Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Stripolisfest v Galeriji Alkatraz: Marcel Ruijters in Romuald Sourisse – Inferno

07 Oktober 2016 > 28 Oktober 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave "Inferno", Marcela Ruijtersa in Romualda Sourisse'a, v petek, 7. oktobra, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je del 4. festivala Stripolisfest in je nastala v sodelovanju z Zavodom za umetniško in kulturno produkcijo Forum Ljubljana.

Ob jesenskem izidu še enega stripovskega težkokategornika – gre za roman v stripu Inferno, ki ga podpisuje Marcel Ruijters – se napoveduje bogat spremljevalni program, katerega osrednji del predstavlja istoimenska razstava v Galeriji Alkatraz. Tu bo avtor poleg niza originalnih strani iz stripa Inferno, ilustracij ter stenskih poslikav razstavil še serijo iluminiranih risb na pergamentu, ki se s ščepcem ironije spogledujejo s tradicijo srednjeveške knjižne iluminacije in njene ikonografije. Risbe je s pomočjo starodavnih tehnik in materialov barvno opremil francoski kolorist in grafik Romuald Sourisse, ki bo v galeriji predstavil tudi materiale, iz katerih izdeluje pigmente.

Roman v stripu Inferno je navdihnilo zimzeleno delo evropske književnosti – Božanska komedija Danteja Alighierija. Stripovska obdelava te klasike se v Ruijtersovi interpretaciji preobraža v grotesken in pomenljiv pasticcio, ki bralcem postreže z domiselno fabulo in povsem nepričakovanim koncem. Sodobna inačica popotovanja skozi devet krogov pekla je izrisana v Ruijtersovi prepoznavni neogotski maniri; delo kot celoto odlikuje bogata metaforičnost, ki se zlahka prenese na aktualni trenutek. Ta svobodna predelava klasičnega dela Danteja Alighierija je nastala kot satira kapitalizma, in je prvotno izšla v nizozemščini le nekaj mesecev pred borznim zlomom leta 2008.

Za Inferno, ki je v izvirniku izšel leta 2008 v Amsterdamu (založba Oog & Blik), je Ruijters prejel ugledno nizozemsko nagrado VPRO za roman v stripu. V slovenščino ga je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Marcel Ruijters (1966) se podpisuje pod več kot 30 stripovskih albumom, prevedenih v številne svetovne jezike. Njegov značilen slog odlikuje spogledovanje s srednjeveškim likovnim izročilom. Deluje kot urednik nizozemske revije Zone 5300, sicer pa je aktiven tudi kot ilustrator, prevajalec in pisec. Stripe je razstavljal na številnih razstavah in festivalih po vsem svetu in prejel več nagrad; med drugim je leta 1992 na Haarlemse Stripdagen prejel ugledno nagrado za najboljšega mladega avtorja, leta 2014 pa še nagrado Stripschapprijs. Romuald Sourisse je francoski tiskarski mojster in knjigovez, vrhunski specialist za tradicionalne grafične tehnike. Ukvarja se s konzervatorstvom in restavriranjem starih knjig, tiskov in dokumentov. Živi in deluje v Forcalquieru na jugu Francije, kjer vodi umetniški in produkcijski studio Le Garage L.

Produkcija: Forum Ljubljana, Zavod za umetniško in kulturno produkcijo
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

www.stripburger.org

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izdajo albuma Inferno, razstavo in spremljevalni program sta podprla Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Ljubljani ter Nederlands letterenfonds. Gostovanje Romualda Sourissa je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.

Marcel Ruijters: Inferno, Stripburger/Forum Ljubljana, 124 str.

Spremljevalni program ob razstavi Inferno:
sreda, 5. oktober, ob 19.00 @ Mestna knjižnica Kranj
Striparski večer - pogovor z Marcelom Ruijtersom. Vodi Zoran Smiljanić.

četrtek, 6. oktober, ob 11.00 @ Pritličje
Stripovska malica z avtorji in založbami sodelujočimi na festivalu Stripolisfest

sobota, 8. oktober, ob 15.00 @ Kino Šiška
brezplačna delavnica Izdelaj si svojo skicirko z Vanesso Krolikowski

sobota, 8. oktober, ob 19.30 @ Kino Šiška
predstavitev albuma Inferno ob prisotnosti avtorja na festivalu Stripolisfest

nedelja, 9. oktober, 10.00-18.00 @ Slovenski etnografski muzej,
brezplačna delavnica linoreza z Romualdom Sourisseom

sreda, 12. oktober, ob 18.00 @ Galerija Alkatraz
Po skupinskem ogledu razstave in pogovoru z Marcelom Ruijtersom bo Romuald Sourisse predstavil izdelovanje pigmentov po izvirnih srednjeveških receptih.

sreda, 12. oktober, ob 20.00 @ studio tipoRenesansa // odprtje razstave
Marcel Ruijters bo med bivanjem v Ljubljani zasnoval novo mini serijo grafik in jih razstavil na priložnostni razstavi v studiu tipoRenesansa.