Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Predstavitev virtualne Rezidence za umetnike na premoru / Residency For Artists on Hiatus – RFAOH

17 Junij 2016 Vljudno vabljeni, da se nam v petek 17.6. ob 19. uri pridružite predstavitvi virtualne Rezidence za umetnike na premoru / Residency For Artists on Hiatus - RFAOH. Rezidenčni program bosta predstavila avtorja Shinobu Akimoto in Matthew Evans.

Predstavitev in  pogovor se bo dotaknil institucionalizacije umetnosti in alternativnih sistemov, ki umetnikom_cam lahko omogočajo shajati s pritiski in zahtevami  sodobnega umetniškega sveta, s katerimi se soočajo tekom svojih karier. Rezidenca za umetnike na premoru / Residency For Artists on Hiatus - RFAOH je namreč nastala ravno zato, ker se z rastočim številom magistrskih umetniških programov, sodobnih umetniških bienalov in globalnim trgom umetnin sodobne umetniške prakse vedno bolj instucionalizirajo  in skladno s tem sta avtorja projekta začela raziskovati alternativne sisteme. Namen RFAOH je zato rezidenca, ki omogoča umetnikom_cam predah od obveze biti delujoči umetnik_ca in ponuja prostor za refleksijo o alternativnih modelih kreativnega življenja izven pritiskov sveta umetnosti.
Rezidenca za umetnike na premoru je virtualna, a delujoča rezidenca, ki je dostopna umetnikom_am, ki zaradi tega ali onega razloga trenutno ne ustvarjajo. Rezidenca obstaja v obliki spletne strani in rezidenti_tke so izbrani glede na svoje predloge o dejavnostih oz. nedejavnostih, ki jih bodo udejanjali_e v času rezidence. Na temu posvečeni strani v sklopu spletne strani RFAOH tako izbrani rezidenti_tke objavljajo periodična poročila o njihovih „ne-umetniških“ prizadevanjih. Vsak rezident_tka za svoje sodelovanje prejme majhno štipendijo in na koncu odda končno poročilo kako oz. kaj so pridobili z rezidenco oz. kako je na njih vplivala ta priložnost.

Leta 2013 so začeli sodelovati  z legendarnim tajvansko-ameriškim umetnikom Tehching Hsieh-om (ki ga je Marina Abramovič označila za mojstra), kot svetovalcem v odboru. Do sedaj so gostili dvanajst umetnikov_ic z raznolikimi umetniškimi ozadji in predlogi, vse od skupinske meditacije, organskega vrtnarjenja (Milena Kosec), popravljanja zanemarjenje družinske kmečke hiše, spreminjanje programa kolidža kot vodja oddelka in nepričakovano prestajanje operacije na odprtem srcu... Kanadski urednik Amish Morrell jim je na primer zastavil vprašanje, če "je sodelovanje pri RFAOH priznanje ali poraz umetnika“.
Različne odgovore na to vprašanje se da slutiti preko angažmajev sodelujočih, medtem, ko raziskujejo prostor med umetniškimi in drugimi kreativnimi praksami in mejami ter liminalnostmi profesionalizma v umetnosti. Zdaj, ko se brezmejno sodelovanje RFAOH razvija izven okvirov pričakovanj v luči trenutnih globalnih trendov v umetnosti, bomo na pogovoru razmišljali tudi o tem, če RFAOH res spada v diskurz, ki okvirja vlogo umetnosti znotraj širše kulture.

Na pogovoru bo sodelovala tudi nedavna rezidentka Milena Kosec.

Več o projektu na: www.residencyforartistsonhiatus.org/synopsis2015.pdf

Posnetek predstavitve RFAOH, 17. junij 2016