Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Caroline Sury: Voodoo Entartete Kunst

01 December 2017 > 29 December 2017 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave "Voodoo Entartete Kunst" umetnice Caroline Sury, v petek, 1. decembra 2017, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Dodatni odpiralni čas: sobota, 2. 12. (15.00 -23.00), nedelja, 3. 12. (11.00 - 15.00 in 16.00 - 20.00) in sobota, 9.12. (15:00 - 23:00).

Krstni samostojni nastop Caroline Sury v Sloveniji prinaša izbor izrazito raznovrstnega ustvarjanja te francoske umetnice: poleg izbora originalov iz njenih stripovskih del se v Galeriji Alkatraz obeta še predstavitev avtoričinih risb, sitotiskov in jedkanic, kot tudi ilustracij in animiranih filmov. Poseben poudarek razstave je namenjen prikazu avtoričinih izrezank (cutouts).

Caroline Sury pri svojem delu črpa iz tradicije art bruta; njeno delo je neposredno, celo divje, a  hkrati vseskozi tudi skrajno osebno ter intimno, saj se pogosto loteva avtobiografskih tem, ki jih obravnava nadvse iskreno. Kritiki njen slog opisujejo kot nebrzdan, celo agresiven in zastrašujoč, kljub temu pa v njem najdemo veliko vsebinskih poudarkov, ki razodevajo avtoričino pronicljivost pri samoopazovanju, kot tudi empatično tenkočutnost pri motrenju življenja in družbe nasploh. Caroline Sury ustvarja na zelo prepoznaven način: mestoma poudarjena eskpresivnost se nemalokrat prepleta z izrazito otroško naivnim likovnim izrazom, kjer ne manjka hudomušnih in ironičnih elementov. Avtoričine vse bolj rafinirane forme postajajo ob umanjkanju barv v zadnjem obdobju izrazito grafične ter izčiščene, pri čemer pa omogočajo dovolj prostora za vsakovrstne detajle. Pri svojem delu se Caroline Sury pogosto loteva obravnave ženskih vprašanj in njenega eroticizma, kar je tudi eden osrednjih naglasov razstave: temu bo v galeriji namenjen poseben damski budoar, kjer bodo prikazana predvsem dela z erotično tematiko.

Z večmedijsko postavitvijo, ki z avtoričinim performansom posega tudi na področje virtualne realnosti, se ljubljanski publiki na zaokrožen in celovit način predstavlja bogato ustvarjanje vsestranske underground umetnice, vsekakor dosledne v svoji neposrednosti in brezkompromisnosti. Hkrati bo Caroline Sury v Ljubljani sodelovala tudi s festivalom animiranega filma Animateka: v sklopu festivala, za katerega je prispevala grafično podobo, bo prikazan izbor njenih najljubših animacij, ob tem pa se v Kinodvoru obeta še manjša razstava njenih tiskov, nastalih po motivih izrezank. Ti bodo umeščeni v vitrine, ogledati pa si jih bo moč s pomočjo naluknjanih zrcal, ki omogočajo posebne vizualne učinke. Avtoričino gostovanje v Ljubljani bo okronal izzid njenega flipbook-a, za posladek pa se v jubilejni 70. številki revije Stripburger obeta še njen veliki intervju.

Caroline Sury (1964, Laval) se ukvarja z grafično umetnostjo in ilustracijo, s stripi in glasbo, deluje pa tudi kot urednica in producentka. Študirala je na L'école des Beaux-Arts v Bordeauxu. Skupaj s Pakitom Bolinom je več let soustvarjala program alter-nativne založbe Le Dernier Cri v Marseillu, ki je specializirana za izdajanje različnih publikacij in tiskov, od knjig do grafik in posterjev. Živi in deluje v Marseillu.

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana.
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Kinodvor, Slovenski etnografski muzej.
Gostovanje Caroline Sury je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.

Vabljene_i tudi na odprtje razstave umetnice  v  Kinodvoru, ponedeljek, 4. decembra, ob 22.00 (razstava bo na ogled do 10. 12.) in na  delavnico za mladostnice_ke (od 10. leta dalje) Izrezanka s Caroline Sury, v Slovenskem etnografskem muzeju v nedeljo, 3. 12., od 11.00 do 14.00 (prijave  na: blagajna@etno-muzej.si ali 031 728 955).