Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Pita Projekt: “Pite, jejte, pite, jejte”

21 November 2022 > 02 December 2022 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave "Pita Projekt: Pite, jejte, pite, jejte", v ponedeljek, 21.11. ob 19. uri v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Umetnici: Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič. Kuratorja razstave Sebastian Krawczyk in Ana Grobler.

Obrazstavni program:

24. 11. 2022 ob 20.00 do 21.30  Pitanje (Neformalni pogovor o Pita Projektu in strategiji vpenjanja v umetnostni sistem)
Na obrazstavni dogodek se je potrebno predhodno prijaviti na goropecnik.nina@gmail.com.

2. 12. 2022 19.00 Pitanje - dogodek ob zaključku razstave 

 

Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič se v Galeriji Alkatraz predstavljata z avtorskim delom Pita Projekt. Zasnovali sta ga pod okriljem oddelka za kiparstvo ALUO, in sicer kot odprt razstavni prostor, namenjen tako njima kot tudi drugim študentkam_om ALUO za raziskovanje lastnih umetniških praks. Razstave so producirale_i same_i, brez dodatne podpore in/ali sredstev, saj je bil cilj projekta raziskati celoten proces razstavljanja, torej ne zgolj postavitev umetniškega dela v prostor, ampak tudi ostale dejavnosti, kot so promocija, organizacija in mreženje/vzpostavljanje sodelovanj. Po zaključenem študiju sta se umetnici odločili, da Pita Projekt nadgradita v platformo.

Avtorici razstavni projekt v Galeriji Alkatraz naslavljata z metaperspektive, vidita ga kot priložnost za napredovanje svoje pozicije v umetnostnem svetu, obenem pa poskušata podrobno preučiti komponente procesa razstavljanja. Refleksija o obojem ju je pripeljala do preizpraševanja lastne pozicije – pozicije mladih umetnic, ki se poskušata umestiti znotraj ustaljenega sistema, in do razmisleka, kako ta cilj uresničiti, kakšne vloge za to prevzeti, in kar je še posebej pomembno, kako se povezovati z drugimi delujočimi znotraj umetnostnega sistema. (Slednje se jima zdi  ključno za pridobivanje podpore pri izvajanju svoje umetniške prakse.) Tudi zato raziskujeta sam format razstave, se sprašujeta, kaj vse je potrebno, da izvedbo strokovna javnost označi za uspešno, kaj jo legitimira in naredi referenčno. Med tem iskanjem se usmerjata tako  v raziskovanje osebnega umetniškega izraza kot tudi v preučevanje odnosov med posameznimi elementi umetnostnega sistema in medosebnih dinamik med deležniki, ki ga sovzdržujejo.

Razstavni projekt v Galeriji Alkatraz tvori več samostojnih enot – 3 razstave in 4 spremljevalne prireditve. V enem mesecu torej Galerija Alkatraz gosti samostojni razstavi Ree Vogrinčič in nato Nine Goropečnik, kot sklepno pa še njuno skupno Pita Projekt.

Za samostojni razstavi sta h kuratorskem sodelovanju povabili Laro Reichmann in Anito Wach, za to zavestno odločitev, ki je tako vsebinska kot tudi pragmatična, pa sta se odločili na osnovi preprostih dejstev: prvič, skozi sodelovanja se pletejo profesionalne vezi, ki lahko ugodno vplivajo na prihodnje delovanje; drugič, vključevanje različnih kuratoric_jev prispeva k večji prepoznavnosti projekta. Goropečnik in  Vogrinčič torej tudi na ta način širita prostor za nove dialoge, ki pripomorejo k nadaljnjemu razvoju in širitvi Pita Projekta.

Spremljevalne prireditve, tj. delavnica, odprti atelje, performativno predavanje, okrogla miza (t. i. pitanje) s povabljenimi  gosti_jami na temo različnih strategiji delovanja znotraj konkretnega projekta in znotraj umetnostnega sistema,  tvorijo obrazstavni diskurzivni program, ta pa je, kar velja posebej poudariti, enakovreden spreminjajoči se razstavni postavitvi, torej  soustvarjata celoto.

Skrbno zastavljena struktura projekta razkriva željo, da avtorici v celoti izkoristita priložnost, ki jima jo odpira lokalno prepoznaven prostor Galerije Alkatraz. Ravno zato tudi prehajata med vlogami umetnice, kuratorke, piarovke, moderatorke in organizatorke-koordinatorke. Ta fluidnost vlog  pa hkrati odseva načine delovanja v umetnostnem sistemu.

