Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Slovenski strip

05 Maj 2008 20:00

Gosti: Aleksander Buh - lastnik striparnice Buch, zbiratelj in ljubitelj stripov, Ciril Horjak - avtor strip albumov Ride in Mostovi 1 in Mostovi 2, vodja stripovskih delavnic, Katerina Mirović - producentka in založnica izdaj Strip Core / Forum Ljubljana z glavno izdajo revijo Stripburger in avtorskimi strip albumi v zbirkah Republika Strip, Ambasada Strip ..., Iztok Sitar - avtor antologije Zgodovina slovenskega stripa 1927 - 2007 in avtor strip albuma Glave (ter številnih drugih) in Alenka Veler - urednica revij Ciciban in Cicido

V preteklem letu je Iztok Sitar izdal pregled slovenskega stripa od njegovih začetkov leta 1927 do danes. Od posameznih pionirjev slovenskega stripa je v obdobju zadnjih nekaj let slovenskemu avtorskemu stripu popularnost narasla tako z objavo v različnih periodikah kot tudi v interaktivnem dialogu z občinstvom (npr. Naredi si sam Diarejo v Mladini ali pa Tvoj Cockta strip), kar dodatno vpliva na razvoj subkulture stripa pri nas. Kaj je značilno za slovenski strip, katere zvrsti stripa so najbolj prisotne in koliko se objavljajo, koliko so to delo popularne kulture oziroma umetnosti? K pogovorom o sodobnem slovenskem stripu in njegovi zgodovini smo povabili avtorje, založnike, urednike, zbiralce in ljubitelje stripa, ki so danes med soustvarjalci slovenske strip scene.

Čajanke za sodobno umetnost so serije projektov diskurzivne narave, ki skušajo vzpostaviti diskurzivno, dialoško in vizualno situacijo na področju sodobne umetnosti in so odprte za vse, ki si želijo konstruktivni stik in drugačen način širjenja znanja, podob in informacij, nekakšen Bahtinovski karneval namenjen  menjavi vednosti o aktualnih temah na področju sodobne umetnosti.

Čajanke pripravljajo  Petja Grafenauer Krnc, Jadranka Ljubičič in Zoran Srdić.

Čajanke za sodobno umetnost so v produkciji KUDMreža/Galerije Alkatraz in Zavoda za sodobne umetnosti in kulture GULAG