Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Kiki Omerzel: Črna knjiga

20 December 2012 > 01 Februar 2013 Vabljeni na odprtje razstave Kiki Omerzel Črna knjiga, v
četrtek, 20. decembra 2012, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz.

Črna knjiga


Prvič
V različnih medijih ustvarjam že 25 let. Vsi so vplivali name in tako postali neločljivi del mojega ustvarjanja. Nisem slikarka, ilustratorka ali konceptualna umetnica… zame je medij nekaj, kar lahko v danem trenuku namensko uporabim. V zadnjem času sta to slikanje in ilustracija, ki sta še vedno le izrazno sredstvo, ki ga uporabljam v danem trenutku za osvetljevanje realnosti. V komunikaciji je jasen namen zelo pomemben, saj prejemniku omogoča, da sporočilo prejme v takšni obliki, kot mu je bilo namenjeno - in ne subjektivno ter izpolnjeno z individualnimi interpretacijami.


Drugič
Zgodbo pripovedujem z vizualnim jezikom, skozi katerega raziskujem in poglabljam razumevanje vizualne komunikacije, da bi razumela svet tradicionalnih kultur in svet sodobne umetnosti, skozi teorijo vizualnega jezika, semiotike in filozofije.


Vizualno branje je v osnovi določeno s tremi načini branja:
- Prvo: univerzalno in enako za vse ljudi,
- Drugo: opredeljeno je z rojstnim krajem osebe in dediščino; to je nekaj kar nosimo s seboj celo življenje in običajno uporabjamo popolnoma intuitivno, ne da bi se ga zavedali, ker smo se ga naučili v otroštvu.
- Tretje: sodobno, družbeno, globalno in vedno spreminjajoče, še posebej z razvojem novih medijev.

V iskanju prvega, drugega in tretjega iščem in proučujem različne kulture, sloge in tehnike (od Japonskih stripov, konceptualne umetnosti, renesančnih slik, Saharske jamske umetnosti, Majevskega kiparstva, do filozofskih in mističnih knjig in praktičnih opažanj človeškega obnašanja in ustvarjanja, da bi razumela razlike med vzhodom in zahodom, kakor tudi med preteklostjo in sedanjostjo.


Tretjič
Dolgo časa je tega, kar sem prebrala 'Sedem modrih princes', staro perzijsko zgodbo, ki jo je napisal Nizami Ganjavi leta 1197, o dogodivščinah Bahram Gura, princa, ki mu je bilo namenjeno, da postane vladar sveta. Ta stara Perzijska pesnitev govori o doseganju stanja odraslosti in prvih korakih v iskanju prvobitne ljubezni in predanosti. Knjiga je ena od osnovnih zgodb potrebnih za razumevanje človeške narave. ‘Sedem modrih princes’ je literarna klasika tako na vzhodu kot na zahodu – erotična alegorija o iskanju človeške popolnosti - polna numerologije, geometrije, astrologije in barvnega simbolizma. Je zgodba, ki ne izhaja iz uma, temveč iz onkraj, iz zavestne realnosti.

Četrtič
Začela sem s črno.
Črna je barva smrti, kakor tudi barva novega začetka.
Črna je začetek vseh stvari. Vsi smo prišli iz teme in vsi iščemo svetlobo, ki se je spominjamo.


Petič
To staro zgodbo iz Indije v slikah in grafični knjigi prevračam v ikonske podobe sodobnega življenja. Tako ustvarjam mešanico starega in novega, tu in tam, nizkega in visokega, temnega in svetlega, temnega in sijočega.
- Stare indijske in arabske miniature in ilustracije s sodobnim vizualnim pripovedovanjem zgodb v obliki grafične knjige in serije slik,
- Renesančni sfumato s tehnikami starih vzhodnjaških miniatur,
- Zahodni simbolizem z vzhodnjaškim pripovedovanjem zgodbe skozi občutke izražene v okolju,
- Zahodnjaško ikonografijo z vzhodnjaškimi ornamenti,
- Različne materiale (aluminij, les in železo) z različnimi tehnikami (zlati lističi, akril in tuš)
- Muzikalično kompozicijo z intuicijo.


Šestič
Vsak element v slikah ima pomen in je tam z namenom komunikacije.


Sedmič
Črna knjiga je prva v seriji sedmih: črna, rumena, zelena, rdeča, turkizna, sandalovinasta in bela. Vsaka barva ima svoj pomen in svojo lastno zgodbo. Vendar je prva črna.
Črna za smrt.

Črna za nov začetek.
Črna za potrpežljivost.
Črna za neznano.
Črna za strah.
Črna za globoko nezavedanje.
Črna za tišino.
Črna za ... poslednje.

Kiki Omerzel


Kiki Omerzel deluje v Ljubljani že vrsto let. Leta 1997 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost na smeri slikarstvo; istega leta se je pri profesorju Baršiju vpisala na podiplomski študij kiparstva na ALU. Od leta 1994 do danes je sodelovala na različnih skupinskih in samostojnih razstavah (Urbanarija – Soros center Lj., Magdalenska mreža – Maribor, Break 21, Grad Mala Loka, Lamutova galerija – Kostanjevica, P74 – Ljubljana, Likovni salon Celje, Jakopičeva galerija – Ljubljana). Poučuje ilustracijo in vizualno komunikacijo na Visoki šili za dizajn in VIST-u, na oddelku za fotografijo. Njeni projekti so raznovrstni in vključujejo oblikovanje, ilustracijo, slikarstvo in performans.

Foto: Ana Grobler & Nevena Aleksovski






Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga Kiki Omerzel: Črna knjiga