Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Neven Korda: Spoved

22 Julij 2019 > 29 Julij 2019 Vljudno vabljene_i na otvoritev rasztave Nevena Korde "Spoved", v ponedeljek, 22. julija, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Spoved - uprizoritev galerijskega objekta s sredstvi optične umetnosti na polju avtopoetike.

Spoved je postopek spreminjanja sveta. Nekdo prek spovedi zavrže svet v kakršnega je vržen.

Običajno je sanjati, grešiti, bloditi, krožiti ("Kjerkoli že začnem, vedno končam na istem mestu."). Če bi se bilo potrebno odpovedati tej pravici, če bo potrebno spreminjati svet, je nujno globinsko in resnično raziskati svoje zablode. Ne zablode sveta, svoje zablode. In svet se bo spremenil.

Začne se z dvema različnima zaslonoma, obrnjenima eden proti drugemu. Na videz dialog med različnimi interpreti elektromagnetnega valovanja. V maniri hrepenenja, zaporedja spominov. Težko, masivno, okorno.

Neven Korda deluje na področju performativnih in projiciranih umetnosti. Raziskuje in beleži čisto video umetnost preko raziskovanja videa kot medija elektromagnetnega valovanja in ne kot izraznega sredstva vsebin in žanrov, ki jih video posreduje. Kajti, v obdobju digitalizacije je v navidezni prekinitvi fizične vezi med podobo in medijem, postal očiten dejanski medij digitalnih podob, to je elektromagnetno valovanje, ki se ga shranjuje in "prevaja" na različne načine. Tudi tokrat se predstavlja s projektom, ki uporablja in predstavlja procese, produkte in vplive tehnologij, sodobne tehnologije pa, kot smo pri njemu že vajene_ni, reflektivno, ustvarjalno in raziskovalno umešča v polje umetnosti.

S SPOVEDJO prevprašuje specifična vprašanja intermedijskih instalacij – njihovo informativnost in obenem čutno delovanje. Dogajanje v video-objektni instalaciji, ki je dialog med dvema medijema za podajanje vizualnih informacij, se posveča odnosu med kulturo in umetnostjo, na primer temu, da se prostor vseprisotnosti kulture v družbi širi, prostor za izvajanje umetnosti pa se zmanjšuje. Umetnik meni, da bi odnos med kulturo in umetnostjo lahko ustvaril polje borbe za neo/post/sodobni konceptualizem.

SPOVED sodi med postavitve, ki so uprizarjanje (galerijskega) objekta, uprizarjanje umetnosti in niso umetnost sama. Avtorjeva metoda ne izvrši ničesar določenega, končanega oz. ustavljenega, temveč to zgolj uprizori, kar odpira dodatna vprašanja o umetnosti. Avtor tako reflektira o tem ali je uprizarjanje umetnosti samo po sebi umetnost, zanima pa ga tudi, če je uprizarjanje galerijskega objekta lahko že samo po sebi objekt. In če je, se avtor sprašuje, kakšen je ta objekt. Je časovno neomejen ali je morda možen samo v razpoki časa? V zanki vprašanj se mu sama od sebe ponuja paralela z utopijo, ki lahko v zamejenem časovnem izseku generira novo materialno stvarnost.

Neven Korda na področju intermedijskih umetnosti gradi izvirno ustvarjalno govorico, drugačno od prevladujoče atmosfere. Poudarja malo prisotno temo poetičnosti subjektivnega diskurza, potopljenega v širše družbeno okolje. Je diplomirani sociolog, ki deluje kot režiser, videast in večmedijski umetnik z raznoliko umetniško prakso v performativnih in projiciranih umetnostih. Je avtor gledaliških predstav, večmedijskih instalacij in video objektov ter  mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je bil tudi na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov.

www.korda-art.si