Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
12.00 - 18.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Svoboda mišljenja in izražanja – nasilno zapiranje razstave »Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini« v Kontekst galeriji v Beogradu

14 Maj 2008

KUD Mreža/Galerija Alkatraz pripravlja predstavitev in pogovor na temo Svoboda mišljenja in izražanja – nasilno zapiranje razstave »Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini« v Kontekst galeriji v Beogradu. Predstavitev razstave in pogovor je zasnovan kot skupni kritični premislek o temi.

Razstava »Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini« je bila zasnovana kot del širšega projekta. Razstava je sprva potekala v Novem Sadu od 22. januarja do 5. februarja 2008 v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodine. Organizatorji projekta so bile nevladne organizacije Kontekst galerija iz Beograda in Inštitut za fleksibilno kulturo in tehnologijo »Napon« iz Novega Sada.
Na njej so sodelovali umetniki: Artan Baljaj / Jakup Feri / Driton Hajredini / Fljaka Haljiti / Fitore Isufi Koja / Dren Maljići / Aljban Muja / Vigan Nimani / Nurhan Ćehaja / Aljketa Džafa / Ljuljzim Zećiri
Kustosi/inje: Vida Knežević (Beograd), Kristian Lukić (Novi Sad), Ivana Marjanović (Beč/Beograd), Gordana Nikolić (Novi Sad).

Razstava »Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini« predstavlja del produkcije mladih umetnikov in umetnic iz Prištine, ki je nastala v specifičnem socialnem, kulturnem, ekonomskem in političnem kontekstu sodobnega Kosova. Razstava se ukvarja z vprašanji dominantnih kulturnih hegemonij, nacionalnih in rodnih identitet v polju vizualne umetnosti, ki so definirani z balkanskimi partikularizmi, doktrino omejene svobode, nacionalizmom, pogoji evroatlantskih integracij in okrepljenim neoliberalnim kapitalizmom.

Razstava »Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini«, ki je bila predvidena v Kontekst galeriji v Beogradu, od 7. do 15. februarja 2008, je bila nasilno zaprta, ker je policija ocenila, da je varnost obiskovalcev in organizatorjev ogrožena. Organizirana skupina je z nasilniškimi dejanji preprečila odpiranje razstave in ob tej priliki uničila umetniško delo »Licem u lice« umetnika Drena Maliqija.

Sodelujejo: Sezgin Boynik, Kristijan Lukić, Dren Maliqi in Gordana Nikolić.

Moderator razprave: Sezgin Boynik

Razprava bo potekala v angleškem jeziku.

Razpravo so podprli: Turkish Airlines in Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Sektor za mednarodne odnose.

Zahvale: Kontekst galeriji, Muzeju sodobne umetnosti Vojvodine, Ministrstvu za zunanje zadeve RS, Sektor za mednarodne odnose in Inštitutu za fleksibilno kulturo in tehnologijo »Napon« iz Novega Sada.

Svoboda mišljenja in izražanja – nasilno zapiranje razstave »Odstupanje/Sodobna umetniška scena v Prištini« v Kontekst galeriji v Beogradu poteka istočasno z razpravo »Kosovo: umetnost – izobraževanje – politika«, ki jo organizirajo Radikalno izobraževanje, Socialni center Rog in Moderna galerija.