Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Nada Žgank: Burleskanje

28 Avgust 2018 > 02 September 2018 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Nade Žgank "Burleskanje", ki bo potekala v okviru Sindikata odklonskih identitet - platforme robnih urbanih žanrov, v sredo, 29. avgusta 2018, ob 21:00, v Galerijo Alkatraz. Razstava bo na ogled od 28. 8. do 2. 9. (odpiralni čas: 20.00 – 24.00) . Vabljene_i tudi na ostali program projekta Sindikat, ki bo potekal na AKC Metelkova mesto in v CK Španski borci.

Sindikat odklonskih identitet - platforma robnih urbanih žanrov
28. 8. – 2. 9. 2018

NOVA BURLESKA IN KABARET, IRONIJA, SATIRA,GROTESKA IN KVIR


Dragi pripadniki in simpatizerji robnih urbanih žanrov, s ponosom vam predstavljam prvo edicijo nove platforme Sindikat z letošnjim naslovom »Sindikat odklonskih entitet«. Ob ustanovitvi se osredotočamo na robne urbane žanre z elementi kabareta, nove burleske, kvira, groteske, ironije in satire. V program smo uvrstili predvsem tista odrska dela, ki se svojih vsebin lotevajo na neposreden, ironičen, a tudi subverziven in angažiran način. Izbrane predstave nekako izstopajo iz uveljavljenih žanrskih, pogosto pa tudi konceptualnih okvirov in se izogibajo uporabi populističnih klišejev ter seksističnih, šovinističnih ali ksenofobnih izjav. Predstavljamo predvsem domače ustvarjalce, selekcijo pa dopolnjujemo z nekaj zanimivimi mednarodnimi gosti in delavnicama za vse sedanje in bodoče zvezde domačega kabareta, predavanjem, pogovorom, okroglo mizo, fotografsko razstavo in več klubskimi dogodki.

Ker je platforma nastala v skromnih finančnih in produkcijskih pogojih, bodo na ogled že narejene predstave, ki pa zaradi svoje fluidne narave vedno znova delujejo kot »paradoks učinkovite reciklaže, kjer znano vsakič znova zavibrira drugače in kjer se lovi in pričakuje užitek ponavljanja«.(1) Ob množici novih produkcij in festivalov ter vse manjši možnosti ponovitev in gostovanj znotraj nevladnega umetniškega sektorja smo se torej zavestno odločili, da je čas za »reciklažo«.

Program bo v šestih večerih potekal na različnih prizoriščih AKC Metelkove mesta in v Centru kulture Španski borci. Odločitev za Metelkovo seveda ni naključna, saj je ob kroničnem pomanjkanju primernih odrskih prizorišč v Ljubljani ta avtonomni center v svoji 25-letni zgodovini ponudil streho nad glavo številnim predstavnikom tovrstnih žanrov.

Platforma Sindikat je pobuda zavoda Emanat, ki se od ustanovitve leta 2007 ukvarja s promocijo sodobnega plesa in sodobnih odrskih umetnosti. Poleg odrskih, večmedijskih, glasbenih, založniških in izobraževalnih aktivnosti razvijamo tudi žanre nove burleske, kabareta in sodobnih performativnih praks z lastnim ciklom tehnoburleske Tatovi podob, v sodelovanju z različnimi nevladnimi akterji in prizorišči pa že več let prirejamo tudi kakovostne in odmevne delavnice za domače ustvarjalce z mednarodno uveljavljenimi ustvarjalci tovrstnih žanrov.

Vsi domačini, prišleki, naključni obiskovalci, turisti, strokovna javnost, programerji, financerji kulture, pospeševalci turizma, upravljavci prizorišč in lastniki večjih klubov ter lokalov ste vabljeni na cel niz doživetij, ki smo jih izbrali posebej za vas. Deležni boste obilice zabave, smeha, drznosti, provokacij in drugih grenko-sladkih radosti, tokrat predvsem na manjših klubskih odrih in prizoriščih.

(1) Zala Dobovšek, »Tehnoburleska Tatovi podob: Paradoks učinkovite reciklaže in nujnost osvobajanja teles«, Dialogi, 2018.

povezave:
Uvodnik: https://sindikat.emanat.si/uvodnik/
Manifest: https://sindikat.emanat.si/manifest/
Program: https://sindikat.emanat.si/program/
FB: https://www.facebook.com/edgyurbangenres

 

PROGRAM V GALERIJI ALKATRAZ


28. 8. – 2. 9. (odpiralni čas: 20.00 – 24.00)
razstava Nade Žgank: Burleskanje
Uradna otvoritev: sreda, 29. 8. ob 21.00.

Nada Žgank bo predstavila fotografije domačih in tujih umetnic_kov iz žanrov burleske, kabareta in kvira, ki jih je posnela v svoji bogati fotografski karieri na domačih odrih. Eden glavnih fokusov razstave bo predstavitev fotografij s predstav, delavnic in odrskih dogodkov, nastalih v okviru zavoda Emanat in festivala Mesto žensk, kjer sta v preteklih letih tovrstne žanre razvijali koreografinja in umetniška vodja Maja Delak in producentka ter kuratorka Sabina Potočki.

Fotografinja Nada Žgank že skoraj dve desetletji spremlja performativne umetnosti, njena fotografija sega tudi na polje sodobnih godb in jazza, identitetnih kulturnih praks ter socialnega in političnega aktivizma. Kot fotografinja, občasno pa tudi kot soavtorica sodeluje s številnimi umetniškimi organizacijami (Emanat, Maska, Bunker, Federacija, Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče ŠKUC, Prešernovo gledališče Kranj) ter festivali (Mesto žensk, Mladi levi, Exodos, Gibanica, Jazz festival Ljubljana, Jazz Cerkno). Je tudi prejemnica nagrade Ksenije Hribar za umetniško fotografijo na področju sodobnega plesa (2017). Njene fotografije so objavljene v večini slovenskih medijev in v specializiranih tujih publikacijah o performativnih umetnostih, sodelovala pa je tudi na več samostojnih in skupinskih razstavah.

Galerija Alkatraz bo v času odprtja razstave Burleskanje (28. 8. – 2. 9. od 20.00 do 24.00) tudi Sindikalno stičišče, kjer bodo obiskovalcem_kam na voljo promocijska gradiva in programske zloženke Sindikata odklonskih entitet.

Organizacija: Sindikat 2018, Emanat.
V sodelovanju: Galerija Alkatraz/KUD Mreža, AKC Metelkova mesto.

Več: https://sindikat.emanat.si/project/burleskanje/