Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Svetlobna gverila v Galeriji Alkatraz: RaumZeitPiraten – O nemožnosti meja

23 Maj 2019 > 15 Junij 2019 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave kolektiva RaumZeitPiraten "O nemožnosti meja", v četrtek, 23. maja, ob 21:30, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava poteka v sklopu 13. mednarodnega festivala svetlobe Svetlobna gverila.

S temo letošnje Svetlobne gverile se podajamo v raziskovanje in osmišljanje različnih vidikov in konceptov meja, naj si bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki razdvajajo, a hkrati tudi zbližujejo in povezujejo. Predstavili bomo dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo ... dela, ki raziskujejo meje človeške percepcije in domišljije ter tako ponujajo premislek o fenomenu, ki spričo aktualnega dogajanja vzbuja nemalo zanimanja.

Ena od festivalskih postojank tokratnega festivala je tudi Galerija Alkatraz, kjer se s samostojno razstavo predstavlja nemški kolektiv RaumZeitPiraten. Gre za kolektiv treh umetnikov, ki ustvarjajo značilne 'tehno' svetlobne instalacije, mobilne in kinetične naredi-si-sam skulpture iz predelanih optoakustičnih naprav. Kolektiv tokrat zasega celotno galerijo, kjer predstavljajo projekt, ki izhaja iz historičnega koncepta t. i. razširjenega kina (Expanded Cinema) iz 70. let. Slednji  za razliko od klasične filmske projekcije združuje film in druga tehnološka sredstva, npr. video, umetnost, posebne efekte, holograme … RaumZeitPiraten napovedujejo ironično predelavo razširjenega kina: gledalec se tako v vizualno nasičenem prostorskem konglomeratu spreminja v aktivnega udeleženca metanarativne, veččutne 'filmske' pripovedi.

Ob odprtju razstave se pred Galerijo Alkatraz obeta še ponovitev analognih projekcij z naslovom Čez glavo, projekta dijakov in dijakinj ljubljanske Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Gre za analogne improvizacije z grafoskopi, pri katerih bodo udeleženci demonstrirali svojo kreativno znanje pri ustvarjanju živih likovnih pripovedi.

RAUMZEITPIRATEN je avdiovizualni, prostor in čas spreminjajoči umetniški kolektiv avtorjev Tobiasa Daemgena, Jana Ehlena in Moritza Ellericha. Od leta 2007 delujejo kot umetniška skupina, ki v svojem imenu združuje inspirativni Einsteinov koncept štiridimenzionalnega Raumzeita (prostora-časa), kot pirati pa se čutijo dolžne, da se izven tradicionalnih okvirov produkcije s temi koncepti tudi svobodno poigravajo.

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana & Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (projekcije)
Koprodukcija: Galerija Alkatraz/KUD Mreža

Odpiralni čas galerije med razstavo:
ponedeljek – četrtek: 14.00 – 22.00; petek: 15.00 – 23.00
Poletna muzejska noč, sobota, 15. junija: 18:00 - 24:00.

Foto: DK.