Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejc Franetič – Deso in Mustafa: D&M Company

01 Februar 2016 > 26 Februar 2016 Galerija Alkatraz Vas vljudno vabi na otvoritev razstave umetnikov Nejca Franetiča - Deso in Mustafe "D&M Company", v ponedeljek, 1. februarja 2016, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Kustosinja razstave je Kateřina Lenzová. Odpiralni čas v petek, 26. 2.: od 11.00 do 15.00.

Razstava D & M Company – tj. dvojice Deso & Mustafa, obsega dela, ki predstavljajo tako njuno skupno ustvarjanje kot tudi njune samostojne projekte. Umetnika druži obojestransko zanimanje za lastno predstavitev, pa tudi neka brezbrižnost do tega, kako ju sprejme občinstvo. Introspektivno in z neverjetno ustvarjalno širino odkrivata eden drugega, kljub temu, da ustvarjata ločeno. A zdi se, da sta to fazo presegla. Mustafa že nekaj let spada med umetnike, katerih privlačnost narašča z vsako novo razstavo in zaradi tega narašča tudi pričakovanje, da se bo – končno – tudi osebno pojavil v javnosti. Posledično pa je še bolj zanimivo slediti njegovemu razvoju v kontekstu njegovega dela ter okoliščin, ki so vodile k njegovemu vstopu na umetnostno sceno.

Po eni strani je torej dela Mustafe težko umestiti, hkrati pa se počuti izključenega ne le iz umetniškega sveta, temveč na splošno – in prav v tej kulturološki razpoki se umetniško uresničuje. Leta 2000 je med potovanjem začel neskončno serijo akvarelov; skicirajočih slik hitrih potez, ki jih je vse uporabljal kot izhodiščni material pri svojih uličnih intervencijah – do leta 2013 še vedno neopaženih s strani kogarkoli iz umetnostne skupnosti. Ta dogodek je torej majhna prispodoba začetku sodelovanja med dvema umetnikoma, ki sta našla pot eden do drugega prek umetniškega ustvarjanja, Desom in Mustafo.

Razstavo obvladujejo portreti več kot dveh tisoč oseb, ki jih je Mustafa srečal ali bi jih lahko srečal na svojih potovanjih. Na serijo lahko gledamo kot na pregled anonimnih oseb, ki nas obdajajo vsepovsod, kot nekakšen virtualni, vzporedni svet, poln nedosegljive intime, ki soobstaja skupaj z nami, ne da bi zanj vedeli, ampak ga samo slutimo. Z izkrivljeno podobo nam dovoli razumeti svet ne-prostoskosti, ki deluje bolj pristno v svoji originalnosti, pretiravanju in določeni ne-estetiki. V petnajstih letih svojega umetniškega prizadevanja se ni oddaljil od  svojega ustvarjalnega standarda – pole papirja formata A4, akvarelnih barv in vedno iste teme – in s tem je dosegel učinek rastra. Tapeta naključnih, brezimnih mimoidočih – z eno izjemo – eden izmed njih nam je poznan – a še nepoznan svetu – to je Mustafa osebno.

Mlajši, a z več izkušnjami kar se tiče razstav, Deso, se še vedno giblje po robu etablirane umetnosti. Skrit  v svoji mali galeriji znotraj Alkatraza, predstavi prerez svojih del iz širokega nabora svojega ateljejskega fundusa. Privzdignjen nad »akademskimi« umetnostnimi pravili, ki jih – na srečo – ni nikdar imel možnosti spoznati in jim dopustiti, da ga zmedejo, se je prenehal zanimati za politiko, pa tudi sentimentalnost. Kaos vidi kot vir in bistvo svojega sloga – kot skladišče izkušenj in surove, neobdelane, utopične estetike čudnosti.

Niz petdesetih slik predstavlja rezultat dela obeh umetnikov. Avtorja se vizualno dopolnjujeta in ne presegata svojih egov – našla sta strategijo, kako vzajemno doseči visoke na vseh nizkih ravneh.

Še bolj presenetljive se zdijo reakcije in naraščajoče zanimanje umetnostnih ustanov – kar prav lahko kaže na dejstvo, da v umetnosti manjka nekaj originalnega, divjega, nekaj, kar obstaja zaradi samega sebe in ne zavoljo umetnosti kot razločne (v svoji nejasnosti) in jasno določene entitete.

Kateřina Lenzová


Nejc Fratentič - Deso (rojen 1990) je mlad umetnik-samouk. Posveča se risanju in slikanju in pri tem presega estetske ideale. Avtor ima svoj atelje v Rogu, v Ljubljani, kjer trenutno živi in dela.

Mustafa (rojen 1980) spada med scenske osebnosti, ki same sebe ne štejejo med umetnike, njihov potencial pa je čakanje na to, da šele bodo odkriti. Ukvarja se s slikanjem; večinoma živi in dela v Istanbulu.

Prevod iz angleščine: Lili Anamarija No.
Fotografije iz otvoritve: Sunčan P. Stone.





Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (3) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (4) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (7) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (8) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (11) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (15) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (15) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (18) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (23) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (31) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (32) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (34) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (35) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (37) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (40) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (41) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (42) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (45) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (47) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (50) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (51) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (54) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (55) Nejc Franetic - Deso, Mustafa D&M company (56) Nejc Franetič - Deso, Mustafa: D&M Company Nejc Franetič - Deso, Mustafa: D&M Company Nejc Franetič - Deso, Mustafa: D&M Company Nejc Franetič - Deso, Mustafa: D&M Company Nejc Franetič - Deso, Mustafa: D&M Company Me and Mustafa 9, foto: Katarina Lenzova