Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Simon Kocjančič: Down & Behind

25 Oktober 2017 > 22 November 2017 Vabljene_i na otvoritev razstave Simona Kocjančiča "Down & Behind", v sredo, 25. oktobra, ob 20:00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Dela Simona Kocjančiča na prvi pogled vzbujajo vtis hermetičnih in enigmatičnih. Gledalka_ec hitro opazi redke skupine elementov in barvne ploskve. Prevladujejo temnejši odtenki in nejasne organske oblike, ki jim težko pripišemo pomen. Pogovor s slikarjem nam ne olajša recepcije. Kocjančič poudarja, da se njegovo slikanje ne navezuje na določen koncept in da njegovo ustvarjanje ne izhaja iz želje po komuniciranju določenega sporočila. To pa ne pomeni, da je umetnik usmerjen v formalistično raziskovanje barv in oblik ter in da ga zanima le proučevanje elementov slikarskega dela.  Avtor je pri novejših slikah ostal zvest slikarskemu procesu niansiranja barvnih gmot in ploskev, ki pa tokrat ne dajejo slutiti figure, ampak poudarijo zasuk v razvoj abstraktne forme.

Meje Kocjančičevega sveta se ne končujejo v njegovem ateljeju, čeprav njegov življenjski prostor narekuje tematiko in določa okvir ustvarjalnega dela. Umetnik že več let živi v hiši, ki se nahaja daleč od urbanega življenja, zato tudi njegova umetniška dela nastajajo v mirnem, ruralnem okolju. Ritem, ki ga narekuje vsakdan je glavna  inspiracija za ustvarjalno delo. Izhodišče je lahko banalno: domača hiša z vrtom, predmeti, ki se nahajajo znotraj,  dogajanje v njej, odnosi, sedanjost in preteklost. Sicer so za gledalko_ca motivi, ki so izhodišče slike, pravzaprav nevidni; pred sabo ima namreč zgolj podobe, katerih fokus se odmika od figuralnega, a vendar je težko določiti v katero smer se obrača.  Abstraktne podobe so pravzaprav abstrahirani predmeti. Nekaterih ne znamo razbrati, drugi spet dajejo vtis poglobljenega razmišljanja o prostoru in ambientalnih vzdušjih. Avtor bistvo namenoma pušča skrito in ga ponekod še bolj zakrije z nerazumljivimi napisi na platnu, saj je prepričan, da največji pomen za gledalko_ca nosi ravno samostojno razmišljanje, interpretacija in užitek na poti iskanja pomenov, za kar je_ga noče prikrajšati. Slika se ne ograjuje od zunanjosti temveč izhaja iz perspektive intimnega sveta posameznika in njegovega dojemanja vsakdanjosti, ki poudarja iskanje prispodobe za aktualni bivanjski trenutek.

Odprt  prostor slike je pravzaprav neke vrste meta-prostor, ki ni namenjen eksplicitnemu razkrivanju, ampak  grajenju originalne interpretacije intimnega. Originalne, saj njihovi sestavni elementi  niso eksplicitne zgodbe ampak pisani barvni madeži in na pol abstraktne oblike. Slike nastajajo s pomočjo postopka, ki lahko vključuje element naključnega: dovoljena so razlivanje barv in druga eksperimentalna  raziskovanja, ki niso vezana na določen cilj.  Na koncu skromni mikrokozmos, ki ga s pomočjo svojih slik gradi umetnik, deluje pristno in verodostojno ne samo kot pričevanje o njegovem intimnem svetu, ampak tudi kot kritičen način razmišljanja oz. pogled na svet.

Simon Kocjančič (1979) je leta 2007 diplomiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Deluje na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije in izdelovanja umetniških zinov. Razstavlja od leta 2006. Letos je sodeloval na skupinski razstavi Off the hook v Galeriji Neurotitan, Berlin v sodelovanju z galerijo Dobra vaga in na skupinski razstavi Zini! Sodobna zinovska prodkcija v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Fotografije razstave in otvoritve: Nada Žgank.