Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Grejpfrut predstavlja: Pojoča slika – Paraidoli

17 Junij 2019 Vabljene_i na otvoritev razstave kolektiva Grejpfrut z naslovom "Pojoča slika - Paraidoli", v ponedeljek, 17. junija, ob 20:30, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Pojoča slika je sistem slik izdelanih na različnih podlagah, ki ponujajo glasbeno/zvočno interakcijo ob bližnjem stiku gledalca. Sistem tvorijo veliki elektroprevodni artefakti v prostoru, projekcija motivov, svetlobni učinki in interaktivna platna izdelana z elektroprevodno barvo. Gledalec vpliva na sprožilce zvokov v prostoru z ali brez fizičnega dotika - prek senzorjev bližine in sprožilnih con, ki jih prevajajo prirejeni strojni vmesniki.

Paraidoli so naključja podob, kot jih odkrivajo možgani ob zrenju nejasnih, abstraktnih slik. Te slike skrivajo množico mestoma prepoznavnih realističnih in nadrealističnih vzorcev. Upravljanje s sliko je lahko popolnoma prepuščeno gledalcu, saj ima na voljo osnovne senzorske ukaze, izrisane na slikah ali v obliki artefaktov v prostoru. Interakcija z njimi pomeni upravljanje z zvokom in podobami projekcije.

Pojoča slika deluje kot samostojen interaktivni element, postavljen neodvisno v prostoru ali pa kot vizualno-glasbeni del kompozicije v primeru živega glasbenega nastopa, kjer gledalci postanejo aktivni element glasbene zasedbe.