Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Yoshinori Niwa: Zapoznela hipoteza – Od A do B

27 Junij 2016 > 15 Julij 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave tokijskega umetnika Yoshinori Niwe z naslovom "Zapoznela hipoteza: Od A do B", v ponedeljek, 27. junija, ob 21. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Yoshinori Niwa je umetnik, performer in aktivist, ki izvaja intervencije v družbeno politične situacije v javnem prostoru in institucijah. Njegova izvajanja dokumentira kamera, ki ga zasleduje v akciji, zato je skupna značilnost njegovih vsebinsko prepričljivih dokumentarnih videov gibanje med različnimi cilji in intervjuji na lokacijah. Izvaja absurdne ekonomske izmenjave in performativne diverzije. Demonstrativno hodi proti gneči v nasprotni tok demonstracij. V trgovinah kupuje svoje stvari, ki jih je prinesel od doma. Vrečo smeti odnese iz doma v Tokiju na letalo in jo odvrže v Los Angelesu. Menjuje evre v turške lire in nazaj po uličnih menjalnicah v Istanbulu, dokler jih ne izmenja v nič. Kot žepar na ulici v Manili nič hudega slutečim žrtvam podtika denar in podobno.

Zadnjih nekaj let se Yoshinori Niwa ukvarja tudi z zgodovino komunizma, ki ga na Japonskem sistemsko marginalizirajo zaradi političnih zavezništev. Osebno ni izkusil hladne vojne ali komunistično socialistične realnosti, vendar ga, skozi raziskovanje trenutnih postkomunističnih tranzicij, zanimajo zgodovinski pogledi in pogoji za uresničitev novega družbenega sistema. V japonskem umetniškem svetu je označen kot problematičen, očitala se mu je pretirana političnost, kar je po mnenju določene japonske strokovne javnosti vplivalo kot manko estetskega izraza v njegovih izdelkih. Umetnik je zato lokalnost obšel in priložnosti iskal zunaj matične države, sčasoma pa potrditev dobil tudi na Japonskem. Kot izredno produktiven in prodoren umetnik je leta 2014 s strani revije Artreview za svoje delo prejel nagrado Future Greats.

Podobno kot se Yoshinori Niwa konstantno premika po svetu in v videih, je razstava v Alkatrazu zasnovana tako, da obiskovalca premika in giba v prostoru. Potrebno se je tudi skloniti in zlesti v prostor sredi galerije, kot se je umetnik sklanjal nad lužami v performansu Prenašanje luže A v lužo B, (Transferring Puddle A to Puddle B, 2004), v katerem je posrkal lužo na trgu v nekdanjem Vzhodnem Berlinu in jo izpljuval na istem trgu v Zahodnem Berlinu. Performans je na podoben demonstrativen način izvedel tudi po jedrski katastrofi v Fukušimi osem let kasneje. »Čisto« lužo  iz Tokija je prestavil v Fukušimo. Iz luže v lužo, od A do B, nas razstava vodi in se izmenjuje z videi Metanje socialista v zrak v Romuniji (Tossing Socialists in the Air in Romania, 2010), kjer si mladina brez zgodovinske izkušnje iz pripovedovanj izmisli ritual sprejetja novega komunističnega člana v stranko in Predlogom japonski kumunistični partiji, naj se držijo Karla Marxa (Proposing to Hold Up Karl Marx to the Japanese Communist Party 2013). Yoshinori Niwa s preprostimi gestami in vprašanji razkriva konformistično držo članov sodobnih komunističnih strank in njihovo dvoličnost površno interpretiranega marksizma.

Yoshinori Niwa
Rojen je leta 1982 v prefekturi  Aichi na Japonskem. Diplomiral je na oddelku za video in performans na Univerzi Tama v Tokiju 2005. Svojo mednarodno umetniško kariero je začel prav z delom Prenašanje luže A v lužo B v letu 2004, ki je zaznamovala tudi njegov performativni slog. Sodeloval je na vrsti velikih skupinskih razstav: Contemporary Art From Japan (Moscow Museum of Modern Art, Haifa Museum of Art, 2012), Aichi Triennale 2013 (Aichi Arts Center,etc 2013), Roppongi Crossing 2013: OUT OF DOUBT (Mori Art Museum, 2013). Pri samostojnih razstavah pa gre za izpostaviti: Historically Historic Historical History of Communism (Edel Assanti, London 2015), Never Trust in People without Contradiction, (1335MABINI, Manila, Philippines, 2014), The poetics of activism (Gallery Alpha M, Tokyo, 2010), Communicating with thieves (HIAP project room, Helsinki, Finland, 2010), 2009 Transforming puddle A to puddle B, (Art in General, NYC, USA). Leta 2014 je prejel nagrado Future Greats revije ArtRewiev.


http://yoshinoriniwa.tumblr.com/xxx , niwa@niwa-staff.org
Kustos: Jani Pirnat, ivanpirnat4@gmail.com, 041 922 782

Predavanje z naslovom Intervencije od zunaj (Interventions by Outsiders), kjer bo predstavil svoj način dela in izkušnje raziskovanja komunistične dediščine na terenu, bo v torek 28.6. 2016, ob 19.00, v Projektni sobi Zavoda SCCA - Ljubljana na Metelkovi 6.

Zahvala: Galerija ŠKUC