Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Goran Bertok: Ogenj/Rdeča II

30 Avgust 2016 Vljudno vabljeni na ogled prostorske video instalacije Goran Bertoka z naslovom "Ogenj/Rdeča", v torek, 30. avgusta, ob 20.00 v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

 

V video prostorski instalaciji Ogenj/Rdeča II Goran Bertok brez patetike in moraliziranja obsesivno dokumentira in uprizarja minljivost telesa, ki po svoji fizični smrti ostane le na razpad obsojen mrtev kos mesa. Motivi gorečih trupel v abstrahiranem brezprostorju predstavljajo naturalistični, četudi skrajno estetiziran dokument danes vseprisotnega postopka kremacije trupel, po pravilu skrbno skritega očem javnosti. Starost, bolezen, smrt ter soočanje z mrtvim telesom so namreč odrinjeni na obrobje današnje družbe, ki skozi svoje informacijske kanale izpostavlja imperativ zdravja, mladosti in moči. Bertok se smrti loteva s stališča življenja: zanima ga njena mitologija, ki skozi zgodovino zrcali pojem t.i. dostojanstvene smrti; fascinirajo ga psihološki učinki neizbežnega smrtnega strahu in ostanki nekdaj živih organizmov. Smrti ne idealizira, saj ta vselej prinaša strah, agonijo in bolečino, temveč jo dojema zgolj kot posledico življenja.

Miha Colner


Goran Bertok, rojen 1963 v Kopru, Slovenija. 1989 diplomiral novinarstvo na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani; istega leta vpoklican na služenje vojnega roka v JLA; po mesecu dni izpuščen z diagnozo “psihopatska osebnost.” 1990 – prva samostojna razstava.