALUO-jem, v sklopu katerega je odprla samostojno razstavo Naj ti bo čas dolg. Leta 2021 je za magistrsko delo prejela nagrado ALUO. Istega leta je bila tudi prva prejemnica Zlatega skalpela, nagrade Mirka Šubica Društva restavratorjev Slovenije. Razstavljala je na skupinskih razstavah: MSUM, Ljubljana; TRANS-FORM:ACTION; skupinska razstava akademij iz Zagreba, Sofije, Bukarešte, Skopja, Istanbula in Ljubljane (2019), Kuća Legata / Heritage House; Art Sequences, Beograd (2019), Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto; So-delo-vanje, razstava študentov ALUO (2018), Maribor, Galerija K18, Maribor; Nežka Struc, Prostor poezije (2018), Rog, Modri kot, Ljubljana; Forgetmenot/Spominčice (2018).

[1] Morton, Timothy: »The Ecological Thought«, Harvard University Press, 2010, str. 2

[2] Boetzkes, Amanda: »Plastic, Oil Culture, and the Ethics of Waste.« V: »Out of Sight, Out of Mind: The Politics and Culture of Waste,« Christof Mauch (ur.) ,RCC Perspectives: Transformations in Environment and Society 2016

Lektura: Sonja Benčina
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo, Mestna občina Ljubljana  Urad za mladino in Evropska unija.
*˝𝐹𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑟𝑎𝑙𝑎 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑎 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑎. 𝑉𝑒𝑛𝑑𝑎𝑟 𝑠𝑜 𝑖𝑧𝑟𝑎𝑧̌𝑒𝑛𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑙𝑖𝑠̌𝑐̌𝑎 𝑖𝑛 𝑚𝑛𝑒𝑛𝑗𝑎 𝑧𝑔𝑜𝑙𝑗 𝑠𝑡𝑎𝑙𝑖𝑠̌𝑐̌𝑎 𝑖𝑛 𝑚𝑛𝑒𝑛𝑗𝑎 𝑎𝑣𝑡𝑜𝑟𝑗𝑎(-𝑒𝑣) 𝑖𝑛 𝑛𝑒 𝑜𝑑𝑟𝑎𝑧̌𝑎𝑗𝑜 𝑛𝑢𝑗𝑛𝑜 𝑠𝑡𝑎𝑙𝑖𝑠̌𝑐̌ 𝑖𝑛 𝑚𝑛𝑒𝑛𝑗 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑒 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑒 𝑎𝑙𝑖 𝑁𝑎𝑐𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑛𝑒 𝑎𝑔𝑒𝑛𝑐𝑖𝑗𝑒. 𝑍𝑎𝑛𝑗𝑒 𝑛𝑒 𝑚𝑜𝑟𝑒𝑡𝑎 𝑏𝑖𝑡𝑖 𝑜𝑑𝑔𝑜𝑣𝑜𝑟𝑛𝑎 𝑛𝑖𝑡𝑖 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑎 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑎 𝑛𝑖𝑡𝑖 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛, 𝑘𝑖 𝑑𝑜𝑑𝑒𝑙𝑖 𝑠𝑟𝑒𝑑𝑠𝑡𝑣𝑎.“



*************

𝟏𝟎. 𝐑𝐞𝐜𝐢𝐤𝐥𝐚𝐫𝐭 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 se bo zgodil med 𝟕. 𝐢𝐧 𝟏𝟎. 𝐚𝐯𝐠𝐮𝐬𝐭𝐨𝐦 na Trgu brez zgodovinskega spomina (pred Galerijo Alkatraz) na 𝐀𝐊𝐂 𝐌𝐞𝐭𝐞𝐥𝐤𝐨𝐯𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐨 v Ljubljani.


Letošnji festival je poseben, ker obeležuje že 10. obletnico delovanja. Veliko se je v desetih letih spremenilo, še vedno pa nas žene želja po ustvarjanju, recikliranju, iskanju alternativ potrošništvu...

Fokus letošnjega festivala je plastika. Skozi različne vidike festivalskega programa bomo obravnavale_i in problematizirale_i vprašanja, povezana s plastiko ter drugimi sorodnimi temami.

Program bo zopet poln delavnic, koncertov, predstav, ponovno se bo odvila tudi vsakoletna tematska razstava. Pridružite se nam pri skupnem ustvarjanju, izmenjavi idej in druženju!

