Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Goran Medjugorac in Art Larson: Podeželska gospoda

09 Maj 2017 > 02 Junij 2017 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Gorana Medjugorca in Arta Larsona Podeželska gospoda, v torek 9. maja 2017, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

V času neolitske revolucije, ko se je razmahnil občutek obvladovanja narave, je človeštvo počasi začelo rušiti partnersko ravnovesje med naravo in sabo. Naenkrat je sestra lisica postala tatica kokoši in brat volk klavec ovac. Z industrijsko revolucijo se je ta vzorec še potenciral. Vzpostavila se miselnost, da lahko z razumom, z znanstvenim vedenjem in aplikacijo tehnoloških dosežkov na ravni razvoja industrije učinkoviteje izrabljamo naravne dobrine in na ta način izboljšujemo človeško življenje ter zagotavljamo konstanten družbeni napredek. Razvoj znanosti je postavil novo paradigmo dojemanja narave in se oddaljil od pojmovanja narave kot polja skrivnostnih duhovnih pomenov kakor so jo dojemale tradicionalne družbe. Narava je postala polje, ki ponuja zgolj materialne resurse.

Razstava Podeželska gospoda se poigrava z različnim dojemanjem narave ter poskuša na ironičen način opozoriti na dihotomijo. Na eni strani imamo racionalen pogled na naravo, ki vedno išče načine njenega gospodovanja, na drugi pa tradicionalne družbe, ki ne poznajo gospodov in gradijo življenje v so-bivanju z naravo. Znanstveno obvladovanje narave je obljubljalo premagovanje pomanjkanja, revščine, samovoljnosti naravnih nesreč kar pa se ni popolnoma izpolnilo. Razvoj racionalnih oblik družbene organizacije in racionalnih načinov mišljenja je obljubljal osvoboditev izpod spon iracionalnosti, mita religije, praznoverja, ki pa so še vedno z nami.

Goran Medjugorac in Art Larson se z razstavo Podeželska gospoda v Galeriji Alkatraz z različnimi pristopi poigravata z idejo kako zajeti naravo v medij. Oba umetnika sta v svojih raziskovanjih častilca narave in črpata svoje navdihe pri romantičnih idejah odkrivanja in kontempliranja majhnosti človeka pred naravo, kot je bilo značilno za romantično slikarstvo v prvi polovici 19. stoletja, ki je odprlo nove poglede v filozofiji in umetnosti glede odnosa med naravo in človekom. Njegov najbolj vidni predstavnik, nemški slikar Caspar David Friedrich, je v svojih slikah ta odnos radikaliziral. Človek je v njegovih najbolj znanih monumentalnih pejsažih iz zrelega obdobja naslikan kot miniaturna figura sredi veličastne in brezmejne narave. Gre za popolno idealiziranje narave, ki je vsemogočna nad človekom. Vsa ta vprašanja in dileme odnosa narava-človek sta tudi umetnika zajela v svojem delu, vendar ju bolj kot izgubljenost malega človeka v velikanskem kolesju narave zanimata meje lastnih zmožnosti.

Slikar Goran Medjugorac znotraj monumentalne risbe kot avtonomnega medija poskuša z matematičnimi vzorci sintetizirati neposreden odsev narave. V njegovih potezah je zaznati natančnost, vitalnost in disciplino. Medij risbe mu omogoča živost, nezaključenost, odprtost in gradnjo umetniške forme, ki pa v procesu nastajanja naleti na omejenost in zavedanje nepopolnosti človeka v odnosu do narave. Umetnik se poslužuje pointilistične tehnike in tako s pomočjo pik, ki jih povezuje, nastane monumentalna risba narave.

Art Larson na video posnema življenje dreves, ki v primerjavi s človeškim življenjem deluje počasno in neskončno. Pri opazovanju se venomer sooča z lastno fizično šibkostjo in omejenostjo, ki je imanentna našemu bivanju.

Naslov razstave lahko razumemo kot sinonim za omejenost, tako kot Butalce Frana Milčinskega. Butalci so se skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci. Živimo v dobi, v kateri imamo nenehen občutek, da se je človeštvo skregalo s pametjo, saj se obnašamo kot da narava ni del nas.

Jadranka Plut


Goran Medjugorac (1972 v Ljubljani) - leta 1996 je končal Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2002 diplomiral pri profesorju Gustavu Gnamušu na smeri slikarstvo. Leta 2011 je končal magisterij iz umetniške produkcije in raziskovanja na Akademiji za likovno umetnost v Barceloni. Od leta 1994 je vseskozi aktiven doma in v tujini na področju kulture ter je do danes sodeloval pri številnih samostojnih in skupinskih razstavah, performansih ter gledaliških predstavah.

Art Larson (1962 v San Diegu v Združenih državah Amerike) - študiral je na Akademiji za likovno umetnost v San Franciscu in kasneje na univerzi v istem mestu ter na The San Francisco Art Institute. Kasneje je poučeval na magisteriju Winchester School of Art/University of South Hampton v Barceloni, na Strykejernet Kunstskole’s (Oslo), na rezidenčnem programu v Kataloniji in na Deià Escola d’Art i Superior de Disseny v Barceloni. Od leta 1988 živi in dela v Španiji, od leta 1992 v Barceloni.

Za tehnično podporo se zahvaljujemo Zavodu Projekt Atol.