Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

6. Reciklart: skupinska razstava “Za narodov blagor”

12 Avgust 2020 > 15 Avgust 2020 Vljudno vabljene_i na ogled skupinske razstave "Za narodov blagor" v okviru šestega festivala Reciklart v Galerijo Alkatraz. Sodelujejo: Mia Paller, Oliver Pilić, Mojca Senegačnik, Leon Zuodar in Ulla Žibert

Kot nas vse, tudi letošnji festival Reciklart močno zaznamujejo izbruh novega koronavirusa in ukrepi, ki so temu sledili. To velja tudi za skupinsko razstavo Za narodov blagor. Tako se večina del posredno ali neposredno dotika tem, ki so priplavale na površje v času epidemije: samoizolacija, zaščitne maske, onesnaževanje okolja, korupcija, politika sovraštva itd. V skladu z duhom festivala je rdeča nit razstave recikliranje, oziroma 'nadcikliranje' (upcycling), se pravi kako nekaj starega ponovno uporabiti na ustvarjalen način, s postopki, ki v delo vnesejo novo vsebino in/ali kvaliteto.


Nadcikliranje je zastavljeno dokaj široko, tako da se avtorice_ji poslužujejo zelo raznolikih postopkov. Mojca Senegačnik tako v delu Lepa umetnost – za narodov blagor uporabi star mamin prt z značilnimi slovenskimi motivi in ga prešije z izjavami trenutne politične garniture o slovenski kulturi. Te izjave, s katerimi skušajo očrniti domnevno 'elitistično' in 'levičarsko' kulturo, ki naj bi bila zgolj sama sebi namen, in se pri tem poslužujejo populistične domačijske retorike, tako umetnica postavi v kontekst, na katerega se sklicujejo, s tem pa jim odmeri mesto, kamor spadajo: za kuhinjsko mizo. Ulla Žibert na svojih platnih naslavlja banalne, vsakdanje situacije s poudarjeno družbenokritično noto. Na sliki Can we have sex? So I can forget about sea turtles swallowing plastic bags./ Can have so forget about sea swallowing plastic. namiguje na zaskrbljenost in občutke krivde zaradi okoljskih problemov, pokaže pa tudi senčno plat tega kako v privilegiranem zahodnem svetu tovrstne skrbi v trenutku, ko postanejo preveč neudobne, ležerno in eskapistično odmislimo. Oliver Pilić v seriji fotografij Sto let, ki je bila posneta med karanteno v času pandemije, izpostavlja manipulativnost in lažnost prevladujoče ‘odrešiteljske’ naracije protikoronskih ukrepov. Kritično ost uperi v dvoličnost politike, ki je v času epidemije medicinske maske postavila v vlogo svetih krav in si z njimi nabirala politične točke. A kot je pokazala afera z nabavljanjem zaščitne opreme, se je celo v tem kritičnem momentu v ozadju skrivala korupcija in pridobitništvo. Delo pa izpostavi še eno temo, ki je v luči korone povsem izginila iz zavesti javnosti: okoljsko problematiko, ki jo bodo zaščitni ukrepi samo še zaostrili. Leon Zuodar v seriji grafik reciklira stare grafične odtise, ki jih uporabi kot barvne osnove za nanašanje novih likovnih elementov. To kopičenje in nalaganje ustvarjata vtis prezasičenosti in kaotičnosti, ki nazorno odražata trenutno stanje v svetu: večno hlepenje po vedno novem, modernejšem, naprednejšem, kar pa po drugi strani prekriva in odriva v pozabo staro, zaradi česar izgubljamo stik z lastnimi koreninami. Mia Paller v videu Deliquescing naslavlja preoblikovanje okolja zaradi urbanizacije. Analogne fotografije nizozemske pokrajine in nenehnega procesa tega, kako umetno okolje posega v naravno, in kako se naravno zopet vrača v urbano, nadgradi z risbo in dinamizira v video. Tako v delo vnaša napetost med resničnim in izmišljenim ter uvaja pripoved: zdi se, kot da amorfno (naravno) obvladuje in premaguje konstruirano pokrajino. Vse skupaj pa pospremi z zvočno kompozicijo, sestavljeno iz naravnih atmosferskih zvokov.


V zadnjem času pogosto slišimo, da, kljub vsemu, kar govoriči predsednik ZDA, korona ne bo kar tako izginila in da se bomo morale_i naučiti živeti z njo. Tudi letošnji Reciklart išče načine, kako se prilagoditi novim razmeram. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da stari problemi s korono niso kar izginili. Okoljska kriza, razraščanje nestrpnosti in nacionalizma, kriza demokracije, poskusi revidiranja zgodovine, razcvet lažnih novic in psevdoznanosti – vse to cveti naprej v senci epidemije. In pomembno je, da umetnost opozarja na to, tako kot umetniška dela s skupinske razstave Za narodov blagor, vsako na svoj način.


Jaka Andrej Vojevec


Fotografije razstave: Nina Pernat


Razstava je del programa 6. umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture Reciklart.
Organizacija: KUD Mreža / Reciklart.
Projekt sofinancira MOL – Urad za mladino. Delovanje Galerije Alkatraz podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL - Urad za kulturo.