Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Skupinska enodnevna razstava Copy-left v okviru projekta ROAMING

20 April 2012 Sodelujoči umetniki: Justine Blau, Ermanno Cristini, Tanja Lažetić, Mirko Smerdel, Alessandro Roma,
Tommaso Tozzi, Enzo Umbaca, Freek Wambacq, Marco Zuercher & Matteo Terzaghi

Fotografija: Dejan Habicht
Kurator: Alessandro Castiglioni
20. april 2012 ob 18. uri do polnoči

Roaming je raziskovalni projekt v nastajanju, ki sta ga zasnovala umetnik Ermanno Cristini in kurator Alessandrom Castiglioniem. Sestavlja ga vrsta razstav, ki so omejene samo na čas otvoritve.  Kustos bo v sodelovanju s povabljenimi umetniki ustvaril razstavo, ki bo obenem dogodek. Projekt Copy-left, ki se bo odvijal v Galeriji Alkatraz, je pravzaprav umetniški eksperiment. Avtorja, umetniki in občinstvo bodo skupaj raziskovali kaj pomeni umetniško delo v času dinamičnih premikov na področju tehnologije in sprememb v definiranju stvarnosti. Najbolj pomembni del tega umetniškega eksperimenta so navzkrižna sklicevanja v relacijah predmet – dokumentacija – informacija. Znotraj njih je posebno kritičen odnos do vprašanja o verodostojnosti  vsake umetnine. Kje se točno nahaja avtentičnost umetniškega objekta? Razstava Copy – left je zamišljena kot poizkus odgovora na to vprašanje.  Naslov se nanaša na premik od običajnega togega načina upravljanja avtorskih pravic (ang. copyright) k izmenjavi in širjenju umetniških znanj in praks, kot v primeru pričujoče razstave v Galeriji Alkatraz. Obiskovalci bodo namreč imeli  na voljo preprost fotokopirni stroj, ki se bo nahajal v samem središču razstave. Sodelujoči umetniki bodo namesto originalnih delov prinesli s seboj samo kopije – matrice svojih del, ki jih bodo obiskovalci lahko tiskali v skladu z lastno domišljijo in presojo.

Projekt omejuje vlogo kustosa, prednost pa daje demokratičnemu dialogu vseh sodelujočih.

V dogajanje bo vključen fotograf , ki bo s svojim delom spremenil razstavo v dogodek, fotografska podoba pa bo ostala edini element umetniškega ustvarjanja in dokument njegove povezanosti s prostorom, v katerega je bil umeščen. Fotografija bo  postala edini dokument dogajanja in obenem umetniško delo. Dinamičnost v povezavi z elementi temporalnosti, kot tudi kaosa in naključja, bo ustvarjala okvir koncepta, ki temelji na opozicijah. Fotograf v procesu Roaminga vedno postane del ustvarjalnega jedra, zato  vsak ima vsak dogodek v okviru projekta svojega fotografa, ki omogoča različne perspektive (npr.: umetniško, reklamno, arhitekturno) dokumentiranja in križanja definicij umetnine in podobe; resničnega vs. virtualnega;  stvarnosti in njene reprezentacije. Kaj je umetniško delo: objekt, ki ga je ustvaril umetnik, ki je zaživel samo za trenutek ali fotografija umetnine, ki je edini dokaz, da je pravzaprav obstajal? Avtorja projekta se sprašujeta kaj se zgodi, če umetniškemu delu spremenimo material, status, prostor in čas.

Več o projektu na: Roaming in Copy-left internetnih straneh (Web: Simply.it)






ROAMING,2010 Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler Copy-left ROAMING_photo Ana Grobler