Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Mentorstvo+| Petra Korent: Zmenki za vedno

22 December 2021 > 14 Januar 2022 Vabljene_i na otvoritev razstave Zmenki za vedno/ Dates 4 Ever umetnice Petre Korent v sredo, 22. decembra, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je nastala v sodelovanju s Petro Varl v sklopu projekta Mentorstvo+.
Odpiralni čas med prazniki: petek, 24. 12. : 11.00 - 15.00, ponedeljek - četrtek, 27. - 30. 12.: 11:00 - 19:00, petek, 31.12.: 11.00 - 15.00. V prihodnjem letu se galerija odpre v ponedeljek, 3. 1. 2022.

Projekt Mentorstvo+ je namenjen izpostavljanju sodelovanja med umetnico_kom z več izkušnjami v umetniškem svetu in umetnico_kom, ki se šele pripravlja, da zavzame svoj prostor v njem. Ideja mentorstva ni povezana z vertikalnim prenosom znanja in izkušenj, ampak jo razumemo širše, kot proces povezovanja, ki temelji na nehierarhičnosti, nekakšno vzajemno dajanje in prejemanje, kjer lahko obe osebi v vsakem trenutku prevzemata vloge svetovalke_ca, mentorice_ja, (so)kuratorke_ja in ustvarjalke_ca.

Tovrstno medgeneracijsko povezovanje ima lahko veliko ustvarjalnega potenciala za obe strani, saj vključeni osebi v projekt prinašata zelo različne izkušnje, načine dela in poglede na umetnost ter širše. V kolikor ostajata odprti za učenje, ima proces nastajanja projekta veliko ustvarjalnega naboja in lahko prinese dolgotrajno korist, ki sega izven okvirov oblikovanja razstave in vpliva na nadaljnji razvoj posameznice_ka. Sodelovanje se prične na začetku leta, saj je bistvenega pomena kontinuirano, dolgotrajno in v dialogu premišljeno delo vseh vpletenih, še posebej umetnic_kov, ki nato kulminira v razstavnem projektu ob koncu leta. Projekt zastavlja mnoga vprašanja in izzive, od umetnic_kov pa je odvisno, kako bodo odgovorile_i na vprašanje avtorstva, oblikovale_i vsebine skupnega projekta in se spopadale_i z izzivi kolektivnega delovanja, ki ga je spodbudila galerija.

Mentorstvo+ zavzema poseben prostor znotraj razstavnega programa Galerije Alkatraz, ker tovrstno procesno sodelovanje zahteva veliko energije in angažmaja; je pa vredno truda, saj na koncu prinese tudi veliko zadovoljstva ob vzpostavitvi novih dinamik, ki prispevajo k nastanku navdihujočih umetniških projektov. Zadnje štiri izvedbe projekta so pokazale, da obstaja potreba po poglobljenih in dolgotrajnih sodelovanjih, ki temeljijo na povezovanju in izmenjavi ter puščajo prostor spontanosti in eksperimentu. Izpostavljanje okvira, ki pušča več prostora, omogoča, da se ustvarjalni potenciali realizirajo v večji meri, saj se razvijajo v sproščenem okolju, stran od pritiskov tržnega gospodarstva.

Letos smo k sodelovanju pri projektu povabile_i Petro Varl in Petro Korent, ki sta se tekom procesa odločili, da bosta kot dialoški partnerici realizirali samostojno razstavo Petre Korent. Mlada ustvarjalka je nase opozorila s svojimi ilustracijami, ki nastajajo v zanjo značilnem slogu. Likovni svet umetnice večkrat prikazuje detabuizirane podobe v seksualnih položajih, ki ne glede na nenavadne lokacije razkrivajo presenetljivo banalnost in rutinskost. Na njenih risbah vidimo običajne rekvizite: kose pohištva, avtomobile, rastline, posode itn. Risba je načrtno poenostavljena in naivna in s tem ustvarja specifičen melanholičen ambient.

Razstava v Galeriji Alkatraz prinaša nov način likovnega izražanja Petre Korent, ki je iz dvodimenzionalnega preskočil v prostorsko. Drug medij pa kljub vsemu še vedno razkriva ustvarjalni svet Petre Korent, ki smo ga vajene_i: poln izrazitih likov, prikazanih v kontekstu odnosov, ki se med njimi vzpostavljajo. Gledalko_ca, ki prestopi prag galerije, pričaka kiparska instalacija iz mavca, sestavljena iz dolge mize in številnih predimenzioniranih predmetov, ki v galerijsko prizorišče vnašajo občutje monumentalnosti oz. v prenesenem pomenu pomembnosti človeških odnosov, ki jih avtorica na ta način simbolično vzame pod drobnogled. Predmeti sestavljajo prizorišče zmenka: na mizi zato vidimo torto, svečnike, prtičke, kozarec vina in druge predmete, ob mizi preprogi, ki predstavljata ugodje in sproščenost ob intimni povezavi, ter nogometno žogo, ki ponazarja tveganje teptanja in brcanja čustev ob vstopu v razmerje, lahko pa tudi uspešno igro podajanja mnenj, razkrivanja in topline. Kiparski objekti so namensko nedodelani in zaradi tega gledalki_cu puščajo vtis, da situacija v galeriji, v kateri se je znašla_el kot priča, ne predstavlja zapisa konkretne situacije, ampak je generična in je odtis duha časa, ki se odraža skozi avtoričino dojemanje medosebnih odnosov. Ne moremo se znebiti vtisa, da obiskovalki_cu umetnica s tem, ko jo_ga »ujame« v svojo 3D risbo, na subtilen način ponuja ogledalo sodobnega načina življenja, ki je morda res polno kričečih predmetov in ekstravagantnih poz, a je v resnici zgolj lahko ponovljivo in reducirano na nekaj osnovnih vzorcev.

Znotraj banalnih situacij in prizorov se vseeno kaže želja po povezanosti in trajnem smislu, ki ga avtorica povezuje z vlogo odnosov, saj se je, kot pravi, vse začelo z zmenkom, zmenki za vedno. Zmenki v tem primeru niso togo definirana srečanja zaljubljenk_cev, ampak predvsem (tudi prijateljski) odnosi, v katerih medosebni stik prinaša intimnost in globlje povezovanje. To povezovanje omogoča preseganje plehkosti in praznine, ki nastajata iz prehajanja med različnimi vlogami prekarnega življenja in (samo)podobami sebe, v katerih se najde mlad človek danes. Svoje videnje je umetnica podkrepila še s kratko zgodbo, ki zvočno prežema prostor galerije in na neposreden način opisuje razstavo, odkrito pa govori o umiku v intimo, njeni interpretaciji in vlogi odnosov v sodobnemu življenju.

Sebastian Krawczyk in Ana Grobler


Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in MOL, Oddelek za kulturo.
Prevod: Ana Makuc
Lektura: Neja Berlič

Fotografije: Nada Žgank.