Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

IXX. Čajanka za sodobno umetnost

18 Februar 2008 20:00

Sezono Čajank za sodobno umetnost bomo odprli z predstavitvijo umetnikov mlajše generacije.
Tokrat se bomo pogovarjali z umetnicama Robertino Šebjanič in Niko Autor.

Robertina Šebjanič končuje študij na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in Famul Stuart, šoli uporabnih umetnosti v Ljubljani. V študijskem letu 2005/2006 se je strokovno izpopolnjevala na Valand School of Fine Arts v Gotheburgu na Švedskem (Oddelek za multimedijo).
V letu 2007 je prejela Nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na ALOU je bila tekom študija programski vodja in koordinator predavanj SVO:KE (svobodna katedra) - samoorganizarane strukture dodatnega izobraževanja s strani študentske iniciative. V letih 2005 - 2006 je bila članica TEMP-a, interdisciplinarne neformalne mreže skupin in posameznikov.

Umetniško snovanje Robertine Šebjanič predvsem izpostavlja socialno angažirano misel in problematizira različne družbene pojave; njena izraznost se zrcali skozi različne medije, kot so video in prostorske/ambientalne instalacije ter širše zasnovani intermedijsko strukturirani projekti. Temeljna tematika njenih del je reflektiranje socialno družbene problematike in urbanistično-psihogeografsko raziskovanje posameznikovega življenjskega okolja.

Svoje ideje mnogokrat kontekstualizira v sodelovanju z drugimi avtorji ter jih tako preko interdisciplinarnega in neformalnega združevanja (mreženja) uresničuje v svojih delih.
Do sedaj se je predstavila kot samostojna avtorica in v soavtorstvu na mnogih razstavah in festivalih doma ter v tujini.
Po predstavitvi avtorice bosta na pogovoru sodelovala kustosa Vasja Nagy in Maja Lozić.

Nika Autor končuje študij na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V študijskem letu 2005/2006 se je strokovno izpopolnjevala na Satakunta Polytechnic Fine Art Kankaanpaa, smer slikarstvo, Finska. V letih 2006/2007 pa še na Academy of Fine Arts Poznan, smer fotografija, Poljska.
Njena dela segajo na področja fotografije, grafike, videa in slikarstva.

V svoja dela Nika Autor vključuje različne medije. Njeno umetniško snovanje je izrazito družbeno angažirano preko svoje umetnosti avtorica reflektira jasna stališča o vsakdanjem življenju v urbanem evropskem okolju. Iz našega vsakdana, ki nam je tako samoumeven, da se v vsesplošnem pomanjkanju časa včasih sploh ne zavemo njegove enoplastnsti, avtorica jemlje drobne zgodbe in poglede, ki nam jih predstavi iz povsem drugačnega zornega kota. Skozi pojme individualizma, odtujenosti in človeškega dostojanstva nam Nika Autor ponuja kritičen premislek o podobi današnjega sveta.
Niko Autor bosta predstavila Andrej Pavlišič in Nikolai Jeffs.

Čajanke za sodobno umetnost

so serije projektov diskurzivne narave, skušajo vzpostaviti diskurzivno in dialoško na področju sodobne umetnosti in so odprte za vse, ki si želijo konstruktivni stik in drugačen način širjenja znanja, podob in informacij, nekakšen Bahtinovski karneval namenjen menjavi vednosti o aktualnih temah na področju sodobne umetnosti.

Čajanko bomo vodili Petja Grafenauer Krnc, Jadranka Ljubičič in Zoran Srdić.

Čajanke za sodobno umetnost so v produkciji KUD Mreža/Galerije Alkatraz in Zavoda za sodobne umetnosti in kulture GULAG.