Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

[30. obletnica AKC Metelkova mesto] Andreja Gomišček: 6 × kolaž!

08 September 2023 > 25 Oktober 2023 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Andreje Gomišček "6 × kolaž!" v petek, 8. 9., ob 19.30, v Galerijo Channel Zero, AKC Metelkova mesto. Razstava je del 30. obletnice AKC Metelkova mesto. Kuratorska ekipa: Anabel Černohorski, Ana Grobler, Sebastian Krawczyk.


Vabljene_i tudi na ostale dogodke 30. obletnice AKC Metelova mesto!


 

V sklopu 30. obletnice AKC Metelkova v Galeriji Alkatraz predstavljamo pregledno razstavo Andreje Gomišček, ki deluje v prostorih AKC Metelkova mesto približno 28 let. Njena ustvarjalna pot vizualne umetnice se je začela v okviru delovanja v klubu Monokel (lezbičnega kluba, ki deluje pod lezbično sekcijo ŠKUC-LL), nato se je razvijala tudi ob različnih sodelovanjih v okviru drugih, na Metelkovi nastalih, kolektivov: Lezbične četrti, Rdeče zore in kluba SOT 24,5. Na Metelkovi se je že od začetka počutila domače, blizu ji je bila aktivistična usmerjenost metelkovskih skupnosti, katerih del je hitro postala. V ideoloških usmeritvah Metelkove je videla tudi navdih za likovno ustvarjanje, saj je bilo umetniško izražanje zanjo vedno del širšega družbenega konteksta.

Manjši del povsem abstraktnih slik (in kolažev) znotraj opusa Andreje Gomišček se ukvarja prvenstveno s kompozicijskimi razmerji.  Te bodo v času 30. obletnice AKC Metelkova mesto vidne še v Galeriji Channel Zero. V razstavi 6 × kolaž! se bo Andreja Gomišček predstavila s svojimi najmanjšimi deli. Gre za dela, ki se navidezno ukvarjajo predvsem z likovnimi razmerji, ampak kot pravi avtorica: dela vedno znova prevprašujejo in pozicionirajo lezbični prostor. Tudi v navezavah besed lezbičnih pesnic, pisateljic in tudi v iskanju (zgolj) forme. 6 kolažev, 6 naslovov – esenca, brezmejnost, dvojnost, mimobežnost, celota, neoprijemljivost, na svoj način namensko okarakterizirajo prostor.  Mimobežnost, brezmejnost in neoprijemljivost skozi izmuzljivost in nekonformnost patriarhalni strukturi kažejo drugo, drugačno postavitev, neodvisno od heteronormativnosti. Esenca, dvojnost in celota pa vse skupaj potem nadgradijo in podkrepijo v svežih in novih postavitvah. Tako se kolaži vsebinsko, barvno in kompozicijsko poigravajo z že obstoječimi formami pa vendarle drugače – ne vključujejo zgolj rezanega papirja, besed in dodajanja, temveč tudi kovinske žebljičke, ki so lahko večpomenski – pripenjanje, odpenjanje zastarelega, nedopustnega, omejujočega itd. razmišljanja. Vsekakor, domiselnega revolta.
Andreja Gomišček (1976) je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz sociologije kulture in hrvaškega, srbskega in makedonskega jezika.
Razstavljala je samostojno in skupinsko ter sodelovala na festivalih Rdeče zore (Ljubljana), Mesto žensk (Ljubljana), FemFest (Zagreb), Lezbična četrt (Ljubljana), na skupinskih razstavah v Madridu in Rimu. Med pomembnejše skupinske razstave sodijo: Ženske prihajajo! Razstava sodobne feministične umetnosti iz Slovenije (10. Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore, Projektna soba SCCA, Ljubljana, 5.–8. 3. 2009); Feministična umetnost v Sloveniji (Galerija P74, Ljubljana, 18. 5.–20. 6. 2010); Skozi njene oči. Utrinki lezbično-feministične produkcije (15. feministični in queerovski festival Rdeče zore Galerija Alkatraz, Ljubljana, 6.–18. 3. 2014); Naj bo kvir! Razstava LGBTIQ+, Mestna galerija Ljubljana, Ljubljana, 16. 9.–21. 11. 2021). Leta 2015 je pri založbi ŠKUC (zbirka Lambda) izšla antologija evropske lezbične poezije (Brez besed ji sledim. Sodobna evropska lezbična poezija), na naslovnici katere je reprodukcija avtoričinega dela Torzo (2015, 90 × 100 cm, akril in kolaž na platnu).
V svojih delih problematizira družbena vprašanja skozi prizmo lezbičnega in feminističnega dogajanja (vidnost in vedno vnovična umestitev, lezbičnost kot identiteta, ki je revolt proti patriarhalni strukturi). V dela tako umešča konkretni segment obstoječega prostora, velikokrat tudi v povezavi slike in besede. Živi in dela v Ljubljani.

https://andrejagomiscekart.wordpress.com





Produkcija: KUD Mreža/ Galerija Alkatraz,
Koprodukcija: KUD Channel Zero.

Kuratorji_ke razstave so: Anabel Černohorski, Sebastian Krawczyk, Ana Grobler
Prevod besedila: Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana
Fotografije: Nada Žgank
Oblikovanje obletniškega plakata: Tina Drčar



6 × kolaž/ 6 × Collage, 2013, 6,7 × 10,3 cm, kolaž/ collage, avtoričina last/ author’s property 6 × kolaž/ 6 × Collage, 2013, 6,7 × 10,3 cm, kolaž/ collage, avtoričina last/ author’s property