Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Beli sladoled: S K U P A J N A R A Z E N

11 Marec 2016 > 01 April 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave skupine Beli sladoled (Miha Perne & Leon Zuodar), v petek, 11. marca ob 19.00, v Galerijo Simulaker, Novo Mesto. Kustosinja razstave je Jadranka Plut.

Na razstavi v novomeški galeriji Simulaker bo Beli sladoled kot svetovno znana umetniška skupina razstavljala skupaj, a tokrat narazen. Po obeležitvi desetletnega skupnega delovanja v Galeriji Alkatraz, med poletjem 2015, se je marsikaj spremenilo. V intimi ateljejskih prostorov na različnih koncih Slovenije; med Ljubljano, Postojno in še dlje, Pivko, kjer delujeta člana skupine, je nastalo veliko novih slik, sitotiskov. Leon Zuodar in Miha Perne ne slikata skupaj, temveč vsak v svojem ateljeju, kjerkoli, v različnih krajih, eden v Ljubljani, drugi na relaciji Pivka-Postojna. Velikokrat se zgodi, da sploh ne vesta, kaj dela drugi, šele na razstavi se dela srečajo in se povežejo v celoto. A tokratna razstava ne bo usmerjena v iskanje totalitete njunega ustvarjanja ampak v individualne pristope. V ustvarjalnem smislu sta avtorja dozorela, prikradel se jima je kanček kontemplativnosti, vendar se nista odmaknila od ustvarjalne norčavosti, le-to nadgrajujeta individualno še naprej. Razstava S K U P A J N A R A Z E N je zamišljena kot pregled novejše produkcije sitotiskov in slik na platnu; tu bodo izstopali ustvarjalni mejniki oz. češnjice na tortici individualnega dela, ki so ključno zaznamovali tudi njun skupni slog. Njun umetniški razvoj in navdih še vedno deluje po principu “work in progress”/dela v nastajanju, avtorja pa ponovno vsem ljubiteljem njune umetnosti pripravljata pravo presenečenje. To pomeni, da so v življenju in umetniškem ustvarjanju, ki je pri njima izrazito prepleteno, njuni projekti spontani, vodeni na način raziskovanja, eksperimentiranja, iskanja in preizkušanja novih idej; in so zato vsakokrat presenečenje za sama avtorja in seveda gledalke_ce.
V delih, ki bodo del razstave, se zrcalijo energija, vitalnost, disciplina in moč ustvarjalnosti. Medij, ki sta si ga izbrala, jima omogoča nadaljevanje te živosti, nezaključenosti, odprtosti in nadgrajevanje umetniške forme, ki je v lastnem ustvarjalnem svetu ne pojmujeta kot zaprt prostor, ampak kot prostor neskončnih načinov in možnosti.

Slike iz rožnatega obdobja, kot jih je poimenoval Miha Perne, so nabite z ikonografsko motiviko, ki seveda črpa iz bogate zakladnice umetnosti od njenih začetkov pa do danes. Tu ne gre za direktno posnemanje, ampak za prenos in preoblikovanje nekega motiva, ki ga avtor spremeni, umesti v lasten imaginarni svet in mu doda nov pomen. Podobe, ki so stisnjene v prostor, tako da komaj zajemajo zrak, odražajo utesnjenost življenjskega habitata na mikro ali makro ravni. Likovni svet Mihe Perneta je izrazito intimističen, saj se začne pri podobah in “tegobah” vsakdanjosti, ki se razrasejo v avtentično doživljanje širšega sveta. V njegovih delih ne manjka humorja, ki rahlja to resnost pogledov, vprašanj in dilem sodobnega človeka. Umetnik nam pripoveduje zgodbe, v katerih je veliko fantazije, ki je imanentna umetniškemu svetu.

Pri Leonu Zuodarju je prav tako osnova risba, a ne tako gostobesedna v smislu nizanja podob. Tokratna serija 15 zrezanih in zašitih platen, so poklon italijanskemu modernističnemu slikarju, kiparju in teoretiku Luciu Fontani, ki je poznan kot začetnik spacializma in umetniškega gibanja Arte Povera. Na sliki je Lucio Fontana, ki reže platna, nato jih Leon Zuodar dejansko reže, prebada in jih tam, kjer je nastala luknja, zašije z rdečim sukancem. Pri samem procesu nastajanja dela je pomemben element gestikulacije rezanja, prebadanja in nato šivanja simboličnih „ran“ slike. Slika tako skozi rez in šiv dobiva nov likovni izraz, ki je povezan na relaciji med mentalnim preizpraševanjem avtorja o odnosu do slike in med motivom slike. Gre za ponovno preoblikovanje motiva, podobe avtorjevih trenutnih navdihov. Elemente z mešanjem in predelavo rekontekstualizira in vpenja v nove formalne in vsebinske vzorce. Pri njem je čutiti povezavo z urbanimi umetniškimi praksami v povezavi s podobarstvom, ki ga črpa iz popularne kulture. To so odmevi, zapisi v osebnem spominu, ki jih srečuje/mo v vsakdanjem življenju.

Kljub različnim izhodiščem se ohranja sinergija njunega skupnega ustvarjanja. Na formalni ravni lahko zasledujemo stične točke kot so nasičenost, večplastnost, barvna bogatost,variiranje in ponavljanje motivov. Pri ikonografiji gre za kolažiranje podob in njihovih pomenov, motivov, ki jih avtorja črpata iz stvarnosti ter jima s preoblikovanjem in spajanjem dodajata avtentičnost.

Pri Belem sladoledu dobivamo občutek, da gledamo filmske kadre različnih žanrov; od futurizma do filmov črnega vala, dram, popularnih nanizank, komedij nasičenih z detajli in zgodbami iz našega vsakdana, ki so začinjene s humorjem, (samo)ironijo, sarkazmom kot načinom oz. metodo za kritiko “ponorelega sveta”, onkraj moraliziranja in pridiganja.

Jadranka Plut


Miha Perne - rojen leta 1978 v Ljubljani. Leta 1997 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (Ljubljana), smer fotografija. Leta 2004 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. Leta 2005 je z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Leta 2011 sta z Zuodarjem ustanovila založbo Beli sladoled books and zines in za svoje delo leta 2011 prejela Nagrado skupine OHO. Perne ustvarja na področju slikarstva, grafike in stripa. Vrtnari.

Leon Zuodar - rojen leta 1977 v Postojni. Po končani srednji šoli v Postojni je leta 2004 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, smer slikarstvo. Leta 2005 je z Mihom Pernetom ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Med 2007−2009 je bil član umetniške skupine/projekta Art of Asfalt. Leta 2011 sta s Pernetom ustanovila založbo Beli sladoled books and zines in za svoje delo prejela Nagrado skupine OHO. Zuodar je leta 2014 postal tudi soorganizator programa v galeriji Hiše kulture v Pivki. Rolka.

Producent: KUD Mreaž/Galerija Alkatraz
Koproducent: LokalPatriot / Galerija Simulaker
Podporniki: Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Novo mesto.
Lokacija razstavišča: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, 8000 Novo mesto


Beli sladoled S K U P A J N A R A Z E N  foto: Marijo Županov