Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Festival stripa Tinta | Le Dernier Cri: Mondo DC

06 Oktober 2023 > 03 November 2023 Vljudno vabljene_i na otvoritev razsatve LeDernier Cri: "Mondo DC", v petek, 6. oktobra, ob 21.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. razstava poteka v sklopu festivala stripa Tinta.



V sklopu festivala Tinta pripravljamo gostovanje znamenite francoske grafične underground založbe Le Dernier Cri. Z domicilom v Marseillu je Le Dernier Cri osredotočena na izdaje raznolikih grafičnih monografij (tudi stripov) in vsakovrstnih tiskov, pri čemer pa občasno producirajo tudi animirane ter igrane filme. Založba se programsko napaja pri bogatem izročilu undergrounda in t. i. art brut umetnosti ter različnih subkultur. Njeni glavni protagonisti so povečini izšli iz francoske oziroma pariške punkovske scene 80. in 90. let prejšnjega stoletja, kasneje pa so v program vpeli tudi številne avtorje iz mednarodnega okolja. Založba je specializirana za sitotiske; značilna za njene izdaje je uporaba izredno živahnih barv, svojevrstne čutnosti in zanimanje za detajle – gre za zavesten naslon na izročilo estetike art brut, aplicirane na področja stripa, ilustracije ter animacije. Značilna ikonografija, ki prihaja iz te založniške hiše, temelji na podobah, ki so hkrati zapeljive in odbojne, kar pa navsezadnje velja tudi za samo vsebino, ki ji ne manjka provokativnosti.

Na razstavi v Galeriji Alkatraz bo predstavljen pester izbor iz bogate umetniške zapuščine Le Dernier Cri, kjer so od ustanovitve leta 1993 izdali preko 300 knjižnih naslovov, ob tem pa še nepreštevno količino različnih drugih tiskov, predvsem grafik (posterjev), zvočnih nosilcev in animiranih filmov. Odprtja razstave se bo udeležil tudi eden od ustanoviteljev in gonilna sila Le Dernier Cri, stripar in grafik Pakito Bolino.

Založba, v okviru katere izhaja tudi revija Hôpital Brut, sodeluje s številnimi umetniki iz Evrope, obeh Amerik ter Japonske; med njenimi varovanci je tudi slovenski umetnik Vasja Lebarič, ki bo odprtje razstave podkrepil z enkratnim dogodkom v bližnjem studiu Grejpfrut.

Večer bomo začele_i na vogalu Masarykove ceste in Maistrove ulice, kjer se bodo predstavile_i avtorice_ji novih umetniških del na zidovih AKC Metelkova mesto, nato bomo ob metelkovskem obzidju sledili perfomerkama Nivin Baranbo in Jos Daamen do Galerije Alkatraz. Začetek programa, v petek, 6. oktobra, ob 20.30.

Poleg tega po odprtju razstave Mondo DC,  se v metelkovskem studiu kolektiva Grejpfrut (sredi poti med Jalla Jallo in klubom Gromko) obeta še en dogodek za vizualne sladostrasce. Vasja Lebarič bo namreč kot večletni sodelavec Le Dernier Cri – tako rekoč edini iz tukajšnjih logov – za en večer razstavil pisano nabirko iz svojega transžanrskega opusa. Vsakovrstni vizualni zapisi, med katerimi bo še največ slik in grafik, ne bo pa manjkalo tudi gibljivih podob, tvorijo jedro pop-up razstave, ki predstavlja eno redkih priložnosti žive konfrontacije z Lebaričevo produkcijo. Kot vrhunec večera se napoveduje specialna nojzerska mineštra, s katero Lebarič ob vizualnih predstavlja še zvočne meandre svojega ustvarjanja. Večmedijski dogodek Vasijona se začne v petek, 6 oktobra, ob 22.00.

Produkcija: Forum Ljubljana
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.