Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Dan soseda v Galeriji Alkatraz: vodstvo po zidnih poslikavah umetnice Tine Drčar

14 Maj 2015 Vabljeni na vodstvo po zidnih poslikavah umetnice Tine Drčar, v okviru Dneva soseda na Taboru, v četrtek, 14. maja, ob 10.00. Vodi umetnica Tina Drčar. Vodstvo je del spremljevalnega programa, ob umetničine razstave "Z glavo skozi zid - zidne poslikave", ki poteka v Avli Ministrstva kulture RS.

Vodstvo bo del spremljevalnega programa razstave Z glavo skozi zid, ki še vedno poteka v Avli Ministrstva za kulturo. Na dogodku si bomo ogledali zidne poslikave in situ skupaj z umetnico Tino Drčar, ki bo poleg obširnejše razlage posameznih del opisala tudi procese nastajanja teh umetniških intervencij.

Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba AKC Metelkove mesta rednim uporabnikom in vse bolj pogostim obiskovalcem iz tujine ponuja, v Sloveniji, še nikoli videno: javno umetnost, ki nastaja iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih AKC Metelkove mesta, mednarodnih umetnikov in mlajše generacije umetnikov, ki nima prostorov znotraj Metelkove. Ena od umetnic, ki že vrsto let sodeluje pri urejanju zunanjih površin v sklopu Urbanih likovnih projektov je Tina Drčar slikarka, ki je s svojim prepoznavnim stilom oplemenitila marsikatero metelkovsko fasado.

„Tinino likovno raziskovanje/popotovanje črpa iz bogate zgodovinske zakladnice umetnosti grafitov, street arta, in stenskega slikarstva. Za njena dela so značilna ploskovitost, poudarjanje kontur, ter barvitost, kar lahko povežemo z naivno umetnostjo.

Umetnica je zelo hitro odkrila svoj slikarski interes in skušala iznajti najustreznejši svež izraz za posredovanje svojih vsebin. Pri njenih podobah se prepletajo družbeno-kritične teme ter impulzi notranje spremljave stanj in racionalnih zaznav prostora in časa. Njene podobe izhajajo iz grotesknega gledališča, ki jih iz resničnega življenja umetnica pretvarja/preobrazi v svoj likovni svet. Zanjo je slika način komunikacije, s katerim izraža notranje in zunanje vibracije, stanja in spoznanja, ter sprosti najgloblja občutja.

Po druženju in ustvarjanju v +MSUM-u, pa bo skupino prevzela umetniška vodja galerije Alkatraz Jadranka Plut in umetnica Tina Drčar. Na vodstvu se bomo sprehodili po domišljijskem svetu Tine Drčar, ki krasijo zidove AKC Metelkova mesto in si ogledali proces nastajanja zidnih slik. Potem pa nas bo slikarka Tina Drčar odpeljala še v svoj atelje. V skupini je lahko največ 30 otrok. Program je prilagojen različnim starostnim skupinam