Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Dobrososedski odnosi #2

03 Maj 2007 > 13 Maj 2007 Razstave različnih plakatov multimedijskega centra Mama iz Zagreba.

V okviru Dobrososedskih odnosov #2 je bila v četrtek 3. maja, 2007 ob 19h otvoritev razstave različnih plakatov multimedijskega centra Mama iz Zagreba. Ob tej uri je potekala tudi predstavitev akcije Pravica do mesta (www.pravonagrad.org), ki se odvija v Zagrebu.
Govorili bodo Katarina Pavić, Hana Dvornik in ostali aktivisti.

V petek, 4. maja ob 19h sta Pero Jerkić in Nikola Mokrović iz revije 11 teza imela predavanje o sloviti filozofski šoli Praxis.

Neformalna inicijativa Pravo na grad sastavljena od aktera sa zagrebačke nezavisne kulturne scene svoje aktivnosti započela je u srpnju 2006. godine protestirajući protiv nesposobnosti gradske uprave da sustavno, organizirano i planski vodi održivi razvoj grada Zagreba. U nizu akcija koje su upozoravale na odsustvo demokratske prakse u vođenju javnih politika Grada, inicijativa Pravo na grad dotaknula je samu srž gradskih problema koji se tiču političkog odlučivanja i participacije građana. Isto tako, ova je inicijativa pobudila velik interes javnosti ukazujući na spregu privatnog kapitala i gradskih vlasti po pitanjima kapitalnih urbanističkih i arhitektonskih investicija u gradu Zagrebu. Na prezentaciji će govoriti Katarina Pavić, Hana Dvornik i ostali aktivisti Prava na grad.

Saznajte više na: www.pravonagrad.org

Problem Praxis

Fenomen Praxisa jedna je od specifičnosti projekta jugoslavenske socijalističke ’specifične’ političke konstrukcije. U karakterizacijama od ’svađe unutar obitelji’ do ’radikalne kritike svega postojećeg’, od mogućnosti ozbiljne političke opozicije do mudrovanja nekolicine sveučilišnih profesora, Praxis je za vrijeme i poslije svog postojanja, za vrijeme i nakon pada Jugoslavije bio razlogom mnogih prijepora. Sa povijesne distance, u jednoj novoj realnosti, probat ćemo nanovno ispitati taj fenomen. Sto je Praxis značio i sto bi ’trebao da znači’, trebaju li neki novi protagonisti ’radikalne kritike svega postojećeg’ graditi svoju ’autentičnost’ na njegovom nasljeđu, bit će neki od problema koje ćemo pokušati postaviti na noge. I sve to naravno u sjeni 'jugoslavenskog pitanja'.
Izlaganje će zajedno održati Pero Jerkić i Nikola Mokrović.

www.11teza.net

Dobrososedski odnosi #2 Dobrososedski odnosi #2