Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Milena Kosec in Anja Šmajdek / Darila – podarimo in prejmemo

05 Maj 2010 > 21 Maj 2010 Potujoča razstava in proces dajanja in prejemanja daril
5.5. - 21.5. 2010
Vljudno vabljeni tudi na pogovor Dar in darovanje, v ponedeljek, 17.5. ob 18. uri v Galerijo Alkatraz.

Milena Kosec vabi obiskovalce in meščane Ljubljane, da za razstavo podarite odvečna ali neželena darila, ki ste jih prejeli in jih ne potrebujete, ali pa ne želite več hraniti doma in s tem sodelujete v umetniškem procesu in kreiranju razstave. Darila lahko podarite, lahko jih po svoji presoji zamenjate za že razstavljena, ali samo odnesete z razstave tista, ki si jih želite.

Anja Šmajdek vabi k odvzemu koščka kipa Desetnica. Kip je zasnovan tako, da spominja na kruh, kakršnega kos po ljudskem izročilu prejme Desetnica, v njem pa prstan – dar, zaradi katerega mora po svetu. Gre za delo, ki ga sooblikujete gledalci.

Projekt je mišljen kot potujoča razstava po Sloveniji, Evropi in Sredozemlju. Prvo zbiranje daril je bilo aprila 2008 v galeriji ŠKUC v Ljubljani in prva izmenjava v galeriji Simulaker v Novem mestu, sledil je  Likovni salon v Celju.  Ključno vlogo imajo obiskovalci, saj s svojim sodelovanjem sodelujejo pri umetniškem procesu in sooblikujejo umetniško delo. Razstava je sestavljena iz dveh enakovrednih delov. Milena Kosec s svojim projektom poudarja nematerialno, Anja Šmajdek s svojim kipom pokriva materialni aspekt razstave.

Milena Kosec s projektom Darila vabi ljudi, da za razstavo podarijo darila, ki so jih prejeli in jih ne potrebujejo ali jih ne želijo več hraniti doma. Darila lahko zamenjajo za že razstavljena, le dodajo svoja, ali samo odnesejo z razstave. Na otvoritveni dan bo sama sprejemala, zamenjevala in podarjala darila. Po  zaključku razstave so zbrana darila vsakokrat drugačni in zelo različni predmeti, ki zahtevajo v naslednji galeriji novo zasnovo postavitve v odvisnosti od galerijskega prostora vendar vedno tako, da naredijo vtis odvečnosti. Ta del razstave problematizira obdarovanje zaradi obdarovanja. Vsi si želimo biti obdarovani. A kaj si je danes res vredno želeti, kaj res potrebujemo, s čim res lahko obdarujemo in ne obremenimo obdarovancev? Tako kot filozofija ugotavlja, da je bolj pomembno dajati odgovore na vprašanja, ki jih ljudem prinaša vsakokratna doba, kot iskati odgovore na večna vprašanja, Milena Kosec meni, da se mora umetnost približati ljudem v njihovem vsakdanjiku in jim s tem odkrivati boljši vpogled v njihov lastni svet ter jim večati senzibilnost zanj. Po njenem mnenju umetnost deluje le na osebnem nivoju. Mileno Kosec, karierno sodobno umetnico, ki se v svojem sedanjem ustvarjalnem obdobju odreka vsakemu hotenemu materialnemu ustvarjanju in se zavzema za nematerialno produkcijo, pričujoča razstava postavlja v paradoksen položaj. Čeprav je njeno delo samo po sebi povsem nematerialno, se kljub temu utaplja v materialnosti nakopičenih daril kot tudi v materialu, ki je potreben za samo realizacijo celotnega projekta. To odraža vso shizofrenost današnje dobe, ki za pospešeno širjenje v virtualno (nematerialno) proizvaja nove in nove povsem materialne pripomočke in nam v resnici ne dovoli osvoboditve.

Anja Šmajdek s svojim projektom Desetnica iz leta 1995 obravnava darovanje in popotovanje iz galerije v galerijo z drugega zornega kota. Po ljudskem izročilu prejme Desetnica kos kruha s prstanom kot znamenje, da mora prav ona, deseta hči v družini, od doma. Kip Desetnica, človeške velikosti, je zasnovan tako, da ga obiskovalci oblikujejo z odvzemanjem. Gledalci z odvzemanjem kipu podarjajo novo obliko, sami pa so obdarjeni s koščkom kipa. Do sedaj je že obgrizen od njihovih številnih posegov. Na kipu iz gradbene pene purpen, ki spominja na  kruhov cmok, so pritrjene prozorne vrečke s povabilom, da si delček odkrhnemo, damo v vrečko in odnesemo domov.  Vrečke iz dosedanjih postavitev Desetnice, uokvirjene in obešene na steni, in zemljevid, prikazujejo dosedanje romanje kipa od galerije do galerije. Anja Šmajdek izhaja iz materialnega, a to v procesu odvzemanja koščkov kipa izginja in na koncu bo ostalo le vedenje o procesu ter njegova dokumentacija. Čeprav se obe avtorici s svojima deloma vrtita v dvojnosti materialno – nematerialno, je pristop Anje Šmajdek diametralno nasproten pristopu Milene Kosec, ki se začne z nematerialnim procesom in kulminira v veliki količini prejetih daril - materialnega. Desetnica se navezuje na osnovno temo razstave in vzpostavlja sedaj že klasično vprašanje artefakta in njegove vrednosti, ki se prenese na celotno postavitev.

Celotna razstava vzpostavlja socialna vprašanja medsebojnega obdarovanja in gostoljubnosti v današnji družbi na eni strani in na drugi strani vprašanja darovanja umetnosti družbi, statusa avtorja in umetnine, lokacije umetniškega dela in vlogo institucije galerije. Zaradi skupnega razstavljanja se vzpostavlja tudi vpliv medsebojnega delovanja avtoric in umetnin na razstavi. Sodelovanje razširja koncept razstave s pogledom z druge strani in tvori nove pomene in novo celoto, potovanje razstave po različnih mestih pa dodaja nove dimenzije in kontekst.

Več na   www.dar10.si

V okviru razstave 17.5.2010. v galeriji Alkatraz, potekal je tudi javni pogovor DAR in DAROVANJE. Več na https://galerijalkatraz.org/?p=1985

Foto: Jasmina Klančar

Darila – podarimo in prejmemo Darila – podarimo in prejmemo Darila – podarimo in prejmemo Darila – podarimo in prejmemo Darila – podarimo in prejmemo Darila – podarimo in prejmemo