Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Huiqin Wang in Metod Frlic: 社会主义图标 / Ikone socializma

18 December 2013 > 24 Januar 2014 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica, v sredo, 18. decembra 2013, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

社会主义图标  / Ikone socializma

Umetnika in avtorja koncepta: Huiqin Wang in Metod Frlic
Kustosinja: Jadranka Plut
Video: Ciril Mlinar
Fotografije: Saje Wang Liana
Produkcija: Galerija Alkatraz

Huiqin Wang in Metod Frlic se bosta v galeriji Alkatraz predstavila z novim delom, instalacijo, ki vključuje različne medije z naslovom 社会主义  / Ikone socializma. Ikone socializma predstavljajo  simbol preteklosti, sedanjosti, in vizijo prihodnosti. Izhajajo iz zgodovinske izkušnje Vzhoda in Zahoda. Socializma Federativne republike Jugoslavije in Ljudske republike Kitajske sta imela številne podobnosti. Z arhivskimi slikami prikazujeta dejstva, ki odražajo trenutke iz zgodovine Zahoda in Vzhoda, ki nam lahko nudijo razmislek o sedanjosti. Neoliberalistične sile so okupirale oba komunistična sistema, in danes lahko vidimo, da je bila to finančna okupacija le peščice privilegirancev . Ljudje smo izgubili državo, socialno varnost, javno zdravstvo, javno šolstvo itd. Nastal je sistem, ki ne ceni posameznika in mu ni mar za solidarnost. Gre za zelo nepravično razdelitev dobrin, ki pripadajo vsem.

Zato je potrebno razmišljati o novem sistemu ureditve, ki bo dal življenjski smisel vsakemu posamezniku. Potrebno je odstraniti zakone, ki omogočajo kopičenje kapitala in dajejo možnost absolutne vladavine peščici ljudi. Potrebno je prevrednotiti vrednostni sistem; pobrati vredne izkušnje iz zgodovine, in jih prilagoditi sedanjosti. Število prebivalcev na našem planetu narašča, naravnih virov imamo v omejenih količinah, zato je potrebno spremeniti življenjski slog; ne bi smeli na vse gledati skozi gospodarsko rast in bruto družbeni prihodek itd., saj nas to vodi v pogubo. Zato želita izpostaviti zvezdo kot simbol sprememb v družbi. Zvezdo, ki je zgrajena iz zidakov, ne pa na špekulativnem denarju. Zvezdo, ki je že dala upanje mnogim, in ga lahko uresniči tudi sedaj. (Projekt je bil izveden v Cukrarni, ki nosi zgovorno zgodovinsko sporočilnost slovenske intelektualne scene). Rezultat v Cukrarni izvedenega projekta je video z naslovom Nova zvezda solidarnosti. V Galeriji Alkatraz bosta umetnika projekt nadgradila v smislu predstavitve samega dela skozi različne medijske pristope.

Sodobni jezik umetnosti omogoča, da se sprehaja med tradicijami, hkrati pa kreativno manipulira in prosto združuje navdihe in ideje. Avtorja nenehno iščeta nove načine izražanja, nove poudarke in izhodišča, zato se je tekom let njuna ustvarjalnost razvijala od klasičnih slik, kipov, grafičnih del in ilustracij v smer videa, instalacij in performansov. Galerija Alkatraz je od začetka delovanja odprta za umetnike, ki ustvarjalno predstavljajo koncept življenja na mejah med različnimi svetovi. Prostorska instalacija Huiqin Wang in Metoda Frlica, ki jo bosta predstavila na skupinski  razstavi v našem razstavišču, se vpisuje v ta kontekst. Njena izkušnja sporoča, da identitete ni moč omejiti na geografske, socialne, gospodarske in politične koordinate posameznika in skupine. Ta pojav je prilagodljiv, a ni stabilen, zato zahteva nenehno pozornost in stalno delo v soočenju z drugačnostjo in potencialnim konfliktom. V umetnosti Huiqin Wang in Metoda Frlica ne gre za izjavo, ki bi temeljila na deklaraciji pripadanja eni ali drugi kulturi ali narodu, bolj gre za iskanje, prepoznavanje in opredelitev lastnega položaja in pogleda na svet, ki temelji na umetnosti.


Huiqin Wang je v Nankingu, na Kitajskem, doštudirala kitajsko slikarstvo, lepopisje in oljno slikarstvo (leta 1978). V Ljubljano je prišla leta 1982. Po izpopolnjevanju v grafiki pri Zvestu Apolloniju je izobraževanje nadaljevala še pri profesorju Emeriku Bernardu, in sicer v smeri slikarstva, izkušnje pa si je nabirala tudi na Umetnostni akademiji Minerva v Gröningenu na Nizozemskem. Kitajsko-slovenska umetnica priznava raznovrstnost v ustvarjanju, katerega pomemben element je raziskovanje. Avtorico zanimajo predvsem slikanje, grafika, ilustracija, kaligrafija, video, performans in ambientalna postavitev, zadnje čase pa še zlasti iskanje povezav z umetniki različnih umetniških praks (ples, performans, računalniška umetnost) in generacij (Živko Marušič, Zora Stančič, Tomaž Lunder). Od leta 1981 je imela več kot 30 samostojnih razstav doma in v tujini. Še večkrat pa je sodelovala na skupinskih razstavah v Italiji, Avstriji, Belgiji, Nemčiji in Makedoniji, ter na Hrvaškem, Nizozemskem, Portugalskem in na Kitajskem. Njena dela se nahajajo v številnih zasebnih zbirkah ter v zbirkah muzejev in galerij po vsem svetu. Huiqin Wang sodeluje z več kitajskimi in tajvanskimi revijami, npr. Shanghai Art World, Jiangsu Pictorial, Taiwan Today Art. Z njihovo pomočjo promovira slovensko kulturo. Avtorica je pobudnica več iniciativ, ki so namenjene organizaciji razstav slovenskih umetnikov na Kitajskem in obratno: z njeno pomočjo so številni kitajski umetniki predstavili svojo ustvarjanje v Sloveniji. Huiqin Wang je organizirala tudi številne kulturne izmenjave med državama. Lahko rečemo, da je glasnik slovenskega likovnega ustvarjanja na Kitajskem. Leta 2005 je revija Slovenian Times izbrala Huiqin Wang za tujko leta.

Metod Frlic se je rodil 20. decembra 1965 v Suši v Poljanski dolini. Po osnovni šoli je šolanje nadaljeval na Šoli za oblikovanje in fotografijo na oddelku grafika v Ljubljani. Po tretjem letniku se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost smer kiparstvo v Ljubljani. Diplomiral je leta 1989 pri prof. Luju Vodopivcu in pri njem nadaljeval podiplomski študij v letih 1990-91, specializiral je leta 1996.
Vsa leta po srednji šoli je veliko potoval po svetu. Študijsko je bival leta 1995 v Nemčiji in leta 2000 na Japonskem. Sodeloval je na mednarodnih kiparskih simpozijih v Avstriji, na Madžarskem, v  Italiji, v Združenih Arabskih Emiratih, na Kitajskem, v Grčiji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Od leta 2009 predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer tudi živi.

Fotografije: Sunčan P. Stone



otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica otvoritev razstave: 社会主义图标 / Ikone socializma, Huiqin Wang in Metoda Frlica Metod Frilc, Huiqing Wang: 社会主义图标  / Ikone socializma, obdelava fotografije: Metod Frlic