Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

So-delo-vanje – razstava študentk_ov ALUO

20 Junij 2018 > 02 Julij 2018 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave študentk_ov ALUO "So-delo-vanje", v sredo, 20. junija, ob 20.00 uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Vabljene_i tudi na javno vodstvo po razstavi, v ponedeljek, 2. julija, ob 19:00.

Sodelujoče_i umetnice_ki: Lea Culetto, Doroteja Erhatič, Tisa Neža Herlec, Dalea Kovačec, Lene Lekše, Urša Prek, Rebecca Reja, Hana Šebalj, Monika Slemc, Nejc Trampuž & Luka Prijatelj & rouge-ah.

Galerija Alkatraz v sodelovanju z Akademijo za likovne umetnosti in oblikovanje UL  začenja z novim programom  trajnega sodelovanja. Namen projekta je izpostavitev podpornih programov, ki spodbujajo uspešen vstop v umetniški sistem in bodo privedli do lažjega povezovanja s ključnimi akterji v umetniškem sistemu.

Od tod tudi izvira naslov prve razstave So-delo-vanje. Z naslovom želimo prikazati kolektivni element nastajanja samega procesa (so-), poudariti aktivni dejavnik njegove dinamike (-delo-) ter pomembnost oblikovanja programa: izpostavitev mehanizma, ki bo prispeval k uspešnemu vključevanju umetnic_kov v sistem umetnosti. Naš namen je tudi predstaviti našo vlogo v procesu, torej vlaganje naših prizadevanj v študentke_te (-vanje)  na področju infrastrukturne podpore, podpore pri realizaciji in predstavljanju njihovih projektov pri nas in drugje.

To je raziskovalni projekt, v katerem bomo skupaj s strokovnimi sodelavkami_ci spremljale_i posamezne mlade umetnice_ike pri njihovem umetniškem razvoju in z nekaterimi oblikovale_i dolgoročno sodelovanje. Cilj projekta, ki ga bomo izvajale_i vsako leto,  je na več načinov opolnomočiti umetnice_ke. Umetnicam_kom nameravamo omogočiti  razvoj produkcije, njeno prezentacijo v Galeriji Alkatraz in izvajati postprodukcijo v sodelovanju z ostalimi galerijskimi prostori doma in v tujini v daljšem časovnem obdobju.

Proces sodelovanja se je začel s predstavitvijo projekta študentkam_om in vzpostavitvijo dialoga o razvoju samega projekta. Naslednje srečanje z študentkami_i v prostorih Galerije Alkatraz je bilo zastavljeno kot skupno osmišljanje programa Opolnomočenje mladih umetnic_kov. Izhodišča pogovora so se razvila v smeri premišljevanja o vsebinah, predstavitvah in mehanizmih izbora, ki naj ne bi temeljili na omejevanju, ampak težili k odpiranju možnosti in graditvi vključujočega sodelovanja.

Galerija Alkatraz je v tem letu skupaj s študentkami_i razmišljala o formatu skupinske razstave, na kateri bo predstavljen izbor del, ki so bila razstavljena na zaključni razstavi študentk _ov ALUO ali del, ki so jih razvijale_i posamezno, izven študijskih procesov.

Na prvi razstavi v sklopu programa bomo predstavile_i dela mladih avtoric_jev, ki ponujajo širok izbor motivov in načinov razmišljanja o umetnosti ter prikazujejo diverziteto v pristopih, ki jih razvijajo študentke_ti  ALUO.

Ob zaključku razstave So-delo-vanje  je Galerija Alkatraz izbrala umetnico Dorotejo Erhatič, s katero bo  sodelovala skozi daljše časovno obdobje.








Lea Culetto (1995, Trbovlje)  se je po opravljeni maturi (2013) na Gimnaziji Celje -  Center, umetniška, likovna smer, vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2016 diplomirala z diplomskim delom Ženska in fragmenti modne industrije. Njena dela so bila razstavljena v Sloveniji in tujini. Culetto je trenutno vpisana v drugi letnik podiplomskega študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Doroteja Erhatič (1990, Ptuj) deluje na področju kiparstva, slikarstva in ohranjanja kulturne dediščine. Študij restavratorstva na ALUO je zaključila leta 2012 pod mentorstvom Jurija Smoleta. Z magisterijem na kiparstvu je nadaljevala leta 2017 pri mentorju Alenu Ožboltu. Z deli, ki so odraz njenih raziskovanj skozi disonanco z družbo v kateri se (ne)znajde, opozarja na lastno pozicijo v tem času in prostoru. Uporablja materiale, ki s seboj nosijo zbledele zgodbe svojih prvotnih stanj in funkcij ter jih preobraža in preizprašuje na svoj način.

Tisa Neža Herlec (1996) je študentka dodiplomskega študija slikarstva na ALUO v Ljubljani pod mentorstvom Žige Kariža. V letu 17/18 je študirala v Franciji na ENSA Dijon. V zadnjih štirih letih je razstavljala na več skupinskih ter imela tri samostojne razstave. Ukvarja se tudi z zvokom in performansom ter aktivno deluje v prostoru Modri kot v Avtonomni Tovarni Rog. Je štipendistka MOL.