In prav pozicioniranje umetnic je najino kuratorsko vlogo, ki jo imava  kot vodji galerije, preobrnila; v tem projektu nisva zgolj povabila zunanjo_ega kuratico_orja, naj pripravi razstavni projekt. Poleg dostavljenega obrazstavnega besedila ob njuni tandemski razstavi si tokrat z umetnicama v demokratičnem in kompleksnem proces nastajanja razstave deliva organizacijske kompetence. Podobno velja tudi za performativno umetnico, članico umetniškega sveta Vie Negative, Anito Wach ter vizualno umetnico in kuratorko Laro Reichmann, saj sta Goropečnik in Vogrinčič natančno sestavili koncept grajenja in vsebinskega povezovanja treh razstav v zaokrožen razstavni program znotraj letnega razstavnega programa Galerije Alkatraz.

Projekt do potankosti ilustrira realnost delovanja mlade_ga umetnice_ka, ki končuje študij in se poskuša uveljaviti. V veliki večini primerov je prisiljen_a v prekarno delovanje, nenehno prehajanje med različnimi vlogami in prilagajanje tako institucionalnim in medosebnim odnosom kot različnim okoljem. Vse to so izjemno zahtevni in obremenjujoči pogoji za mlade, ki izstopajo iz visokošolske institucije, kjer so imele_i ateljejski prostor in navidezno varnost, status ter strokovno pomoč profesoric_jev.

Kljub temu umetnici svojo pozicijo ustvarjalno de- in posledično rekontekstualizirata. Lahko bi rekli, da umetnostni sistem, kakor ga razumeta in doživljata, po principu fenomenološke metode preučujeta in preizkušata – ker hočeta v njem ustvariti svoj lastni prostor.

Sebastian Krawczyk, Ana Grobler


Nina Goropečnik (1993) deluje v polju vizualne in performativne umetnosti, kjer jo zanima procesualnost in preizprašuje odnose med vidnostjo in gledalko_cem. Leta 2022 je pod mentorstvom prof. mag. Jožeta Baršija in prof. dr. Uršule Berlot Pompe zaključila magistrski študij na Oddelku za kiparstvo ALUO UL. Istega leta je bila na praksi pri WHW Zagreb, še prej (2018/19) pa v okviru programa Erasmus+ na Iceland University of the Arts.
Od 2019 z Reo Vogrinčič soustvarjata platformo Pita Projekt, za katero sta v študijskem letu 2019/20 prejeli nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Nina Goropečnik je del študentske pop-up galerije 7:069 in vizualno-glasbenega kolektiva MATERE.
Doslej je sodelovala na več skupinskih razstavah, mdr. v Centru sodobnih umetnosti (Celje, 2022), Galeriji Škuc (Ljubljana, 2021), Verksmidjan a Hjalteyri (Hjalteyri, Islandija, 2018) in Layerjevi hiši (Kranj, 2018), samostojno pa razstavljala v Galeriji Simulaker (Novo mesto, 2021), galeriji DobraVaga (Ljubljana, 2020) in Galeriji DLUL (Ljubljana, 2020).

Rea Vogrinčič (1994) deluje na področju vizualne in intermedijske umetnosti kot umetnica, kuratorka in producentka. Leta 2018 je pod mentorstvom prof. mag. Žige Kariža in Sergeja Kapusa diplomirala na Oddelku za slikarstvo ALUO UL, zdaj pa na isti akademiji zaključuje podiplomski študij kiparstva. Bila je udeleženka 17. generacije Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti na SCCA-Ljubljana.
Od 2019 z Nino Goropečnik soustvarjata platformo Pita Projekt, za katero sta v študijskem letu 2019/20 prejeli nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Od maja 2019 je del kolektiva galerije DobraVaga, od 2021 sodeluje pri platformi za sodobno raziskovalno umetnost konS kot mentorica delavnic in od 2022 skrbi za izobraževalni program zavoda Projekt Atol. Vogrinčič je tudi del vizualno-glasbenega kolektiva MATERE.
Doslej je sodelovala na več skupinskih razstavah, mdr. v galerijah Kamera/Kino Šiška (Ljubljana, 2022), Equrna (Ljubljana, 2021, 2018, 2017), Media Nox (Maribor, 2021), Knifer Gallery (Osijek, 2020), Lauba (Zagreb, 2019), samostojno pa razstavljala v Galeriji Simulaker (Novo mesto, 2021).

 

Kuratorka in kurator: Ana Grobler in Sebastian Krawczyk.
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in
Mladi zmaji (Mestni inkubator) za pred-razstavne delavnice.

Lektura: Inge Pangos
Prevod: Ana Makuc
Izdelava mavčnih odlitkov: Tajda Novšak

Izdelava podstavka: Maj Vogrinčič
Oblikovanje grafičnega materiala na razstavi: Aja Vogrinčič
Računalniška obdelava fotografije: Lene Lekše
Portretna fotografija na razstavi: Nada Žgank
Zahvala:  Knjižnica pod krošnjami, KUD France Rotar


 Fotografije: Nada Žgank.