Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Barbara Jurkovšek: “Plastika za vedno”

02 Februar 2023 > 28 Februar 2023 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Barbare Jurkovšek "Plastika za vedno", v četrtek, 2. februarja ob 18. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Barbara Jurkovšek izhaja iz klasičnega štafelajnega slikarstva, vendar le-to njene ustvarjalnosti ne definira kot tradicionalne, saj predstavlja zgolj izhodišče njenega dela. Njene umetnosti ne zaznamuje nostalgično vračanje v preteklost. Umetnica obravnava tekoče teme tako, da sodobno umetnost na razumljiv način približa širšemu krogu publike, ki mu sodobne likovne vsebine in prakse sicer niso razumljive. Z likovno interpretacijo znanosti si umetnica želi v sodelovanju z raziskovalkami_ci likovni svet približati tudi znanstveni sferi. Njeno delo izhaja iz razmisleka o sodobnosti ter tako ostaja aktualno in navdihujoče.

Ideološka izhodišča, ki jih kot ustvarjalka in kot človek vidi kot ključna, so varovanje narave, spoštljiv odnos do vseh živih bitij brez predsodkov do drugih bioloških vrst in nasprotovanje vsem oblikam nasilja. V skladu z le-temi avtorica v svojem umetniškem izrazu pogosto posega po tehniki recikliranja, ki jo vidi ne le kot vir estetske inspiracije, ki bogati umetniški izraz, ampak tudi kot nujnost, ki prispeva k bolj uravnoteženi prisotnosti človeka na zemlji in k neškodovanju drugim živim bitjem. Recikliranje je zanjo orodje, ki lahko vsaj malo umiri onesnaževanje materialnega (in z nasprotovanjem potrošniškim praksam tudi duhovnega) sveta.

Z uporabo recikliranih (plastičnih) materialov avtorica afirmira umetnost kot demokratično prakso, ki je lahko dostopna vsakomur. Z izbiro materialov in motivov ter z živahnimi barvami poslikave, ki se spogledujejo s kičem, briše meje in ugovarja razlikovanju med t.i. nizko in visoko umetnostjo, ki sta sinonima družbenega statusa. Takšna umetniška praksa je način, kako graditi enakopravnejši prostor tako v kontekstu umetnosti kot tudi širše z upoštevanjem temeljnih vrednot, ki kličejo po trajnostnem razvoju, v katerem so upoštevana vsa bitja.

Umetničin vključujoč in egalitaren pogled na življenje postane izrazit v kontekstu njenega pogleda na naravo. V svojem delu zavrača dominantno, hegemono pozicijo človeka znotraj globalnega ekosistema in poudarja njegovo destruktivno vlogo. Obiskovalka_ec razstave opazi vizualno močne podobe pisanih trofej rogatih jelenjih glav, ki so obenem nosilci oz. okvirji fotografij. Naličene ustnice in oči živali delujejo groteskno in parodično – kot nekakšne podobe iz risank, ki živijo v drugi dimenziji – in ne več kot simbol zmagoslavja in prevlade nad naravo, ki ju simbolizirajo nagačene živali. Ta prevratna oziroma – kot jo poimenuje umetnica – veganska taksidermija je primer njene subverzivne obravnave večstoletne prakse, ki je sinonim za mačistično nasilje in specizem. Ustvarjalna dekonstrukcija njenih simbolov razkriva igrivo podobo tistega drugega sveta, ki se posmehuje napihnjenim idejam o prevladi človeka nad ostalim svetom, pa tudi človeka nad človekom. To dodatno potencirajo še fotografije starejše datacije, ki govorijo o lepoti, veselju in predvsem ljubezni. Avtorica dodaja, da z njimi posega na področje spola, spolne usmerjenosti in pravice do ljubezni v vseh oblikah.

Instalacija, ki poleg jelenjih glav vključuje še poslikane stole in napis »Nobeno bitje ni bilo ranjeno za izvedbo tega dela«, kaže, da avtorici sporočilnost pomeni več kot izbira medija. To se kaže tudi v slikah živalskih zarodkov, ki namenoma delujejo kot rentgenske slike, kar delom vdihuje vtis znanstvenega raziskovanja, ki je sicer bistvena podstat avtoričinega ustvarjanja. Upodobljeni zarodki, ki se nahajajo nekje med mrtvo in živo naravo, bivajo v vmesnem prostoru in presegajo zapovedane binarnosti, ki nam jih družba vsiljuje kot edino normalo in na podlagi njih določa posplošena in izključujoča pravila.

Slikarsko-kiparski projekt Barbare Jurkovšek Plastika za vedno zaznamuje prepoznaven avtorski izraz ustvarjalke, ki s pomočjo umetnosti na fenomenološki način preučuje smiselnost družbeno prevladujočih razlag in rešitev. Kritičen naboj razstavnega projekta je odraz avtoričine želje, da bi njena umetnost soustvarjala sporočilo, ki bi podprlo premik v smer enakopravnega sveta, kjer vsako bitje živi v skladu s svojimi željami in potrebami.

Sebastian Krawczyk, Ana Grobler


Barbara Jurkovšek (Ljubljana, 1981) je leta 2006 diplomirala in leta 2009 magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec. Kasneje se je izpopolnjevala na Accademii di Belle Arti di Lecce v Italiji. Imela je številne samostojne in skupinske razstave ter projekte doma in v tujini (ZDA, Velika Britanija, Francija, Belgija, Nemčija, Madžarska, Italija …). Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi. Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in znanstvene ilustracije.


Lektura: Neja Berlič
Prevod: Ana Makuc
Projekt je bil izveden s pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.


Fotografije razstave: Nada Žgank.