Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Rdeče zore 10 : Slađana Mitrović / (Ne)vidni spol, Sara Filipovič / Body X

05 Marec 2009 > 20 Marec 2009 5. marec 21.30 Otvoritev slikarske razstave: Slađana Mitrović (SLO) / (Ne)vidni spol
5. marec 21.30 Performans: Sara Filipovič (SLO) / Body X
V okviru festivala Rdeče zore 2009

Slađana Mitrović (Slovenija): (Ne)vidni spol

V seriji slik in akvarelov vidno-nevidnega spola je gledalec soočen s ponavljajočim se, osredotočenim pogledom na razkazovanja ženskih genitalij. Odločilno potezo ima distinktivna gesta roke, ki razkriva ali prikriva mesto pogleda. Gre za dvojno igro združevanja visoke kulture slikarskega platna, ki v tradicionalni umetnosti vpenja žensko telo v konvencije in postopke estetskega diskurza, ter igro današnje pornošik kulture. Izvorno božanska popolnost in moralnost tradicionalne umetnosti varuje integriteto podobe ženskega telesa, hermetično zamaši nezaželene odprtine in preventivno preprečuje transgresijo meja. Gledalec je postavljen pred dejstvo, da obstajajo partije telesnosti, ki so odmaknjene oziroma zadržane pred pogledom. Estetizacija je način discipliniranja neposlušnega, samovoljnega in neobrzdanega ženskega telesa, ki kontinuirano ohranja dispozicijo nezmernosti. Na drugi strani se nam daje v razmislek današnja podoba gole ženskosti, ki golta in zapoveduje užitek. Z množično razpršenostjo je zasedla vse prostore našega vsakdanjega življenja na ravni potrošnega blaga. Na razcepu množičnosti se slikarsko platno z Benjaminovo neponovljivo avratičnostjo in nereproduktibilnostjo zoperstavlja vseprisotnosti in vsedostopnosti ženskega telesa. Promovira užitek in ga sočasno naredi za solipsistično izkustvo.

Sladana Mitrović je zaključila šolanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je mlada raziskovalka na doktorskem študiju umetnostne zgodovine na Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani.

Na ogled do 20. marca 2009.
Urnik: pon.-tor.: 17.00-20.00, sre-pet: 21.00-24.00
Galerija bo izjemoma odprta tudi v soboto, 5. marca med 21.00-24.00.
Sara Filipovič (Slovenija): Body X

Performans Body X gledalki in gledalcu daje vpogled v delavnico, v kateri nastaja nova obleka, sestavljena iz v silikon odlitih erotičnih delov telesa druge osebe. Nastaja neke vrste oblačilo, ki hkrati razkriva in pokriva, "anticenzurira". Performerka si oblečena začne prilaščati erotično identiteto nekoga drugega in se na ta način začne spreminjati v hibrid ali križanca med njenim lastnim telesom, njegovo erotično vsebino in silikonsko erotično igračo. Oseba, ki je tako oropana erotične identitete, začne opazovati svoje poteze v novem kontekstu. Začne se opazovati od zunaj, medtem ko performerka začne opazovati njeno reducirano telo od znotraj. Po performansu obleko lahko pomerite!

Sara Filipovič je absolventka kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.



Sladana Mitrović Sladana Mitrović Sladana Mitrović Sladana Mitrović Sladana Mitrović Sladana Mitrović Sladana Mitrović Sara Filipovič Sara Filipovič Sara Filipovič Sara Filipovič