Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Istvan David in Colin Black: Adrenalin

04 November 2016 > 25 November 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave "Adrenalin" Istvana Davida in Colina Blacka, v petek, 4. novembra 2016, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Vizualni umetnik Istvan David in zvočni umetnik in skladatelj Colin Black se bosta na razstavi v Galeriji Alkatraz predstavila s svojo novo umetniško produkcijo, ki se nahaja na stičišču več področij; med sliko, risbo, digitalnim tiskom in zvokom. Osnovna tema razstave je adrenalin. Adrenalin oz. epinefrin se izloča ob močnih občutkih kot so jeza, strah, vznemirjenje in zvišuje hitrost ter jakost srčnega utripa, širi dihalne poti, izboljša dihanje, oži krvne žile v koži in prebavilih ter poveča dotok krvi v mišice in tako omogoča uspešno delovanje ter hiter odziv. Ta močan telesni odziv na stres je starodaven princip, ki omogoča preživetje v nevarnih situacijah. Poleg tega, da ojača nekatere odzive, tudi ustavi trenutno nepotrebe funkcije kot so prebavljanje, rast in reprodukcija, obenem pa omogoča jasnejše razmišljanje in okrepi nekatere aspekte učenja in spomina, pravi dr. Robert Sapolsky, priznan raziskovalec in profesor bioloških znanosti, nevrologije in nevroloških znanosti.[1]

Istvana Davida zanima naval izločanja adrenalina v človeškem telesu kot močne telesne izkušnje. Ta izkušnja, pravi, da na nenavaden način privlači ljudi. Najbolj zanimivo mu je, da sprosti vse spone in omejitve ter omogoči, da se tisti trenutek počutimo žive. Ker je adrenalinski naval težko predstaviti, je umetnik za njegov prikaz izbral podobe iz športa, kjer je gledalki_cu najbolj očitno zrcaljenje notranjih dogajanj navzven. Med drugim tudi zato, ker je prepričan, da ljudje, ki se ukvarjajo s športom, tega ne počnejo zgolj za plačilo, ki je samo sekundarni element nagrade, ampak predvsem zaradi adrenalina samega; in adrenalin se v resnici izloča tudi ob športnih aktivnostih. Ti posamezniki_ce so gnani_e od nečesa močnejšega, nečesa kar omogoča pristen občutek živosti. Želja po doseganju tega občutka je nekaj kar druži vse ljudi. Debata, ki jo načenja Istvan David tako ne teče zgolj o športu, ampak sega širše in je lahko videna kot metafora za  fenomen sodobnega časa, ki je povezan z vseprisotnostjo adrenalina v življenju tipičnega predstavnice_ka  zahodnega sveta. Ta fenomen je kompleksen pojav, ki je lahko pozitiven ali negativen. Stres, ki je rezultat prenatrpanega vsakdana, neizrečenih zahtev po nenehni osebni in poslovni rasti in socialne (ne)vključenosti ni isto kot pozitivni stres, ki ga lahko izkusimo pri adrenalinskih športih.

Ideja o vizualizaciji adrenalinskega navala je v delu Istvana Davida prisotna že dalj časa. Njene realizacije se vedno pojavljajo v obliki portreta. Obraz je namreč prostor, na katerem se notranji procesi izrišejo s pomočjo izrazne mimike. V njegovih portretih se dogaja plastenje podob, barv in potez, ki te izraze dodatno poudarijo na rahlo strašljiv način. Dela skušajo vizualno predstaviti notranji proces z osredotočanjem na reprezentacijo občutka kot nečesa abstraktnega, nevidnega in nejasnega. K projektu je umetnik povabil tudi mednarodno priznanega zvočnega umetnika dr. Colina Blacka, saj je ocenil, da je zvočna uprizoritev bistvena za zaokrožitev produkcije. V skupnem dialogu tako vplivata  drug na drugega v želji po kreiranju vibrirajoče senzorične atmosfere z vizualijami in zvokom, ki gledalki_cu omogoča da  sam_a izkusi izkušnjo moči, vrtoglavico in crescendo adrenalinskega občutja skozi postopno naraščanje jakosti zvoka.  Procese v telesu, ki izvirajo iz molekularne ravni in preko izrazov pridejo v našo zaznavo, je Colin Black uglasbil oz. uzvočil. Zvočniki, ki po njegovih besedah črpajo kot zvočne črpalke skozi prostor, ustvarjajo skulpturno avdio dinamiko, ki izraža spreminjajoče stopnje hormonov, izločenih iz nadledvičnih žlez. Onstran odziva beži ali napadi (fight or flight) zvočni umetnik gradi abstraktni zvočni naval, ki simbolično pulzira skozi galerijski prostor, sinhroniziran z vizualnimi umetniškimi deli. Zvočno uprostorjena pokrajina je izraz novega jezika avdio adrenalina, dodaja umetnik.

