Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Andrej Štular: Artefakti

07 November 2018 > 30 November 2018 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Andreja Štularja "Artefakt", v sredo, 7. novembra 2018, ob 20:00,v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Razstava Andreja Štularja sledi prepoznavni ustvarjalni maniri tega vsestranskega umetnika, čigar delo vse od prvih nastopov na likovni sceni sloni na reciklaži, predvsem pa na veščem in pogosto duhovitem prepletanju različnih vizualnih elementov, seveda pa tudi likovnih tehnik in materialov. Kolaž in asemblaž se tako nahajata v samem osrčju Štularjevega avtorskega pristopa, ki stavi na igrivo premeščanje in kombiniranje vsakovrstne najdene tvarine, pri čemer pa avtor kakopak ne skriva afinitete do ready-made postopkov. Njegova dela, pogosto ožarčena s svojevrstno patino, kar se zdi logična posledica takšnih ustvarjalnih zastavkov, izpričujejo nekakšno neumorno nabiralniško slo, s pomočjo katere se v avtorjevem ateljeju rojevajo množice vsakovrstnih likovnih kuriozitet, vizualnih aforizmov in nenavadnih objektov, ki jih je umetnik izmaknil dokončnemu propadu in jih rekontekstualiziral v novih narativnih koordinatah. Njegova dela tako zaznamuje igrivo premeščanje visokega in nizkega, vrednega in efemernega, najdenega in ustvarjenega, nenazadnje tudi izvirnika in kopije, s čimer Štular naglaša tako dvoumnost oziroma nesamoumevnost izvorov ter konceptov vidnega oziroma sfabriciranega. Umetnik se pri svojem delu na vsebinski ravni pogosto loteva različnih sfer domačijske psihopatologije in vsakovrstnih eksotičnih bizarnosti, ne manjka pa tudi univerzalnejših tem, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega sveta. Štularjeve stvaritve tako niso nikoli povsem enoznačne; gledalec se pred njimi marsikdaj čuti izzvanega, saj avtor kaj rad ignorira ustaljene opredelitve oziroma omejitve, ki jih običajno sugerira umetniško delo v galerijskem kontekstu. Ob tem velja izpostaviti tudi avtorjev značilni humor in jedko ironijo, redno pospremljena z igrivo lahkotnostjo, ki na prvi pogled učinkuje kot hipna improvizacija, za čemer pa se skrivata temeljito preudarjanje in tehten razmislek.

Štularjeva samostojna razstava z naslovom Artefakt prinaša pisan nabor novejših, povečini še nerazstavljenih del: le na prvi pogled kakofoničen niz slikarsko oziroma kiparsko „občutenih“ objektov in podob, v katere je avtor interveniral z minimalističnimi posegi in tako ustvaril povsem nove vizualne pripovedi. Ob tem je na ogled še serija manjših kolažev; iz različnih tiskov pridobljeno gradivo se ob Štularjevih likovnih posegih levi v izrazito poetsko, mestoma celo lirično tvarino, ki s svojim enigmatičnim in svežim likovnim jezikom vzbuja najrazličnejše interpretacije. Izbrana dela, nemalokrat najdena oziroma ustvarjena v tujih deželah, obetajo svojevrstno razstavno poslastico, ki tako predoča bogat vizualni potencial vsakdanje efemere.

Matjaž Brulc


Andrej Štular vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član  ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je izdal prvi samostojni stripovski album Lustri, kateremu so sledili še Kompost, Živa sem!, Bežimo, svet se podira!, Kronike, stripe pogosto objavlja tudi v reviji Stripburger. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma.
Za svoje delo je prejel več nagrad, v zadnjem letu 2 nagradi za likovno podobo in sicer v Kazahstanu za predstavo Zrcalce (LG Nebo) ter na Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalec v Mariboru za Bežimo, svet se podira iz Zverinice v stripu! (Stripburger/Forum Ljubljana in Pripovedovalski Variete).

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

 

VIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE_KE

Andrej Štular: Artizan Andrej Štular: Herbert Andrej Štular: Moška figura Andrej Štular: On Andrej Štular: Ona Andrej Štular: Računovodja