Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

TINTA | Festival stripa Ljubljana 2019| Olivier Schrauwen: Hej! Sem O. Schrauwen

11 Oktober 2019 > 07 November 2019 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave in AV performans Oliverja Schrawuwna "Hej! Sem O. Schrauwen", v petek, 11. oktobra, ob 20:00 v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je del festivala stripa Tinta.

Olivier Schrauwen, ki je v zadnjih letih s presenetljivimi vizualnimi eksperimenti in ustvarjalno svežino vzbudil vzbudil veliko zanimanje in dosegel izjemno popularnost na mednarodni neodvisni stripovski sceni, se v Ljubljani v okviru festivala stripa Tinta predstavlja z mini pregledno razstavo svojega dela v Galeriji Alkatraz.

Na ogled bo izbor originalnih strani iz njegovega pisanega stripovskega opusa, pa tudi animacije in grafike. Ob razstavi bo v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip izšel tudi njegov album Fant moj, ki se vizualno navdihuje pri ameriških pionirjih stripa, kot sta Winsor McCay in Lyonel Feininger. Z nadrealistično igrivostjo, vsakovrstnimi eksotičnimi bizarnostmi ter jedko ironijo je avtor izrisal absurdno domišljijsko zgodbo, brutalno in neprizanesljivo fresko sodobnosti, ki domala brez besed podaja subtilno kritiko današnjega življenja in družbe nasploh. Ob odprtju razstave se obeta tudi avtorjev avdiovizualni performans.

OLIVIER SCHRAUWEN (1977, Belgija) je študiral animacijo na na akademiji za likovno umetnost v Gentu in strip na umetniški šoli Sint-Lukas v Bruslju. Njegov prvenec My Boy iz leta 2006 je ob izidu s strani kritikov požel številne pohvale in ustoličil avtorja kot enega bolj inovativnih na področju sodobne stripovske ustvarjalnosti, kar je v naslednjih letih le še dodatno potrdil s stripovskimi deli, kot so The Man Who Grew His Beard, Mowgli’s Mirror, Arsène Schrauwen in Parallel Lives. Pogosto je zastopan v različnih mednarodnih stripovskih revijah in antologijah, svoje delo pa redno predstavlja tudi na festivalih in razstavah širom sveta. Živi in ustvarja v Berlinu.

Obrazstavni program:

torek, 8. oktober, ob 21.00, Slovenska kinoteka
Projekcija kratkih animiranih filmov Winsorja McCaya

Projekcijo bo uvedel Olivier Schrauwen.

sobota, 12. oktober, ob 16.30, Kino Šiška,
Pogovor z Olivierjem Schrauwnom

Pogovor z avtorjem bo moderiral Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger.

sobota in nedelja, 26. in 27. oktober 2019, 10.00−18.00, Projektna soba SCCA, studio Riso Paradiso
Risotrip - stripovska grafična delavnica

Mentorja: David Krančan in Zoran Pungerčar
Prijave in dodatne informacije: core@mail.ljudmila.org.

Koprodukcija: Stripburger/Forum Ljubljana in KUD Mreža.
Izdajo in gostovanje Olivierja Schrauwna v Ljubljani je podprla Flanders Literature (www.flandersliterature.be).