Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Festival Svetlobna gverila: Staš Sotlar, Martin Podlogar, Tomo Markočič – Tour de Tesla

10 Oktober 2014 > 21 Oktober 2014 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Tour de Tesla, umetnikov Staša Sotlarja, Martina Podlogarja, Tomo Markočiča, v petek, 10. oktobra 2014, ob 21. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je del festivala Svetlobna gverila. Poleg običajnega delovnega časa bo na ogled tudi ob sobotah 11. in 18. oktobra 2014 med 15 in 23. uro.

zvočno svetlobna instalacija

Instalacija Tour de Tesla je izpeljava projekta Statična elektrika, ki so si ga zamislili študentje Visoke šole za dizajn. Projekt je sprva raziskoval predvsem možnosti vizualizacije električne napetosti, nato pa pridobil še dodatno zvočno dimenzijo. Instalacija temelji na angažmaju gledalca, ki poganja kolo, in soustvarja tok v Teslinem transformatorju. Neonske žarnice, nanizane ob transformatorju, svetijo s pomočjo brezžičnega prenosa električne energije, zvočna kulisa pa je premosorazmerna z močjo vrtenja kolesa, ki simulira utripanje srca. Projekt osmišlja futuristične zamisli Nikole Tesle, katerega tehnološke vizije še dan-danes služijo kot navdih za marsikaterega ustvarjalca.

Staš Sotlar je leta 2009 zaključil Waldorfsko gimnazijo v Ljubljani in se nato vpisal na Visoko šolo za dizajn, smer Vizualne komunikacije, kjer je trenutno absolvent. Ukvarja se tudi z animacijo.

Martin Podlogar je po zaključeni gimnaziji vpisal študij elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko, kjer trenutno opravlja podiplomski študij. V prostem času se ukvarja z umetnostjo in kot tehnični asistent občasno sodeluje pri drugih umetniških projektih.

Tomo Markočič zaključuje drugi letnik magisterija na Fakulteti za elektrotehniko. Ob študiju se ukvarja z različnimi študentskimi projekti, predvsem v okviru društva Best.

Producent: Strip Core/Forum Ljubljana
Koproducenta: KUD Mreža/Galerija Alkatraz,  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko.
Hvala: RV Maček, Franci Rainer, Jošt Reberc.

Fotografije iz otvoritve: Damjan Kocjančič.



Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Svetlobna gverila: Tour de Tesla Staš Sotlar, Martin Podlogar, Tomo Markočič: Tour de Tesla  tour de tesla partnerji