Dalea Kovačec (1993, Ptuj) trenutno končuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2016 diplomirala z diplomsko nalogo Prikrojeni spomini. Med dodiplomskim študijem je v sklopu študijske izmenjave obiskovala Akademijo za likovno umetnost v Varšavi. Za serijo del v različnih medijih, ki so nastala v 1. letniku magistrskega študija (2016/2017) je prejela Nagrado Univerze v Ljubljani, ALUO. Zanima jo človeška percepcija, specifično se trenutno ukvarja s temo spomina oz. kako in zakaj se avtobiografski spomini spreminjajo, je vizualna umetnica, ki deluje v različnih medijih. Sodelovala je na številnih razstavah v galerijah po Sloveniji (Škuc, GalerijaGGallery, Equrna, MediaNox, ArtKit KIbla, Dobra Vaga…) in tujini (Poljska, Belgija).

Lene Lekše (1995, Ljubljana) je absolventka 3. letnika kiparstva na ALUO v Ljubljani. Leta 2016 je sodelovala na razstavi ALUO LXX; preteklost, sedanjost, prihodnost v Jakopičevi galeriji. V okviru Erasmus izmenjave se je eno leto šolala v Groningenu na Akademiji Minerva. V tem času je razsatavljala skupinski projekt Minerva’s Next – Storage Wizard, v Corridor Project Space in Kunst huis SYB. V galeriji Vrijdag v Groningenu je sodelovala in soustvarila razstavo When the Camp is in the dining room. Njeno delo Geenberg je bilo lani predstavljeno na Bienalu mladih v Osijeku. Z deli Siesta in The Unstoppable Shoes je sodelovala na festivalu DA! v Zagrebu. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendistka MOL-a.

Urša Prek (Ljubljana, 1993) živi v Ljubljani, kjer študira in dela na področju likovnih umetnosti. Po tem, ko je zaključila  Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. V akademskem letu 2014/15 se je vpisala v program Erasmus+, med katerim je zaključila semester na Fakulteti za likovne umetnosti (Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto) v Porto, na Portugalskem. Leta 2016 je diplomirala iz slikarstva in trenutno na isti smeri nadaljuje z magistrskim študijem.

Rebecca Reja (1995, Koper) in je študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Imela je svojo prvo samostojno razstavo leta 2016 v Art Hotelu (Ljubljana), nato pa je bila v letu 2018 del skupinske razstave v Layerjevi hiši v Kranju, pod imenom Galerija 7: 069: PILOT epizoda.

Monika Slemc (1994, Kranj) se je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani  vpisala na Akademijo za likovno umetnost, kjer je leta 2017 tudi diplomirala pri profesorju Zmagu Lenárdiču. Na isti fakulteti sedaj nadaljuje magistrski študij. Osredje področje zanimanja ji predstavljata slikarstvo in kiparstvo. Glavna iztočnica pri njenem delu je usmerjen pogled, ki ga na sliki vedno znova poskuša vzpostaviti z rastrom, glitchem, 3D efektom ali selektivnim postopkom dela. Podoba se nikoli ne podredi gledalcu ampak se mu stalno izmika, s čimer gledalec izgubi kontrolo nad njo.

Hana Šebalj (1994, Postojna) je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljanji pričela s študijem slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2017 tudi diplomirala ter istega leta vpisala na magisterij iste smeri. Kljub temu, da študira slikarstvo, v obdobju zadnjih treh let deluje predvsem na področju fotografije. V svetu, kjer fotografija postaja vse bolj dostopna in banalna, se sprašuje o njenem družbenem pomenu in vsesplošni uporab(nost)i. Poslužuje se analogne fotografije, ki obenem ne dopušča veliko poizkusov med fotografiranjem, odpira pa vrata eksperimentiranju s samim medijem v procesu izdelave fotoaparata, razvijanja filmov in fotografij ter morebitnega naknadnega poustvarjanja.

Nejc Trampuž (1993) je fotograf in vizualni umetnik, ki s tehnološkim eksperimentiranjem presega meje fotografije in vstopa na širše področje umetniškega ustvarjanja. Izpostavlja situacijo, v kateri se je znašla današnja družba, preobremenjene s tehnologijo in potrošnjo ter opozarja na naš vpliv na naravno okolje. Končal je dodiplomski študij fotografije in vstopa v absolventski staž magistrskega študija fotografije na ALUO. Sodeloval je na več razstavah, med drugim s samostojno razstavo v projektu Peter Rauch: Paviljon v +MSUM ter na skupinski razstavi Futurologija v Mestni galeriji v Novi Gorici. Luka Prijatelj (1988) se je po opravljenem dodiplomskem študiju grafične in medijske tehnike na NTF osredotočil na fotografski medij, ki ga raziskuje v širšem pomenu besede. Trenutno končuje magistrski študij fotografije na ALUO.


Fotografije: Nada Žgank.
















 











Rebecca Reja, Izgubljene vezi, video, 2018 Doroteja Erhatič, Esenca, prostorska postavitev, 2018 Lea Culetto: "1,99 g preveč", človeške dlake, plastična posoda, lesena polica, 2017 Dalea Kovačec: "False Memory Game", multipel, papir, forex, digitalni tisk, 2018 Urša Prek: "Daddyland", Prostorska instalacija (dva videa, predmeti, slikarska dela). 2018 Lene Lekše: "Razgledna točka", instalacija, video, 2018 Hana Šebalj: "Brez naslova", fotografija iz DIY fotografske kamere v pločevinki piva, 2018 Monika Slemc: "Brez naslova", akril na platnu, 3d očala, 2018 (detajl) Tisa Neža Herlec: "Ravnotežje", instalacija, 2018 Nejc Trampuž & Luka Prijatelj (avtorica zvočne podlage: rouge-ah): "Korak za korakom", video, 2017