Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Laura Olalde: Ženski mural, mitohondrijski zid

05 Oktober 2016 > 16 Oktober 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev "Ženskega murala, mitohondrijskega zidu", ki je nastal kot rezultat kolektivnega dela umetnice Laure Olalde in prostovoljk, v okviru umetničine rezidence v AKC Metelkova mesto, v nedeljo, 16. oktobra, ob 18. uri. Projekt je del 22. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk.

Na rezidenci gostimo argentinsko umetnico Lauro Olalde, ki vas vabi k sodelovanju pri ustvarjanju kolektivne zidne poslikave.

Zidovi v mestih so lahko glas prebivalcev. Tako kot celične stene so živi in izražajo spremembe v okolju. Mitohondrijski zid je skupinska zidna poslikava, ki bo predstavljala molekularno pokrajino, osredotočeno na mitohondrij, organel z lastnim genskim zapisom, ki se deduje skozi žensko nasledstvo.

Študije mitohondrijske DNK, ki jih je v osemdesetih letih opravil genetik s Kalifornijske univerze Alan Wilson, so pokazale, da sodobni človek izvira iz Afrike, iz afriške pramatere. Zaključki so sprožili polemike, ker so se dotaknili občutljivih tem, kot sta identiteta in filogenetika. Ta molekula, imenovana »mitohondrijska Eva«, je bistvena za sorodstvo po materini strani, ker 100 % DNK prihaja v liniji po materini strani, kar omogoča hitrejše odkritje skupnega izvora homo sapiensa. Če se ob tem potopimo v to kompleksno molekularno pokrajino, ki jo lahko beremo tudi kot zemljevid izvora, lahko prevprašamo koncepte, kot sta življenje in identiteta, ki so se ob soočenju z novo tehnoznanstveno paradigmo in prehodom od biologije k molekularni biologiji spremenili.

Koncept življenja ni več vpisan samo v naših telesih, ampak v naših molekulah, ki so postale novo politično sredstvo, okrog katerega so danes organizirane biopolitične prakse.

Kot metafora mitohondrijske dediščine je ustvarjanje zidne poslikave nekakšna simbolna zapuščina žensk, ki živijo v mestu in obiščejo Ljubljano v času festivalov Mesto žensk. V upanju, da bo zidna poslikava Ženski mural postala dejavno srečevališče prihodnjih edicij festivala.

Produkcija in organizacija: Mesto žensk, KUD Mreža, Galerija Alkatraz in Celostna umetnina Metelkova / Urbani likovni projekt.
S podporo: Fondo Metropolitano.

Fotografije: Sebastijan Krawczyk.