Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Anna Linder: Kurbazaspermo

08 Oktober 2017 > 15 Oktober 2017 Vabljene_i na otvoritev filmske instalacije Anne Linder "Kurbazaspermo", v nedeljo, 8. oktobra 2017, ob 19:00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Projekt je del 23. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk. Razstava je na ogled tudi v soboto, 14. 10 in nedeljo, 15. 10 od 15:00 do 23:00.

Eksperimentalni film o nezaželenem življenju brez otrok v svetu, kjer normativno heteroseksualni odnosi narekujejo, kdo in na kakšen način lahko postane starš. Ko gre za reprodukcijo, nas naša neusmiljena telesa skrčijo zgolj na določen biološki spol ali dani družbeni spol. A hrepenenje po otrocih ni omejeno na naša telesa, kajti zmožnost nosečnosti je mogoče podariti, deliti in se je lotiti skupaj.


Avtorica o projektu: »V temi se je mogoče osredotočiti na naša telesa in telesne dele, poleg tega pa tema tudi nudi potrebno intimnost za film. Golota brez ekshibicionizma. Telesa brez prilaščanja. Telesni deli, ki pripadajo velikemu družinskem telesu namesto posameznicam_kom. Zamisel o snemanju ohlapnih telesnih delov, ki so neskladni, nepovezani in prepleteni, se je zdela pomembna za film. Pomembna za nas. Pomembna za pojem družine. Veliko nas je, ki na različne načine pripadamo. Že zelo zgodaj sem vedela, da bo film zelo temen, z neskladno in premikajočo se svetlobo, in da bo posnet v tehniki super 8. Te tri različne začetne točke so tvorile osnovo filmskega projekta v letu 2011.«
Na otvoritvi filmske instalacije se bo z Anno Linder pogovarjala Jasmina Šepetavc.

V okviru projekta Uprizarjati spol - ples razlik.
Kurbazaspermo je del raziskovalnega projekta Kvir gibljive slike na Akademiji Valand.

Produkcija: Mesto žensk.
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.
Podpora: The Swedish Arts Council.


Film: Anna Linder
Igralska zasedba: Anna Linder, Hanna Högstedt, Juli Apponen, Zafire Vrba, Niika Linder, Rio Gäredal
Kinematografija: Maja Borg, Annika Busch
Urednica in obdelovalka filma super 8: Maja Borg
Šiv: Anna Linder
Glasba: Erika Angell
Besedilo: Anna Linder, Hanna Högstedt, Juli Apponen, Zafire Vrba
Zvok: Jan Alvermark
Grafično oblikovanje: Josefin Herolf
Kolorist: Per Sjökvist, Filmlance International
Splet: Jonas Eriksson, Filmlance International
Tatu: Sole, StaDemonia Tattoo Barcelona, posneto na Beaulieu 6008 PRO
Pomočnik: Anders Rundberg
Producentka: Anna Linder
Produkcija: Big Human Productions. Finančna podpora: Švedski raziskovalni odbor, Akademija Valand, Švedski filmski inštitut. Pooblaščenca za film: Andreas Fock in Andra Lasmanis.

Anna Linder je dejavna feministka, umetnica, kuratorka in producentka. Njeno glavno področje delovanja so gibljive slike. Njeno delo je bilo, med drugim, prikazano na ICT v Londonu, v Modernem muzeju v Stockholmu, na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, festivalu IFFR v Rotterdamu, festivalu Images v Torontu, Mednarodnem filmskem festivalu v Edinburgu in na Arsenal Experimental v Berlinu. Leta 2012 je magistrirala iz filma na Univerzi v Göteborgu. Med letoma 2004 in 2012 je delala kot kuratorka in producentka za Filmform, Arhiv umetniških filmov in videov (The Art Film & Video Archive) v Stockholmu. Pred kratkim je zaključila svojo raziskavo Kvir gibljive slike na Akademiji Valand v Göteborgu. Rodila se je  in odraščala v Storumanu, v južnem Laplandu.  www.annalinder.se

Jasmina Šepetavc je filmska kritičarka, ki zaključuje doktorat iz študij spolov na Univerzi v Ljubljani. Njena študijska zanimanja vključujejo filmsko teorijo, feminizem in kvir študije. Poleg tega, da piše o filmu, pa za več publikacij piše tudi o temah LGBTIQ in feminizmu. Bila je dolgoletna urednica slovenskega kritičnega in umetniškega projekta/časopisa Tribuna, danes pa je redna selektorica Festivala LGBT filma Ljubljana.