Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Slovenski kulturni praznik: vodstvo po razstavi “Osnovni zidaki logike 1” Julija Borštnika

08 Februar 2019 Vljudno vabljene_i na vodstvo po razstavi »Osnovni zidaki logike1«z umetnikom Julijem Borštnikom, v petek, 8. februarja, ob 15:00.


Avtor razstave bo obiskovalkam_cem predstavil idejna izhodišča predstavljenega projekta in z veseljem odgovoril na morebitna vprašanja.

Razstava je osnovana kot minimalistična kiparska postavitev. Na gledalko_ca v prvi vrsti deluje preko prostorsko-telesne in vizualne zaznave, po poglobitvi pogleda pa v ospredje stopi njeno vsebinsko sporočilo. V prostoru sta dve skulpturi; dve vzporedni postavitvi iz lesenih kvadrov in pene. Vsebinsko konstrukcije sprva delujejo nekoliko abstraktno, po natančnejšem pregledu instalacije in risanih shem na stenah pa postane jasno, da objekta predstavljata štiri ključne krivulje logike profitne ekonomije. Prvi sklop predstavlja idejne predpostavke profitne logike. Drugi sklop prikazuje njeno delovanje v praksi, na primeru statistik zadnjih sedmih desetletij.
Projekt je poskus napraviti ključne elemente logike, ki dominira in usmerja ekonomsko in politično okolje v katerem živimo, neposredno dojemljive. Prvi sklop predstavlja krivulje, ki jih logika izrisuje v abstraktnem, idejnem svetu brez omejitev stvarnega sveta, tako da je logika izvedljiva v svoji predpostavljeni obliki. Drugi sklop predstavlja iste krivulje, a v stvarnem svetu; kakršne se izrisujejo zadnjih sedemdeset let. Primerjava obeh sklopov razgrinja zapletanja logike v lastna protislovja in omejitve okolja.

Odpiralni čas Galerije Alkatraz, v petek, 8. februarja: 11.00 - 16.00.