Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Zinkubator – metelkovska obletnica

13 September 2019 Vabljene_i vse_i, ki vas zanimajo fanzini in sodobna umetnost na dogodek v sklopu projekta "Zinkubator", ki bo v petek, 13. septembra, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Projekt Zinkubator ima za cilj približanje praks, konceptov in različnih zvrsti sodobne umetnosti predvsem mladim obiskovalcem, ki se zadržujejo na področju AKC Metelkova mesto. V okviru projekta se izvaja redno in  kontinuirano delo z mladimi in sicer vsak mesec, v večernih urah, tekom celega leta. Projekt se v celoti izvaja v Galeriji Alkatraz, ki je za razliko od drugih galerij, ob petkih odprta tudi v poznih večernih urah (15 – 23h) in je zato dostopna širši publiki, ki je ob koncih tedna zvečer še posebej številčna. Zanimivost programa je, da je eden redkih, ki svoje vsebine naslavlja na populacijo mladih, ki se ob petkih zvečer zadržujejo na AKC Metelkova mesto.

Prvi del dogodka bo vseboval poglobljeno predstavitev razstave Ostanki Damijana Kracine  v Galeriji Alkatraz, ki se bo dotikala tem in problematik, ki jih izpostavlja razstavni projekt. Nadaljevali bomo s pogovorom o sami razstavi ter zaključili s kolektivnim ustvarjanjem umetniškega fanzina, ki se vsebinsko in formalno navezujejo na ogledano razstavo.

Umetniški fanzin je v zadnjih letih zelo priljubljen medij, ki tudi v slovenskem prostoru doživlja razcvet. Fenomen samozaložniškega fanzina izhaja iz subkultur in alternativnih gibanj. Priročen format omogoča svobodno, necenzurirano izražanje idej, hitro izdelovanje ter široko distribucijo. Zainteresiranim mladim  bomo predstavili zgodovino kulture fanzinov, jim pokazali zanimive primere le teh ter jih nato skupaj z njimi ustvarjali.

Cilj projekta je kontinuirano zagotoviti varen prostor neformalnega učenja za mlade, kjer lahko svobodno izražajo lastne ideje, se srečujejo in povezujejo skozi refleksijo sodobnih umetniških del, interakcijo in ustvarjanje.

Mentorja: Nevena Aleksovski in Miha Perne.
Koprodukcija: KUD Mreža / Galerija Alkatraz
Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

Delavnica poteka v okviru projekta "Svodobnost - svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost", ki je subvencioniran s strani MJU RS, v okviru JR razvoj in profesionalizacija NVO in prostovoljstva.