Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Čajanka za sodobno umetnost: Knjiga umetnika (Artist Book)

02 April 2013 19:00

Gosti: Tanja Lažetič, Breda Škerjanec, Marko Drpič

Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag info@gulag.si

Koprodukcija: Knjigarna Behemot, KUD Mreža/Galerija Alkatraz

Zopet oživljamo Čajanke za sodobno umetnost z namenom spodbujanja diskurza in refleksije sodobne vizualne umetnosti, tako kritiške kot dialoga med umetniki in publiko.  Prvič vas vabimo na pogovor o knjigi umetnika (Artist book).

Knjige umetnika so umetniška dela, realizirana v obliki knjige. Pogosto se reproducirajo v manjših izdajah, čeprav so včasih narejene tudi kot edinstven primerek. Imajo široko paleto oblik, vse od rokopisov oziroma kaligrafskega oblikovanja do različno vezanih zloženk, posameznih listov v škatlah, zvitkov ter drugih tiskanih in vezanih polah. Kljub umetniški uporabi v preteklosti, je knjiga umetnika predvsem pojav osemdesetih let prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa se je produkcija še povečala, saj so tehnologije lažje dostopne in bolj raznovrstne ter tiskarske in oblikovalske storitve ekonomsko ugodnejše.

O tem, kaj pojmujejo kot knjigo umetnika in kje je tista vez med fascinacijo nad knjigami nasploh ter uporabo knjige kot artefakta vizualne umetnosti, se bodo pogovarjali Tanja Lažetič, likovna umetnica, ki deluje na področju fotografije, videa, performansa in knjig umetnika; Breda Škerjanec, kustosinja Mednarodnega grafičnega centra ter vodja Študijskega kabineta, ki je namenjen poglobljenemu raziskovanju umetniških publikacij; Marko Drpič, tipograf, tiskar, oblikovalec in vodja festivala Tiporenesansa, na katerem lahko vsak izdela svojo knjigo. Pogovor bo vodil in povezoval Zoran Srdić Janežič, vizualni umetnik, teoretik in tudi sam avtor več knjig avtorja.



possible-impossible_reality,_Beuys_and_Kiefer Tanja Lazetic, Zigosnje knjige Whore na sejmu knjig umetnika Offprints v Parizu, foto Paul Soulellis