Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

P L A T E AU R E S I D U E: Terra Ignota

25 Avgust 2021 > 03 September 2021 Vljudno vabljene_i na odprtje prvega dela razstave P L A T E AU R E S I D U E, Terra Ignota v Kino Šiška, v sredo, 25. 8. med 18.30 in 20.00. Drugi del razstave se odpira v četrtek, 9. 9. v Galeriji Miklova hiša v Ribnici.

Kino Šiška, 25. 8.–3. 9. 2021
Odprtje: sreda, 25. 8., 18.30–20.00


Galerija Miklova hiša Ribnica, 9. 9.–7. 11. 2021.

Tandem P L A T E AU R E S I D U E sta Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert. V središču njunega raziskovanja je pokrajinska ekologija. Zanimajo ju trajnostnost in kultivacija zemlje z naravnimi pristopi, kar domišljeno udejanjata tudi skozi Hišo Mandrova, kjer sta z lastnim delom vzpostavila sonaravno in samooskrbno bivanje z oživljanjem kulturne dediščine. Hiša Mandrova je primer, kako umetnica in umetnik svoje življenjske nazore prenašata v prakso. Že na vstopni spletni strani zapišeta, da se posameznica_k začne zavedati, česa vsega je sposobna_en, šele ko začne stvari izdelovati in pridelovati sam_a. V zapisanem se pravzaprav skriva vodilni motiv njunega delovanja; opolnomočenje in spodbuda k ozaveščenemu ter bolj trajnostnemu delovanju, povezanemu z naravo, ki je bistvenega pomena za naš obstoj in obstoj vsega živega, ki nas neločljivo obdaja. V svojih preteklih projektih sta obravnavala posledice podnebnih sprememb na konkretnih primerih iz bližnje geografske okolice. V večmedijskih projektih sta med drugim predstavila post-ledeniško pokrajino skoraj izginulega Triglavskega ledenika, drastično zmanjšanje trajnega jamskega ledu v jami v Kočevskem Rogu, človekovo upravljanje z gozdovi in posledice prekomernega izkoriščanja v preteklosti.

Njuna najnovejša senzorična video instalacija Terra Ignota obravnava čutno izkušnjo izgube biotske raznovrstnosti. Sestavljajo jo video projekcija in vitrine, ki se navdihujejo v prirodoslovnih muzejskih dioramah. Njune vitrine, za razliko od muzejskih, ki služijo kot špekulativni prikaz delovanja ekosistemov, kakor jih vidi človeštvo, prikazujejo hiranje vrst v šestem holocenskem izumiranju. Slednje je zaradi človekovega globalnega uničenja ekosistemov, antropogenih podnebnih sprememb in ohranjanja vztrajajoče družbene nepravičnosti postalo neizogibno. Kljub temu da se na civilizacijski ravni zavedamo, kaj izumiranje prinaša, ga kvantitativno spremljamo in si ga poskušamo predstavljati z računalniškimi simulacijami, ga ne moremo doumeti, saj je za naše razumevanje nepredstavljivo in predaleč v prihodnosti. Projekt poskuša ambiciozno zmanjšati človeško kognitivno pristranskost v zvezi s prihodnostjo, ki nam preprečuje izvajati boljše osebne in skupne odločitve za sprejemljivejši jutri. Projekt skozi umetniško obravnavo aktualnih znanstvenih in tehnoloških procesov, produktov ter z njimi povezanih praks nagovarja družbeno in okoljsko relevantne teme z vključevanjem naravovarstvenih in okoljskih tematik. Prizadeva si približati in zaobjeti hiperobjektnost že potekajočega izumrtja, ki ga podčrtuje vseobsegajoče in počasno hiranje živalskih vrst, vključno s človeško, ki bo zaradi delovanja v širši ekološki niši dokončno prizadeta šele med zadnjimi.

Močno vizualno komponento njunih instalacij dopolnjuje zvočni del, največkrat avtorsko delo mlajših ustvarjalk_cev. Za tokratni projekt sta glasbo prispevala Ana Kravanja in Samo Kutin, priznana eksperimentalna multiinštrumentalista, ki ju poznamo tudi iz zasedbe Širom. Projekt je povezal tudi široko kuratorsko-produkcijsko skupino, sestavljeno iz posameznic_kov, ki delujemo v Zavodu za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana (Vesna Bukovec, Miha Kelemina), Centru urbane kulture Kino Šiška (Anja Zver), Galeriji Miklova hiša (Ana Pucelj) in društvu KUD Mreža (Ana Grobler, Sebastian Krawczyk). Prvi del projekta bo predstavljen v Kinu Šiška, drugi del bo sledil teden pozneje v Galeriji Miklova hiša v Ribnici.

Tandem P L A T E AU R E S I D U E (slo. OstanekPlanote) sestavljata geograf in magister dokumentarne fotografije Aljaž Celarc ter umetnostna zgodovinarka in magistrica vizualne kulture Eva Pavlič Seifert. Njuna umetniška produkcija temelji na raziskovanju pokrajinske ekologije, ki jo z namenom ozaveščanja javnosti predstavljata v obliki obsežnih video instalacij. V svojih delih dajeta glas udeleženkam_cem in sodelavkam_cem projektov, naravnim oblikam, kot so skale, zrak, organizmi in drugi skupki snovi, ki jih reorganizirata v nove nenavadne oblike ter novomedijske sisteme. Kot tandem delujeta od leta 2017. Istega leta sta se udeležila rezidence V2 Institute for the Unstable Media Rotterdam na Nizozemskem, v letu 2018 pa rezidence v Ustvarjalnem centru Švicarija, MGLC v Ljubljani. Leta 2017 sta prejela nagrado TESLA, ki jo podeljuje Muzej tranzitornih umetnosti – MoTA. Predstavila sta se na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in mednarodnem prostoru. Živita in delujeta v Novem Kotu, v zaledju gozdov Goteniške gore in Snežnika.
plateauresidue.com

Zasnova in izvedba video instalacije: Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert (P L A T E AU R E S I D U E)
Glasba: Ana Kravanja in Samo Kutin
Citati v filmu: dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik
Eseja: Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert (P L A T E AU R E S I D U E), dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik
Lektura: Inge Pangos, Aleš Lampe, Daniel Sheppard
Prevod: Daniel Sheppard

Snemanje v svojih prostorih so omogočili: Center Noordung, Narodna galerija, Marmor, Sežana d. d., Prirodoslovni muzej Slovenije, Živalski vrt Ljubljana, Park vojaške zgodovine Pivka.

Produkcija: Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška, Galerija Miklova hiša, KUD Mreža/Galerija Alkatraz
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Občina Ribnica
Zahvala: Podjetniški inkubator Kočevje.

                          

              

P L A T E AU R E S I D U E (Aljaž Celarc, Eva Pavlič Seifert), Terra Ignota, 2021, zajem videa.