Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Doroteja Erhatič – umetnica na rezidenci v Dobri vagi | Kako po Akademiji? – pogovor o umetniškem poklicu

24 April 2019 Vljudno vabljene_i na srečanje z Dorotejo Erhatič in pogovor "Kako po Akademiji?" z Neveno Aleksovski, ki bosta v sredo, 24. aprila, ob 18:00 v galeriji DobraVaga (Adamič-Lundrovo nabrežje 5). Dogodek poteka v sklopu projekta "Opolnomočenje mladih umetnic_kov".

Sodelovanje Galerije Alkatraz z  Dorotejo Erhatič je pilotni projekt, ki je nastal v novem programskem sklopu galerije Opolnomočenje mladih umetnic_kov in se realizira skozi delo z ustvarjalkami_ci, ki šele vstopajo v umetniški svet.

Z umetnico je Galerija Alkatraz sodeluje skozi celotno leto. Skupni projekt, ki ga je izpostavila lani vsebuje mentorstvo in samostojni razstavi v metelkovski galeriji, kot tudi v galeriji Nočna izložba Pešak.  Poleg tega avtorica bo vključena v sodelovanja pri projektih z našimi partnerji v drugih prostorih ter zagotovili pomoč pri neformalnem povezovanju z lokalnim umetniškim okoljem, še posebej z ustvarjalkami_ci, ki imajo svoje prostore znotraj AKC Metelkova mesto.  V galeriji smo mnenja, da delo skozi daljše časovno obdobje, fokusirano na posamezno_ega ustvarjalko_ca, pripomore v prehodu iz študijskega procesa v življenje samostojne_ga umetnice_ka in ji_mu  pomaga oblikovati ustvarjalno pot v prihodnje.

Del projekta  bo dopolnjen skozi sodelovanje s Centrom urbane kulture Kino Šiška, v okviru katerega bo umetnica gostovala v umetniškem ateljeju v prostorih razstavišča Dobra vaga. Dvomesečna rezidenca bo omogočila realizacijo umetničinih ustvarjalnih načrtov: oblikovanje koncepta za krstni razstavni projekt v našem prostoru, nato njegovo realizacijo.

V pogovoru z Dorotejo Erhatič, ki se bo odvil v Dobri vagi, bomo osvetlili potek sodelovanja z umetnico in se pogovorili o podrobnostih realizacije projekta. Zainteresirana javnost bo imela priložnost pobližje spoznati njeno umetniško prakso in izpostaviti direkten dialog z ustvarjalko.

Spremljevalni program dogodka bo vseboval pogovor Kako po Akademiji? namenjen študentkam_om umetniških smeri. Predstavitev modula sodelovanja z Dorotejo Erhatič odpira priložnost pogovora o znanjih, ki jih rabi pridobiti mladi človek, ki bo kmalu prepuščen lastni ustvarjalnosti izven izobraževalne ustanove, zato priložnost vzpostavitve direktnega dialoga z osebo, ki ima na tem področju več izkušenj,  je lahko pozitivna izkušnja.

Odločili smo se, da poleg Doroteje Erhatič, povabimo še Neveno Aleksovski,  slikarko, ki je tudi aktivna področjih risbe, ilustracije in umetniških fanzinov. Avtorica  je bila v zadnjih letih prisotna na več pomembnih razstavah in je lahko primer uspešnega prehoda iz akademije v svet umetnosti.  Pogovor z avtorico v Dobri vagi bomo začeli s predstavitvijo kratkih videov o  karizmatičnih umetnicah_kih in njihovih nasvetih za mlajšo generacijo. Nato bomo na primeru umetničine izkušnje osvetlil več pomembnih vidikov  grajenja  poklicne poti na umetniškem področju, ki jim izobraževalni sistemi dajejo manj poudarka, niso pa zaradi tega nič manj pomembni, kot npr. premišljeno povezovanje različnih elementov življenja, ki niso direktno povezani z umetniško prakso.  Poseben poudarek bomo namenili psihologiji življenja samozaposlene_ga v kulturi: pritiskom, ki jih je prisiljen_a prenašati, dvomom, ki so sestavni del poklica,  nujnosti ustvarjanja podpornega okolja in podobno.  Srečanje bo študentkam_om nudilo dobro priložnost, da spregovorijo o lastnih pričakovanjih in dvomih v kontekstu njihove karierne odločitve.  Udeleženke_ci skozi osebno perspektivo Nevene Aleksovski dobijo vpogled v to, kako umetniški sistem deluje v praksi  in skupaj z njo poskusijo sestaviti nekaj odgovorov na vprašanja kako se soočati z izzivi ter podelijo nekaj razmislekov na temo kaj pomeni biti  zares pomeni biti uspešna_en v umetnosti.

 

Doroteja Erhatič (1990) deluje na področju kiparstva, slikarstva in ohranjanja kulturne dediščine. Študij restavratorstva je zaključila leta 2012 pod mentorstvom Jurija Smoleta. Izobraževanje od leta 2017 nadaljuje v okviru magistrskega študija kiparstva pri mentorju Alenu Ožboltu. Uporablja materiale, ki s seboj nosijo zbledele zgodbe svojih prvotnih stanj, funkcij, in jih preobraža ter preizprašuje. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in je dobitnica nagrade za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/12 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Nevena Aleksovski (1984) je leta 2008 diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških fanzinov. Leta 2008 je prejela nagrado Akademije umetnosti Novi Sad za izjemne študijske dosežke. Za svoj umetniški fanzin je leta 2016 prejela glavno nagrado na natečaju ZINE VITRINE dvatwozwei. Večkrat je razstavljala samostojno, v sodelovanju z drugimi umetnicami in umetniki ter na raznih skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Deluje tudi na področju pedagoškega dela (v galerijah ŠKUC in Alkatraz). Je soorganizatorka umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture Reciklart. Ilustrirala je zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa pesnice Ane Makuc, ki je bila leta 2016 nagrajena z Veronikino nagrado.

Organizacija: Kino Šiška in KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

Foto iz dogodka: Asiana Jurca Avci/Kino Šiška.