Umetnika z razstavo z vizualno-zvočnim prepletom predstavljata svojo percepcijo adrenalinskega navala, ki gledalk_cev ne pušča hladnih. Njun namen je iz njih izvabiti močna čustva nelagodja, agresivnosti, jeze, nestrpnosti in moči, obenem pa občutka osvobojenosti ki jo nudi adrenalinska mrzlica.

Ana Grobler


Istvan David (1982), rojen v Romuniji, z madžarskim poreklom, je prejel magistrski naziv z Univerze  umetnosti in oblikovanja, oddelek slikarstva, v Cluj-Napoci. Po raziskovanju z risbo, sliko in šablonami, se je posvetil digitalnemu mediju in odkril novo in vplivno orodje, ilustracijo. V  letu 2010 je začel troletno  sodelovanje s kultno revijo Tribuna v Ljubljani, kjer so njegove družbeno odgovorne, filozofske, politične in provokativne ilustracije in grafike našle svoje pravo mesto. Tribuna je v letih njegovega sodelovanja prejela 5 nagrad za vizualno podobo, med drugim leta 2010 Srebrni moderček za umetnikovo animacijo Pavlovi psi na festivalu Magdalena v Mariboru. Njegove ilustracije so bile predstavljene tudi leta 2015 v Moderni galeriji na razstavi Tribuna; lep časopis in na razstavi Novine su mrtve, živele novine!” Tribuna 2009-2013 v  Galeriji12 HUB v Beogradu leta 2013 ter leta 2011 na 5. Bienalu slovenskih vizualnih koomunikacij. Druga pomembna sodelovanja vključujejo revijo Emzin, časopis Objektiv, revijo Razpotja in založniško hišo Mladinska knjiga. V prizadevanju, da bi povezal svoje umetniško delo z galerijskim prostorom, je odkril neskončne kreativne možnosti eksperimentov, ki jih nudi tehnika kolaža. V zadnjih petih letih je sodeloval na dveh samostojnih (Center sonoričnih umetnosti, Vodnikova domačija, Ljubljana (s Colinom Blackom); Galerija Stolpa Škrlovec, Kranj) in številnih skupinskih razstavah (Mednarodni festival stripa, Beograd Galerie Ernst Hilger, Dunaj; Galerija Anaid, Bukarešta; Regionalni muzej Ptuj-Ormož; K. O. K. E. M. Muzej in galerija sodobne umetnosti, Miercurea Ciuc, Romunija … ) Več na: http://davidistvan.com/

Dr. Colin Black je mednarodno priznan zvočni umetnik in skladatelj, ki je za svoje delo prejel nagrade kot so: New York Festivals Awards zadnji krog izbora selekcije za Prix Phonurgia Nova Awards (Francija). Kot prejemnik vseh the priznanj je dobil številna domača in mednarodna naročila za ustvarjanje inovativnih zvočnih del za instalacije in oddaje na vseh večjih omrežjih v Avstraliji in Evropi. Njegovo kuratorsko delo vključuje mednarodne festivale in predstavitve nagrajenih del s področja akustične umetnosti in radijske umetnosti na Londonskem Resonance104.4fm, Kunstradio (ÖRF, Avstrija) in New Adventures In Sound Art, v Torontu, Kanada. V letu 2013 je kuriral tudi dogodek avstralske radiotelevizijske korporacije Sound Fix: Your Weekly Dose of Transmitted Audible Art series. Svoj doktorat je zaključil na Univerzi v Sydneyu, kjer je prejemal tudi podiplomsko nagradno štipendijo. Nedavno je postal izredni raziskovalec na Goldsmithsu, londonski univerzi, pridruženi predavatelj na Univerzi zahodnega Sydneya in občasni akademski predavatelj na Tehnološki univerzi v Sydneyu. Black je tudi ustanovni član Menarodne Radio Art (and Creative Audio for Trans-media) raziskovalne skupine. Med drugim je v letu 2014  nastopal tudi na Transmedialu in CTM festivalu v Berlinu. Več na:

www.colinblack.com.au

[1]    Robert Sapolsky discusses physiological effects of stress, We’ve evolved to be smart enough to make ourselves sick, Stanford News, Univerza v stanfordu, 2007, na: http://news.stanford.edu/news/2007/march7/sapolskysr-030707.html