Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

24. Rdeče zore | Tatiana Kocmur: “The Following Body”

02 Marec 2023 Vljudno vabljene_i na performans Tatiane Kocmur "The Following Body", v četrtek, 2. marca ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz. Vabljene_i tudi na ostale dogodke Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

 Vljudno vabljene_i na dogodke 24. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore! 

Tatiana Kocmur: THE FOLLOWING BODY
Performans
2. 3. 2023, ob 20.00
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto


 

»Karkoli bolečina doseže, doseže deloma prek svoje nedeljivosti, to nedeljivost pa zagotavlja s svojim odporom do jezika.«
Elaine Scarry


The Following Body je vizualna artikulacija raziskovanja zgodovinskih in aktualnih problemov telesnega, spolnega - psihičnega nasilja ter koncepcij in jezika (ali pač ne-jezika) o bolečini skozi umetniško perspektivo umetnice Tatiane Kocmur. Performans prikazuje težko razumljivo oziroma, natančneje, nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Notranji konflikt razumevanja, priznavanja in sprejemanja predrugačene strukture telesa je v performansu viden navzven v podobi dveh semantičnih entitet: Ples nemih tvorb je senzualen in obenem agresiven. Njuno razmerje določata njuna soodvisnost in neločljivost. Enkrat sta vidni kot ljubimki, drugič kot nasprotnici. Postaneta eksponat ljubezni in sovraštva. V počasnem in bolečem prepletu dveh se vlogi agresorke in žrtve premešata. Njuni premiki izvajajo (ne)prijetne zvoke, ki opominjajo na vse, kar se ni moglo izreči in kar ne more biti izrečeno zaradi posttravmatskega sindroma in strahu, ki se pojavi ob zahtevnem, travmatičnem doživetju.

Performans je posvečen Juani in vsem žrtvam spolnega nasilja.

Podobe in zvoki, uporabljeni za oblikovanje žive kompozicije, so bili izbrani na podlagi pogovorov umetnice s posameznicami_ki, ki so v mladosti doživele_i spolno zlorabo.

“Če je gesta sama s tem nekaj, kar je morda, v najširšem smislu, mogoče imeti za intuitivno dostopen umetniški prikaz poskusa osvobajanja pritiskov, ki jih telo doživlja v okolici, je tolikanj bolj zanimivo, kako performans The Following Body spaja različne minimalistične, a pomensko zelo smiselno odbrane elemente, ter jih sopostavlja.”


5.12.2022, Delo, Anja Radaljac


Tatiana Kocmur (1992) živi in dela v Ljubljani. Leta 2015 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je zaključila podiplomski študij slikarstva z magistrskim delom Telesna instalacija – med performansom in objektom. Od leta 2013 razstavlja in performira na različnih razstaviščih po Sloveniji. Predstavila se je v Skopju, Milanu, Bologni in Berlinu. Njena umetniška praksa prehaja med sliko in živo umetnostjo, deluje tudi kot producentka sodobne umetnosti (producentka Cirkulacije 2, soiniciatorka platforme za produkcijo, razstavljanje in raziskovanje performativne umetnosti TRANSLACIJA/TRASLACIÓN). Njeno prakso zaznamuje sodelovanje z umetnicami_ki različnih področij. Dela, ki nastanejo v času tesnega sodelovanja, so odraz skupnih interesov in nosijo v sebi specifiko prepletanja umetniških pristopov, ki se med seboj razlikujejo – v tematikah, načinu izvedbe ter uporabi materialov in medijev. Skupni imenovalec je zanimanje za živo umetnost in/ali ustvarjanje dogodkov, ki vključujejo telo umetnic_kov. V letu 2021 je pridobila delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS.. Leta 2022 je sodelovala na 5. trienalu mladih umetnic in umetnikov v Galeriji sodobnih umetnosti Celje. Njena video dela so vključena v arhiv DIVA (SCCA).

https://www.tatianakocmur.art/
https://vimeo.com/778136532*******************************
Info
Organizacija: 24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore
Grafična podoba festivala: Hanna Juta Kozar
Produkcija: Društvo Pekinpah , KUD Mreža
Sofinanciranje: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com
Avtorica in izvajalka: Tatiana Kocmur
Obleka: Jaka Grm
Glas: Juana
Video: Domen Martinčič
Montaža videa in zvok: Tatiana Kocmur
Pomoč pri izdelavi objekta: Stefan Doepner, Miha Erjavec
Pomoč pri izvedbi: Liza Šimenc
Fotografija: Nina Pernat
Svetovanje: Matej Kejžar
Premierna uprizoritev: 30.11. 2022 v Celju
Ponovitve 1.12, 2.12., Celju in 8.12., Ljubljana.
*******************************
Donacije
*******************************


 

Tatiana Kocmur: "The Following Body", foto: Matija Lukić Tatiana Kocmur: "The Following Body", foto: Matija Lukić Tatiana Kocmur: "The Following Body", foto: Matija Lukić