Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

IZJAVA ZA JAVNOST: Me_i vse_i smo Tiffany!

03 November 2019 > 31 December 2019 Izjava za javnost Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto o napadu na Klub Tiffany 1. novembra 2019

IZJAVA ZA JAVNOST, 2. 11. 2019

 

VSE_I SMO TIFFANY!

V petek, 1. novembra 2019, ob 6. uri zjutraj, po zaprtju kluba, je skupina nasilnežev napadla Klub Tiffany v AKC Metelkova mesto v Ljubljani. Napadalci so razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri sta LGBT kluba Tiffany in Monokel, ter vdrli v klub z namero, da fizično napadejo delujoče v omenjenih klubih. V metelkovski skupnosti smo še vedno pretresene_i spričo včerajšnjega dogodka, ki je še eden od pokazateljev, da je sovraštvo do LGBTIQ manjšin v naši družbi še kako navzoče.

Zgodovina se rada ponavlja. Deset let je minilo od homofobnega napada na Cafe Open; tokrat na srečo ni prišlo do telesnih poškodb. Ni ga zidu, vrat ali šipe, ki ga metelkovke_ci ne bi postavile_i nazaj. To smo dokazale_i v preteklosti, nazadnje po lanskoletnem požigu Jalle Jalle, in tako bo tudi v prihodnje. Saniranje škode pa mora iti z roko v roki z gradnjo varne, solidarne in spoštljive skupnosti. Zadnja leta to zaradi sistematičnega poglabljanja družbenih neenakosti in normalizacije kulture sovraštva postaja vse teže, javni prostor pa je čedalje bolj prežet z nikdar sankcioniranimi izrazi sovraštva bodisi do tujcev, socialno ogroženih, žensk, in z vedno pogostejšimi napadi na LGBTIQ osebe in skupnosti. Povezava med politikami oblasti, ki so sovražno nastrojene proti delu družbe – tako denimo v primeru drastičnega zmanjšanja denarne socialne pomoči ali morilskem mejnem režimu – in fizičnimi napadi uličnih nasilnežev je nesporna.

Vse_i smo soodgovorne_i za porast kulture in družbe nasilja, tako tiste_i, ki imajo vpliv na javno mnenje kot tiste_i, ki ob pojavu nasilja in sovraštva molčijo. AKC Metelkova mesto že 26 let gradi prostor svobode, strpnosti, sobivanja, izražanja in solidarnosti v prizadevanju, da se ta razširi čez metelkovske zidove.

Ni dovolj, da Ljubljanski grad enkrat na leto zažari v barvah mavrice, vsak dan je namreč treba delovati zoper sleherno nasilje, obsojati in zaustavljati kakršne koli nasilne akcije in preprečevati širjenje sovraštva na osnovi spolne usmerjenosti, spolne identitete ali kakšne druge osebne okoliščine. Zato pozivamo vse, tako obiskovalke_ce in podpornice_ke Metelkove kot splošno javnost, da se odzovejo na vsak primer nasilja, da podprejo prizadevanja napadenih prostorov in naš skupen, vedno tudi metelkovski, boj proti širjenju sovraštva do LGBTIQ manjšin.

Na koncu bi radi sporočile_i nasilnežem: beseda 'pička' je seksistična in vulgarna oznaka za karakterno lastnost osebe in naj bi med drugim pomenila tudi strahopetnost. Strahopeten je, kdor si ne vzame časa za premislek o človekovih pravicah in dostojanstvu za vse, temveč podlega vedno bolj navzočemu širjenju laži in sovraštva; to je tisti, ki izvede napad takrat, ko v prostoru ostane le še nekaj oseb; razbija in grozi, nato pa zbeži. Delujoče_i v Klubu Tiffany/Monokel so s svojo samoobrambno držo zaščitile_i tako prostor kot drug_a drugo_ega. Samo njihova zasluga je, da posledice napada niso bile še veliko hujše ali celo tragične.

Delujoče_i v Klubu Tiffany/Monokel, ki so bili včeraj napadene_i, so danes naše_i junaki_nje ter vedno naše_i prijatelji_ce, bratje in sestre, partnerke_ji, so metelkovke_ci. Me_i vse_i smo Tiffany! Nous sommes Tiffany!

 

AKC Metelkova mesto