Grafična podoba: Petja Kolenko


FESTIVALSKI PROGRAM

Vsak dan:
16.00 – 23.00 Skupinska razstava - Recollections (Galerija Alkatraz).
16.00 – 22.00 Izmenjevalnica: Prnes in udnes!
21.00 - 24.00 Razstava: Daniel Leber - Hipersimbolika (Nočna izložba Pešak). Razstava bo na ogled do 4.9

SREDA, 7. 8. 2024
16.00 Delavnica: Tačke reciklačke, reciklirani izdelki za živali.
Mentorja: Aron Kovač in Alex Vonsik
18.00 "creative tools“ - aerial silk delavnica. Mentorica: Pamina
Milewska (Aut) (Zračni VzGib)
19. 00 Otvoritev skupinske razstave Recollections. Sodelujoče
avtorice: Nina Pernat, Katarina Kolenc in Doroteja Erhatič
(Galerija Alkatraz)
20.30 Performativno-glasbeni izseki:
-Gorghi in Cipolla (SI): Svetlobni skoki - žonglerska rutina za 4
roke (10’)
-Friški fufle - samonikel akapela ansambel (12,5’)
-Eva Zibler (SI): Spodaj pride zgoraj ostane - domišljijska
žonglerska rutina za žogice, glas in jezik (10’)
-Fedja Saksida, Ryuzo Fukuharo: Spreminjanje plaž v razstave
reciklirane umetnosti - audio-video-plesni improviziran
performans (30’)
22.00 Otvoritev razstave: Daniel Leber - Hipersimbolika (Nočna
Izložba Pešak)

ČETRTEK, 8. 8. 2024
16.00 Delavnica izdelovanja izdelkov iz cerad. Mentor: Luka
Podgoršek
18.00 „silky dance“ - aerial silk delavnica. Mentorica: Pamina
Milewska (Aut) (Zračni VzGib)
18.00 Delavnica: Kolesarska popravljalnica. Mentor: Jaka Kušar
20.00 Predavanje: Drobni delci, velik problem - (Mikro)plastika v
morju. Ana Lokovšek
21.30 Julian Gamsich alias JEPG & Katarina Zalar: Osnovni tečaj za
preživetje v 21.st. (s priročnikom) - ulični glasbeni performans

PETEK, 9. 8. 2024
16.00 Delavnica: Izdelovanje sodobnih panjskih končnic. Mentor:
Daniel Leber
16.00 Otroška delavnica: Zbudimo zmaja z ljubljanskega odpada.
Mentor: Aleksandar Božić
17.00 - 19.00 Zinkubator kotiček. Mentor: Miha Perne
18.00 Delavnica izdelovanja peresenic in beležnic iz odpadne
plastike. Mentorica: Petja Kolenko
20.00 Predstava: Pamina Milewska: "A Ordem das Coisas" - "Red
stvari" - cirkuški performans na zračnh tkaninah
21.00 Koncert: Julian Gamsich alias JEPG: Pesem Juliana in Eve (60’)

SOBOTA 10. 8. 2024
16.00 Delavnica kvačkanja z No Border Craft
16.00 Otroška delavnica: To ni odpad, to so peresnice. Mentor:
Aleksandar Božić
17.00 - 21.00 Reciklartov prodajni sejem
17.00 Reciklartov piknik
17.00 fedja3000: chill elektronika za tople poletne večere - DJ
program
18.00 Delavnica izdelave lončkov za rože in sadike iz odpadnih
plastenk. Mentorica: Meta Mramor
20.00 Koncert: Orkestar iz PLACa

__________________________________
𝐾𝑜𝑛𝑡𝑎𝑘𝑡𝑖 𝑧𝑎 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑗𝑒: 𝑓𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙.𝑟𝑒𝑐𝑖𝑘𝑙𝑎𝑟𝑡@𝑔𝑚𝑎𝑖𝑙.𝑐𝑜𝑚, 040 366 522 (𝐷𝑎𝑛𝑖𝑗𝑒𝑙𝑎), 040 805 958 (𝑁𝑒𝑣𝑒𝑛𝑎), 040 366 070 (𝑀𝑎𝑡𝑒𝑗𝑎)
𝑂𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑐𝑖𝑗𝑎: 𝐾𝑈𝐷 𝑀𝑟𝑒𝑧̌𝑎 / 𝑅𝑒𝑐𝑖𝑘𝑙𝑎𝑟𝑡, 𝐷𝑟𝑢𝑠̌𝑡𝑣𝑜 𝑀𝑎𝑡𝑎𝑓𝑖𝑟
𝑆𝑜𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑐𝑖𝑗𝑎 / 𝑘𝑜𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑘𝑐𝑖𝑗𝑎: 𝐺𝑎𝑙𝑒𝑟𝑖𝑗𝑎 𝐴𝑙𝑘𝑎𝑡𝑟𝑎𝑧, 𝑇𝑖𝑠𝑘𝑎𝑟𝑠𝑘𝑖 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜 𝑀𝑒𝑡𝑎𝑡𝑖𝑠𝑘, 𝑁𝑜𝑐̌𝑛𝑎 𝑖𝑧𝑙𝑜𝑧̌𝑏𝑎 𝑃𝑒𝑠̌𝑎𝑘, 𝐴-𝐼𝑛𝑓𝑜𝑠̌𝑜𝑝