Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

11. Mesto žensk, Mednarodni festival sodobnih umetnosti
Juhyun Choi, Aurélie Levaux, Sunyoung Choi

08 Oktober 2005 > 14 Oktober 2005 11. Mesto žensk
Mednarodni festival sodobnih umetnosti
Ljubljana, 7.10.2005 – 14.10.2005

Juhyun Choi / Zgodbe pod krilom

Aurélie Levaux / Dekliška soba

Juhyun Choi & Sunyoung Choi / Mamina roka

Otvoritev razstave in performansa

Multimedijski pristop, uporaba različnih materialov in stripovska umetnost so skupne točke treh mladih avtoric, ki bodo svoja dela razstavljale v dveh galerijah na področju AKC Metelkova mesto. Skupni razstavni prostor bodo posvetile vizualnim podobam, ki živijo na različnih podlagah (les, lepenka, plastika, tkanina, guma …).
Risbe, ilustracije, slike in stripi sestavljajo Dekliško sobo, v katero se bo preselila belgijska umetnica Aurélie Levaux. ''Gre za zgodbo deklice, ki noče odrasti, zato živi v sladkem, roza svetu, kraju sanj in fantazije, ki obenem predstavlja njen pogled na ljubezen in medčloveške odnose.''
Vstop v galerijski prostor bo speljan pod instalacijo Zgodbe pod krilom korejsko/francoske avtorice Juhyun Choi. ''Iz najlonk in balonov, napolnjenih z vodo in zrakom, sem naredila tunel razkrečenih ženskih nog. Najlonke evocirajo določen del ženskega telesa in simbolizirajo fetišizirano poželenje. Nanje sem narisala spolovila in nožne prste. Gladek in okrogel balon je zelo čutna oblika. Njegov material spominja na kondome ali na kožo, vozel pa na bradavico dojke. Od zunaj vidimo tunel iz čudnih, polčloveških oblik, ki so podobne ritnicam ali prsim. Baloni se sestavljajo v nekakšne deformirane noge; nog je veliko in se med seboj prepletajo. Z zunanje strani se gledalcu ponuja ta šaljivi in igrivi pogled na potvorjeno ženskost. V notranjosti tunela pa so na tleh odtisnjena pričevanja žensk, živečih v različnih časovnih obdobjih, ki so naredile splav. Tunel postaja vse ožji in proti izhodu mora gledalec hoditi po vseh štirih. To je pomembno, ker instalacija govori o ponižanju in ker se tako gledalec fizično približa pričevanjem, odtisnjenim na tleh.''
Razstavo bo otvorila gledališka predstava Mamina roka sester Juhyun in Sunyoung Choi ob glasbeni spremljavi violinistke Jelene Ždrale. V duhu tradicionalnega kitajskega senčnega gledališča bodo poustvarile sanjski svet iz senc predmetov in sence plesalke, postavljenih na steklo grafoskopa. V nekem trenutku se namesto lutke pojavi prava, človeška roka, ki je nesorazmerna s plesalkino senco. Juhyun Choi: “Navdih za performans so bile sanje, v katerih sem na tleh našla materino roko. Zgodba se loteva množice čustev: od presenečenja, žalosti, sočutja in starševske ljubezni do strahu in krivde.“
Igor Prassel
Delavnici umetniškega oblikovanja papirja in dekoriranja pohištva

Aurélie Levaux bo vodila umetniško delavnico dekoriranja pohištva. Delavnica bo potekala od 10. do 13. oktobra med 10.00 in 14.00 uro v galeriji Kunilingus na Metelkovi.
Juhyun Choi bo vodila umetniško delavnico oblikovanja papirja. Delavnica bo potekala od 10. do 13. oktobra med 14.00 in 18.00 uro v galeriji Kunilingus na Metelkovi.
Dela, nastala na delavnicah, bodo predstavljena zadnji dan festivala,v petek 14. oktobra ob 22.00 uri, v galeriji Kunilingus (AKC Metelkova mesto).

Juhyun Choi, rojena leta 1978 v kraju Gyeongju (Južna Koreja), od leta 2001 živi in dela v Franciji, kjer končuje študij likovne umetnosti na École Supérieure de l’image v Poitiersu. Multimedijski avtorski pristop združuje na področjih video umetnosti, animiranega filma, ilustracije in predvsem stripa. Poleg samostojnega stripovskega albuma Le mois de Choi Juhyun et Otto T (Éd. Groinge) je stripe objavila v vrsti francoskih antologij in slovenski stripovski reviji Stripburger.
Sunyoung Choi, rojena leta 1978 v kraju Gyeongju (Južna Koreja), od leta 2003 živi in dela v Franciji. Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem, fotografijo in stripom.
Aurélie Levaux, rojena leta 1980 v belgijskem Liegeu, je po končani srednji pedagoški šoli s specializacijo spremljave hendikepiranih naredila strokovni izpit za šiviljo in diplomirala iz ilustracije na Institut Supérieur de Beaux-Arts Saint-Luc v Liegeu. Poleg stripov, ki jih objavlja predvsem v izdajah belgijske Mycose Comix Factory (njen strip lahko preberete tudi v zadnji številki Stripburgerja), slika svoje zgodbe tudi na platno, zid in pohištvo. Doslej je razstavljala v Belgiji in Švici.

11. Mesto žensk 11. Mesto žensk Aurélie Levaux