Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno

21 Februar 2014 > 04 Marec 2014 Vabljeni na otvoritev razstave Blur Techno, umetnikov Uroša Weinbergerja in Gregorja Baloga, v petek, 21. februarja 2014, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz.



Blur Techno, skupni razstavni projekt Gregorja Baloga in Uroša Weinbergerja, se idejno napaja v preseku tehnologije in umetnosti – dveh entitet, ki sta se, gledano iz zgodovinske perspektive, medsebojno pogosto oplajali, se druga v drugi ogledovali in na ta način s svojimi specifičnimi orodji tudi vzpodbujali lastni razvoj. Avtorja izpostavljata stične točke obeh področij in njun razvoj v času. S tematiziranjem starejših tehnoloških dosežkov, ki se nam danes zdijo samoumevni in udomačeni, se sprašujeta o našem ambivalentnem odnosu do tehnološkega univerzuma, ki se poraja v tem trenutku.

Gregor Balog in Uroš Weinberger se z razstavo, ki ne skriva svoje eksperimentalne narave, lotevata poetične raziskave preteklosti oziroma natančneje: zanima ju, na kakšen način so se naši predniki ozirali v svet prihodnosti, v svet neslutenega tehnološkega razvoja, ki se bo šele zgodil. Umetnost je v takšnem kontekstu marsikdaj omogočala kritično platformo za preizkušanje vizij prihodnosti in novih tehnologij; kot takšna je imela tudi povsem oprijemljive učinke na nadaljnji tehnološki razvoj.

Avtorja svoj vizualni material črpata iz neštetih virov; jemljeta iz različnih medijev, si prosto sposojata in preurejata ter tako dobljeni material po principu kolažiranja oziroma prostih asociativnih veriženj sestavljata v nove pripovedne celote. Osnovni gradniki njune pripovedi, ki se osredotoča na gibljivo podobo in zvok, so posamezni proizvodi zgodnje moderne dobe (npr. televizijski aparat, električni stol, žarnica), ki se danes zdijo kot samoumevni del človekove izkušnje, medtem ko so ob nastanku vzbujali celo paleto različnih reakcij, osnovanih tako na afirmativnih kot odklonilnih predpostavkah o usodnosti tehnoloških novotarij. Tehno pokrajine, uzrte v vzvratnem ogledalu, tako spodbujajo razmislek o tehnološkem napredku in našemu odnosu do njega. Avtorja se z dobršno mero skepse vračata k dekonstruiranim idealom preteklosti, da bi jih tako vnovič ovrednotila in jih s pomočjo lastne poetike vpregla v nove pomenske celote, ki znano znova potujijo in ga vpeljejo v polje fantastičnega in sanjskega. Rezultat je ambientalna postavitev, ki razkriva  domišljijsko prevrednotenje in rekontekstualizacijo tehnoloških dosežkov, z namenom da bi slednje iztrgala iz svoje utilitarnosti, jih podvrgla povsem drugačni rabi ter jih obenem zbližala z novimi izkustvenimi paradigmami. Njune retrofuturistične digitalne krajine, zaznamovane s šumi vseprisotnega elektromagnetnega valovanja, obenem na pretanjen način izpostavljajo piksel kot osnovni gradnik podobe tehno sodobnosti: prehodi vidnih polj se začenjajo in končujejo s pikslom, tem »božjim delcem« novega, medijsko skonstruiranega sveta.

Matjaž Brulc

Zahvala: Strip Core / Forum Ljubljana

Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na

Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji, Bolgarija. Leta 2009 je bil na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu, Nemčija. Leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave – Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz tukaj, zdaj. Leta 2013 je bil povabljen na kulturno rezidenco v Schafhof - Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, Freising, Nemčija.
Njegove odmevnejše samostojne razstave so: Control-Delete, Mestna galerija Piran (2010); Soft Techno z Gregorjem Balogom, Sokolski dom, Novo mesto (2010); Info vs. Info, Galerija EQURNA, Ljubljana (2011); Paintings, Galleria A+A, Benetke, Italija, (2011); Blur Techno z Gregorjem Balogom, Galerija Simulaker, Novo mesto (2012); Displaced world, deplasiran svet., Umetnostna galerija Maribor, Maribor (2013); Kϋnstler aus Slowenien stellen sich vor: Mitja Ficko, Simon Kajtna und Uroš Weinberger, Museum fϋr Abgϋsse Klassicher Bildwerke Mϋnchen, Mϋnchen, Nemčija (2014), skupinske pa Zeit fϋhlen – Zeit leben, Kϋnstlerhaus Graz, Universalmuseum Joanneum, Graz, Avstrija (2010); Figuralno, figurabilno, figurativno, Prostor za sodobno umetnost Monfort, Obalne galerije Piran, Portorož (2011); Lepo slikarstvo je za nami, Umetnostna galerija Maribor, Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture, Maribor (2012); Trans.Form 4, Kϋnstlerhaus Klagenfurt, Avstrija (2013); Transfer>Slowenien, Europäisches Künstlerhaus Oberbayern – Schafhof, Freising,  Nemčija. Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani.

Gregor Balog (1983) je absolvent na ALUO v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s slikarstvom in video inštalacijami. Leta 2008 je prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2007/2008. Med drugim se je predstavil na skupinskih razstavah in festivalih: po-kopališče Kolezija, multimedijski dogodek, kopališče Kolezija, Ljubljana (2007); Get Ost, Kunstfest zum Osten, Basel, Švica (2008); Universal Cube, Group exhibition by young artists, Leipzig, Nemčija (2009); Plein Air to Toruń, Toruń, Poljska (2010); 18. MFRU, Projekcije v sklopu mobilnih predstavitev, Centralna postaja, Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture, Maribor in Future of void, IV. Bienale neodvisnih, Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana (2013).Leta 2009 je sodeloval pri projektu videa za MTVs Staying Alive campaign, leta 2010 pa pri projektih video delo za konkurs Sajma kratke elektronske forme(KEF)2010/11, na temo "još 30 sec u ex-Yu" & Tamara Stošič in pri video biografiji Makrocosmos of Marko Modic. Z Urošem Weinbergerjem je sodeloval pri projektih Soft Techno, Sokolski dom, Novo mesto (2010) in Blur Techno, Galerija Simulaker, Novo mesto (2012). Živi in ustvarja v Ljubljani.


Fotografije: Sunčan Stone.





Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger & Gregor Balog: Blur Techno Uroš Weinberger, Gregor Balog: Blur Techno